Ministerul de Interne a anunţat primele capete căzute după tragedia de la 2 Mai. NU a fost schimbat din funcţie şeful IPJ Constanţa, chestor Constantin Adrian Glugă.
Au fost însă demişi:
- adjunctul IPJ Constanţa, cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordinii publice
- şeful Serviciului Rutier Constanţa - comisarul Constantin Stoian
- şeful Poliţiei Mangalia
- şeful Poliţiei Vama Veche
UPDATE Sindicatul Europol din Poliţie vine cu o reacţie vehementă, în care acuză MAI că a indus în eroare întreaga opinie publică:
"MAI tocmai a indus în eroare întreaga opinie publică! Pretinsele “măsuri” luate de conducerea ministerului se traduc de fapt prin faptul că cei 4 șefi (adj. insp. șef, șeful serv. rutier, adj. șefului Pol. Mangalia, șeful birou Pol. Vama Veche) NU au fost sancționați disciplinar!!!
Ei au renunțat voluntar/benevol la funcțiile de conducere. Practic, la acest moment nu s-a stabilit o vinovăție în sarcina lor, ci doar au fost sacrificați cu scopul de a satisface nemulțumirea opiniei publice. În altă ordine de idei, cei care sunt responsabili de dezastrul din Poliția Română rămân în continuare pe funcții la minister".
Poliţiştii din Vama Veche, daţi pe mâna Parchetului
În plus, ofiţerii Corpului de Control au constatat posibile fapte penale de abuz în serviciu, în cazul unui ofiţer şi a doi agenţi. Este vorba despre cei implicaţi în oprirea în trafic a şoferului drogat, pe care nu l-au testat şi l-au lăsat să plece la volan, deşi l-au prins cu droguri asupra sa, iar maşina nu deţinea RCA valabil.
IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate DrugTest şi s-a constatat că poliţiştii puteau să îl testeze sau să îl ducă la o unitate medicală pentru a i se lua probe de sânge, dar nu au făcut asta.
Urmează a fi sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, a anunţat Ionescu Eduard, de la Direcția de Informare și Afaceri Publice a MAI.
Iată ce a spus pe larg oficialul MAI:
”De la început subliniez că aceste informaţii sunt obţinute în prim etapă şi nu reprezintă raportul final, este o informare intermediară.
În urma activităţilor de verificare derulate până în prezent, ofiţerii Corpului de Control au constatat posibile aspecte de natură penală circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu, în legătură cu modul de acţiune, respectiv inacţiune a trei poliţişti, un ofiţer şi doi agenţi, implicaţi în procedurile de verificare, control şi luare a măsurilor legale faţă de conducătorul auto care în dimineaţa zilei de 19 august 2023 a produs un accident rutier soldat cu decesul a doi tineri şi rănirea altor trei.
Printre altele, în contextul în care IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate pentru verificarea prezenţei în organism a unor substanţe cu efecte psihoactive, respectiv Drugtest, s-a constatat că poliţiştii aveau posibilitatea să testeze conducătorul auto ori să-l conducă la o unitate medicală autorizată în vederea examinării clinice şi recoltării de probe biologice.
Cu privire la aceste aspecte constatate urmează a fi sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa”.
Amintim că tânărul drogat care a ucis doi tineri în 2 Mai a fost oprit de două ori în trafic, înainte de accidentul mortal, fiind chiar dus și la sediul Poliției din Vama Veche, după ce în mașina sa au fost descoperite droguri. De la poliţie a plecat la 4.30. Accidentul mortal a avut loc la 5:25.
Șeful IPJ Constanţa a confirmat luni că tânărul nu a fost testat pentru droguri, pentru că polițiștii au considerat că nu are un comportament care să indice consumul de substanţe interzise. Se face anchetă internă, iar ministrul de Interne a trimis Corpul de Control să ancheteze cazul.