Rafila, despre accidentul de la 2 Mai: M-a șocat foarte mult starea în care era șoferul. Va trebui să primească o pedeapsă și pentru nepăsarea părinților

Rafila, despre accidentul de la 2 Mai: M-a șocat foarte mult starea în care era șoferul. Va trebui să primească o pedeapsă și pentru nepăsarea părinților

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că după accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a fost şocat de starea în care era şoferul care a produs acest eveniment dramatic şi a menţionat că acest lucru ar trebui să îi şocheze pe foarte mulţi părinţi care au copii cu probleme şi să îi facă să ia lucrurile în serios.

Alexandru Rafila a fost întrebat marţi, la Antena 3, ce l-a şocat cel mai mult la accidentul de la 2 Mai soldat cu doi morţi şi produs de un şofer aflat sub influenţa drogurilor. 

„M-a şocat foarte mult starea în care era şoferul care a produs acest accident dramatic şi cred că ar trebui să-i şocheze pe foarte mulţi părinţi care au copii care au tentaţii sau deja au probleme să ia lucrurile în serios şi să se gândească că acest copil, că discutăm de un copil până la urmă, are şi viitorul compromis şi s-au petrecut pe de o parte două tragedii prin moartea celor doi tineri de la mare şi el este un caz care va avea o evoluţie dramatică pentru că în mod evident va trebui să primească o pedeapsă pentru ceea ce a făcut şi nepăsarea sau uşurinţa părinţilor de a considera aceste lucruri la modă sau puţin importante în ziua de azi, nu cred că reprezintă în niciun fel o abordare înţeleaptă în ceea ce priveşte siguranţa acestor copii”, a precizat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

El a menţionat că utilizarea de substanţe psihoactive devine o problemă tot mai importantă în societatea românească. 

„În mod evident utilizarea de substanţe psihoactive este o problemă tot mai importantă în societatea românească şi vedeţi că tragediile mari apar atunci când se pierd vieţile unor oameni nevinovaţi care nu au niciun fel de legătură cu consumul de droguri şi cu consecinţele generate de consumul acestor substanţe.

Probabil că ar trebui să găsim şi alte tipuri de soluţii pentru că, în afară de cele punitive, coercitive, care sunt legate în primul rând de urmărirea traficului de droguri şi pe de altă parte de reducerea drastică a posibilităţilor de procurare a drogurilor sau a unor medicamente cu efecte psihoactive, cred că trebuie să avem şi o abordare legată de educaţia copilului încă din şcoala primară şi implicit educaţia părinţilor care se văd în situaţia în care au un copil, nu ştiu ce să facă cu el, unde să meargă cu el şi trebuie găsite soluţii şi pentru aceşti copii care până la urmă sunt victime şi anturajului şi obiceiurilor şi câteodată şi a unor surse financiare care sunt oferite cu prea multă generozitate şi care sunt utilizate în zona aceasta de consum de droguri”, a mai afirmat Rafila. 

ADVERTISING

El a fost întrebat dacă acest accident de la 2 Mai este o nouă dovadă că avem de-a face cu un stat eşuat, expresie folosită de preşedintele Klaus Iohannis. 

„Nu mi-a plăcut această expresie, 'stat eşuat'. Dacă discuţi despre un stat eşuat, discuţi despre o situaţie fără speranţă pentru viitor. Dacă plecăm de la această premisă, înseamnă că toţi ne retragem, nu facem nimic pentru că lucrurile sunt eşuate. Nu cred. Cred că trebuie să avem vocaţia construcţiei, sunt multe zone bune în care construim şi atunci trebuie să vedem care sunt zonele de vulnerabilitate şi să reparăm ceea ce putem să reparăm, să construim acolo unde putem să construim şi să încercăm cu sprijinul multor oameni care îşi oferă serviciile. Din dramele astea să învăţăm şi să nu lăsăm lucrurile să se întâmple din nou şi să încercăm să le reparăm”, a menţionat Rafila.

Educație pentru sănătate în școli

Ulterior, într-o emisiune la postul public de televiziune, ministrul a susținut ca măsură necesară în acest context introducerea cât mai rapid a disciplinei Educaţie pentru sănătate în şcoli, disciplină în cadrul căreia să fie abordate şi metode de prevenţie în ceea ce priveşte consumul de stupefiante.

ADVERTISING

„E o problemă multifactorială care are rădăcini profunde, sociale, economice, există în foarte multe ţări mai mult sau mai puţin dezvoltate şi aici sunt două elemente. Un element este legat de o astfel de persoană, cum o diagnostichezi, cum abordezi, ce îi oferi din punctul de vedere al serviciilor medicale sau sociale, trebuie şi un sprijin constant acestor persoane, cum o educi în copilărie şi cum reuşeşti să faci în aşa fel încât tânăra generaţie să consume cât mai puţin sau deloc, dacă se poate, astfel de substanţe.

Şi mai există un lucru care pentru mine a fost oarecum tulburător, pentru că am văzut tragedia acelor familii care şi-au pierdut copiii prin această acţiune iresponsabil a unui alt tânăr care era de vârstă apropiată şi care era drogat şi am văzut foarte multă vehemenţă în ceea ce priveşte modul în care noi reuşim să asigurăm tinerilor din România perspective de evoluţie normală, pentru că nu ne referim doar la salarii, ne referim la siguranţa noastră în această ţară.

Or, la fel cum se întâmplă de multe ori în cazul accidentelor de circulaţie - ăsta nu a fost un accident de circulaţie - siguranţa individuală este un element care creşte foarte mult încrederea oamenilor în autorităţi. Şi atunci trebuie să avem şi abordare multidisciplinară”, a spus Rafila la TVR Info.

El a precizat că în spitalele de psihiatrie sunt tratate urgenţele legate de consumul de droguri, însă a spus că tratamentul pe termen lung ţine de sistemul de sănătate, dar şi de elemente din afara acestuia.

Ministrul a adăugat că în anul 2003, prin intermediul unui proiect finanţat prin Fondul Global, în România s-a deschis o reţea naţională de centre de consiliere împotriva consumului de droguri, însă aceste centre au fost închise după trei-patru ani, când nu a mai existat finanţare internaţională.

„E clar că noi avem o problemă de continuitate, pentru că avem de foarte multe ori începuturi foarte spectaculoase, dar nu ne dăm seama de consecinţele pe care le are acest consum de droguri decât atunci când se întâmplă o astfel de nenorocire.

Avem date publice care ne demonstrează, de exemplu, în anul 2022, că circa 10% din populaţia adultă a României cel puţin a experimentat consumul de droguri, iar tinerii între 13 şi 18 ani sunt în proporţie mai mare curioşi să vadă ce se întâmplă. Or, ca să poţi să lupţi împotriva acestui flagel cred că educaţia din şcoală este foarte importantă. Noi am insistat în mod repetat să avem o abordare pragmatică, împreună cu Ministerul Educaţiei, care să ducă la introducerea acestei educaţii pentru sănătate în şcoală cât mai repede”, a mai spus Rafila.

„Lucrurile sunt foarte serioase şi vor avea, în timp, dacă nu reacţionăm într-un mod coerent, impact tot mai mare asupra societăţii noastre. (...) Elementul comun care poate să influenţeze în mod pozitiv cred că este educaţia”, a arătat Alexandru Rafila.

Incriminare vs dezincriminare. Ce variantă face mai mult rău?

Întrebat cât de pregătit este sistemul medical să asigure asistenţă consumatorilor de droguri, ministrul a explicat că urgenţele sunt preluate.

Conform ministrului Sănătăţii, anul trecut au fost înregistrate peste 1.700 de cazuri de urgenţe legate de consumul de droguri. El a spus că acest număr reprezintă doar o parte din cel real de oameni care ar fi avut nevoie de asistenţă în urma consumului de stupefiante.

„Anul trecut au fost peste 1.700 de urgenţe, avem o situaţie anuală a consumatorilor. Opinia mea este că sunt doar o parte dintre cele care sunt cu adevărat pentru că unii nu se prezintă, ascund lucrul ăsta, faptul că acest consum, deţinerea şi consumul de droguri sunt incriminate poate duce la reticenţă şi te prezinţi foarte târziu, când lucrurile sunt destul de avansate.

Aici cred că mai avem lucruri de făcut, pentru că dezincriminarea este importantă, nu trebuie încurajat în niciun fel consumul de droguri şi aici avem păreri, unii şi alţii. Aţi văzut că în Parlament sunt colegi care au promovat o lege a utilizării canabisului. Eu nu am nicio problemă să utilizezi din motive medicale serioase opioide, pacienţii care au cancer primesc astfel de substanţe opioide pentru terapia durerii, dar de acolo şi până la a da drumul – de exemplu, canabisul este una dintre substanţele consumate destul de mult – mai ales într-o situaţie ca asta, nu ştiu dacă e lucrul cel mai bun”, a afirmat Alexandru Rafila. 

Conform acestuia, statisticile arată că există preponderent două categorii de consumatori: cei cu mulţi bani, dar şi cei foarte săraci, care folosesc substanţe cu efect psihoactiv cu „acţiune devastatoare” şi din cauza cărora „se ajunge rapid la infirmitate sau deces”.

Rafila a spus că, în ceea ce priveşte lupta împotriva consumului de droguri, „trebuie adaptată acţiunea pe fiecare dintre aceste zone”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇