Probleme cu care se confruntă familiile la început de drum

Probleme cu care se confruntă familiile la început de drum

Ultimele cercetări din sociologie indică faptul că ultimii 10 ani marchează cea mai dificilă perioadă din istorie pentru începerea vieții de familie. Principalele cauze pentru care în această perioadă e așa de greu să întemeiezi o familie țin de costurile ridicate ale unor utilități sau ale unor lucruri foarte importante pentru familii, dar și de timpul pe care membrii familiei trebuie să îl aloce locului de muncă. Spre exemplu, prețurile locuințelor cresc an de an. De asemenea, e dificil financiar să cumperi o mașină nouă, iar piața mașinilor rulate pare nesigură pentru multe persoane. Nu în ultimul rând, tot mai mulți părinți spun că aleg să nu aibă mulți copii pentru că nu au timp de îngrijire din cauza locului de muncă. Aceste cauze vor fi discutate mai detaliat în cele ce urmează.

ADVERTISING

De ce e greu să întemeiezi o familie în 2024?

O primă cauză pentru care familiile la început de drum întâmpina dificultăți ține de the housing crisis, sau problema/criza locuințelor. După 2008, prețurile locuințelor au crescut amețitor, în special din cauza creșterii rapide a populației urbane și a lipsei spațiului de construit în orașe, dar și a inegalităților economice. Apoi, în 2020, toată lumea a constatat importanța unei locuințe potrivite, în eventualitatea unui alt lockdown care ar putea ține luni întregi. Asta a pus presiune în plus asupra pieței de imobiliare, iar rezultatul a fost o creștere și mai mare a prețului de cumpărare a locuințelor, și implicit a celui de închiriere. Efectul asupra familiilor tinere e explicat de faptul că ele în general sunt formate din persoane de 25-35 de ani, care au de obicei fonduri limitate și nu își pot permite stabilitatea oferită de achiziționarea unei locuințe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce privește mașinile, acestea sunt importante pentru mobilitatea familiilor: la serviciu, școală, în vacanțe, dar și în cazul urgențelor. În 2024 e greu pentru familii să cumpere și să întrețină o mașină, din cauza prețurilor mari de achiziționare, dar și din cauza costurilor carburanților. În ceea ce privește cumpărarea unei mașini, în special cele noi sunt greu, dacă nu imposibil de achiziționat de către tinerele familii. O alternativă este piața de mașini rulate, însă mulți se îngrijorează legat de calitatea vehiculelor vândute de persoane fizice neautorizate. Soluția se găsește la dealerii autorizați de mașini second-hand, care oferă spre vânzare numai mașini controlate și cu acte în regulă. Spre exemplu, dacă alegeți să cumpărați mașini rulate de la auto-dan.ro, veți primi asistență în căutarea mașinii potrivite, iar livrarea mașinii va fi făcută în siguranță.

ADVERTISING

Referitor la problema echilibrului dintre aducerea pe lume a copiilor și dezvoltarea carierei sau păstrarea locului de muncă, aceasta e una cu care majoritatea familiilor se confruntă în ultimii ani, în special familiile tinere. Este foarte dificil să îți păstrezi performanța optimă la locul de muncă în primii ani de viață ai copilului, ceea ce îi face pe mulți să hotărască să se oprească la 1-2 copii. Pentru tineri este și mai dificil, din cauză că ei sunt la începutul carierei, iar o viață de familie care necesită mult timp îi poate face să nu mai crească profesional și astfel să nu își poată susține financiar familia așa cum ar dori.

În concluzie, principalele cauze pentru care este greu să pui bazele unei familii în 2024 sunt: prețurile mari de pe piața imobiliarelor, costurile achiziționării și întreținerii unui autovehicul, dar și dificultatea de a performa și crește la locul de muncă atunci când în viața de familie apar și copii.