Poliția Română vrea să cumpere 400 de aparate DrugTest, dar are bani doar pentru 244

Poliția Română vrea să cumpere 400 de aparate DrugTest, dar are bani doar pentru 244
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliția Română a început procedurile pentru achiziționarea a 400 de aparate DrugTest. Totuși, în prezent, nu au fost găsite surse de finanțare decât pentru 244 de astfel de aparate.

Detalii despre această achiziţie aflată în derulare a oferit, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.

"În anul 2017 au fost iniţiate de către IGPR primele achiziţii de mijloace tehnice pentru depistarea substanţelor psihoactive, mă refer la aparatele drug test, fiind dotat Biroul Brigăzii Autostrăzi cu şase astfel de aparate pentru exploatare în munca de poliţie şi valorificarea rezultatelor în ceea ce priveşte eficienţa de depistare a persoanelor de interes.

ADVERTISING

Începând cu anul 2019 au fost asigurate fonduri financiare pentru achiziţionarea la nivelul unităţilor de poliţie a 122 de aparate drug test.

Dacă este să ne referim la activitatea din prezent, IGPR are în derulare o procedură de achiziţie pentru 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, cu termen de depunere ofertelor stabilit pentru data de 31 august 2023, fondurile financiare ale acestor achiziţii fiind asigurate pentru 244 de sisteme din proiecte cu finanţare externă, urmând ca pentru diferenţa de 156 să fie identificate sau alocate sume necesare pentru a achiziţiona aceste aparate în valabilitatea acordului cadru", a spus Drăgan.

Potrivit acestuia, la data de 22 august, la Poliţia Rutieră erau ocupate 4.705 posturi, dintre care 714 de ofiţeri de poliţie şi 3.991 de agenţi de poliţie, rezultând un deficit total de 11,7%, ceea ce înseamnă 17% deficit pentru ofiţeri şi 10% pentru agenţi.

"De asemenea, în cadrul Poliţiei Române, aproximativ 17.000 de poliţişti au fost desemnaţi să deţină calitatea de poliţist rutier, aceştia desfăşurând şi activităţi ale căror rezultate să contribuie la realizarea siguranţei rutiere", a mai spus purtătorul de cuvânt.

ADVERTISING

Singurul aparat de la Mangalia era încuiat

Agentul care l-a oprit pe Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care a spulberat un grup de studenţi pe drumul dintre Vama Veche şi 2 Mai, a întrebat de două ori dispeceratul dacă să continue investigațiile. Dar i s-a răspuns că actele sunt în regulă.

La ora 00.40, un cetățean a reclamat la 112 că o mașină circulă haotic prin Vama Veche, iar şoferul pare băut.

Agentul de la ordine publică, detașat de la București și cu experiență de 8 luni în Poliție, a întrebat dispeceratul, conform unor surse judiciare, dacă trebuie să meargă să îl caute. Dispecerul i-ar fi răspuns negativ.

ADVERTISING

Apoi, după două ore, același agent a localizat, din întâmplare, mașina lui Vlad Pascu și i-a solicitat șoferului documentele și a verificat autoturismul. Tânărul a spus că actele au rămas la tatăl său, cu care venise pe litoral, iar agentul a sunat din nou la dispecerat.

Însă și de această dată, dispecerul i-ar fi spus că totul este în regulă şi că nu există niciun echipaj liber care să-l testeze dacă a consumat alcool, iar verificările antidrog nu pot fi făcute pentru că aparatul drugtest, singurul disponibil, este încuiat de poliţistul care îl deţinea și care era în concediu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇