Prețurile la curent și gaze se plafonează pe linie. Cât vom plăti și care pot fi consecințele

Prețurile la curent și gaze se plafonează pe linie. Cât vom plăti și care pot fi consecințele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță prin care vrea să limiteze, pentru următorul an, efectele devastatoare pe care le-ar avea asupra românilor scumpirile explozive la curent și gaze naturale.

Potrivit acestui proiect, de la 1 aprilie și până la 31 martie 2023, la energie electrică prețul final facturat de către furnizorii/operatorii de distribuţie care asigură revânzarea nu va putea depăși anumite limite.

Prețul maxim al kilowatt-ului se va calcula în funcție de consumul mediu din 2021 și va fi de:

a) „maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

ADVERTISING

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici (cu excepția marilor consumatori, care vor avea scheme separate de ajutor de stat)”.

Din proiectul de ordonanță nu reiese cum ar urma să fie sprijiniți consumatorii casnici care consumă mai mult de 300 de kWh pe lună, nu din cauză că sunt risipitori, ci pentru că se încălzesc cu centrale pe curent sau au porți de încărcare a mașinilor electrice.

La gaze naturale, prețul final facturat de către furnizori va avea, de asemenea, un maxim. Doar că acest maxim va fi diferit. La consumatori casnici va fi un prag, dar nu se menționează și o limită de consum.

E greu de înțeles de ce ar dori Guvernul să dea liber la consum de gaze. Asta, în condițiile în care România ar beneficia mai degrabă dintr-o reducere, pe termen scurt și mediu, a consumului de gaze naturale, care să-i permită să își scadă și nevoile de import și dependența energetică față de Rusia.

ADVERTISING

La consumatorii industriali, care folosesc bani în producție, prețul gazelor va depinde și de consum și va fi de:

a) „maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh și al marilor consumatori care vor beneficia de o schemă separată de sprijin, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții decât cei prevăzuți la art. 12 (adică alți clienți decât popuația – n.red.)”, se mai arată în proiectul de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Furnizorii au obligația de a înmagazina minimum 30% din necesarul de consum al clienților lor pentru anul următor.

ADVERTISING

Plafonări și pentru producătorii de gaze și curent

Ca să ajungă la noi, gazele pleacă de la producători, trec prin rețeaua de transport (a Transgaz) și apoi prin rețeaua distribuitorilor (cum sunt Distrigaz, Delgrid etc). Dar noi nu le plătim gazele nici la producător, nici la transportator, nici la distribuitor, ci la furnizor.

Furnizorul este cel care cumpără în avans gazele pe care ni le livrează și plătește pentru ca ele să ne fie livrate, urmând să își recupereze banii din factura pe care ne-o emite.

Ca să-i permită furnizorului să ne vândă gazele la preț de cel mult 0,31 lei/kWh și ca să limiteze prețul energiei termice, Guvernul vrea să le impună și producătorilor de gaze un plafon pentru gazele destinate populației și producerii de agent termic.

Mai exact, în proiectul de ordonanță se arată că:

„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienților casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale (...)

(2) În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de 250 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dupa caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET), pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”.

Pentru mai multe detalii, puteți citi integral proiectul de ordonanță, așa cum a fost el pus în dezbatare publică.

Deși în aparență salvatoare pentru consumatori, plafonările de prețuri impuse producătorilor ar putea avea consecințe nefaste majore, în viitor. Obligați să vândă la preț mic, producătorii ar putea să nu aibă suficienți bani pentru investițiile pe care le au făcut, mai ales în condițiile în care ne dorim să reducem, pe termen lung, dependența față de gazul rusesc.

Rămâne să vedem dacă ordonanța se va adopta în forma curentă sau dacă va suferi modificări consistente, până când va fi asumată de Cabinetul Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇