Predoiu vrea o lege care să spună ce medicamente nu ai voie să consumi înainte să te sui la volan

Predoiu vrea o lege care să spună ce medicamente nu ai voie să consumi înainte să te sui la volan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și-ar dori să existe o lege care să spună ce medicamente nu au voie să consume șoferii înainte să urce la volan.

„Aici nu trebuie să mergem pe sfaturi. Aici o să mergem pe prevederi legale. Noi demult trebuia să avem o lege în vigoare care să spună – ai luat acest medicament, nu ai voie la volan. Nu ministrul de Interne face legea aceea, nu polițistul din stradă, nu șeful Poliției Române.

Legea aceea trebuie făcută de Parlament, la propunerea Ministerului Sănătății. Să scrie în lege treaba aceasta”, a afirmat Cătălin Predoiu, la Digi24, întrebat ce sfaturi are pentru șoferii care iau paracetamol, nurofen, spay nazal, sirop de tuse, Xanax sau alte antidepresive și riscă să iasă pozitivi la testul pentru droguri.

ADVERTISING

Ministrul a mai spus că „această lege trebuie gândită de specialiști, poate și unii dintre cei care au făcut lista respectivă, trebuie dezbătută, trebuie adoptată în Parlament și publicată în Monitorul Oficial”.

Ordonanţa cu scandal pe droguri

Codul Rutier a fost modificat în luna iunie, printr-o ordonanță de urgență (84/2024). Printre altele, ordonanța schimba regulile de testare a șoferilor pentru alcool sau droguri.

ADVERTISING

Până la celebra ordonanţă, dacă drug testul era pozitiv, permisul șoferului era reținut și i se făcea dosar penal.

Însă Poliţia a anunțat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă șoferilor să verifice prospectul înainte de a conduce.

Până la primirea rezultatelor analizelor, ordonanţa 84 prevedea că se poate reţine permisul de conducere, fără dosar penal.

Peste 150.000 de oameni au semnat o petiție online a Declic, prin care se cere anularea ordonanței.

În 2023, doar 62% dintre drug testele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.

ADVERTISING

Ca urmare a scandalului declanşat, Ministerul de Interne a venit cu o nouă variantă pentru ordonanţa menită să combată consumul de droguri la volan, care a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Noua OUG prevede ca şoferii care refuză verificarea antidrog în trafic sau cei care sunt testaţi pozitiv cu aparatele Poliţiei să rămână fără permis, dar să îl primească înapoi în trei zile, dacă analizele de laborator nu sunt gata în acest interval.

Permisul de conducere retras va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, fie în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate.

Practic, se stabileşte acest termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇