Specialist antidrog, despre șoferul din 2 Mai: Nu am întâlnit la cineva o asemenea combinație de droguri. Creierul lui era bulversat

Specialist antidrog, despre șoferul din 2 Mai: Nu am întâlnit la cineva o asemenea combinație de droguri. Creierul lui era bulversat

Cătălin Ţone, specialist antidrog, a declarat luni despre accidentul de la 2 Mai în urma căruia un tânăr a omorât doi studenţi şi a rănit alţii, după ce a intrat cu maşina în ei, pe marginea drumului, că în toţi cei 20 de ani de experienţă nu a întâlnit la cineva o asemenea combinaţie, de trei droguri stimulante ale sistemului nervos central.

El a subliniat că în cazul accidentului de la 2 mai a fost o ”cascadă de droguri”.

”Nu mai puţin de cinci tipuri de droguri au fost în această ecuaţie, în organismul tânărului: cocaina, anfetamină şi metanfetamină. A fost oprit anterior şi i s-a găsit un joint de marihuana şi 4 comprimate dintr-un medicament deturnat probabil din circuitul legal, pentru că nu s-a spus de reţetă nimic, tot din categoria drogurilor de risc. Vorbim de nu mai puţin de cinci tipuri de droguri.

În toţi cei 20 de ani de experienţă nu am întâlnit la cineva, şi am văzut mii, zeci de mii de consumatori, o asemenea combinaţie, pentru că sunt trei droguri stimulante ale sistemului nervos central. (..) Acest tânăr avea trei droguri stimulante, acest lucru înseamnă distorsiunea vizuală, creşterea pulsului, distorsiuni şi incapacitatea de a distinge comenzile maşinii. Practic, creierul lui era bulversat”, a declarat Cătălin Țone la PrimaTV.

ADVERTISING

Specialistul antidrog a precizat că poliţiştii nu aveau obligaţia, potrivit regulilor, să îl reţină pe tânăr la secţie.

”Nu există această obligaţie, ţine de fler şi de poliţist, mi-aş dori ca ministrul să nu pună la zid pe cei care sunt în stradă, foarte probabil nu aveau la dispoiziţie aparatul ( DRUG test, n.red.) să vedem dacă ştiau, dacă erau instruiţi, dacă ştiau cum arată drogurile”, a spus Țone.

Şeful IPJ Constanţa a declarat luni că tânărul de 19 ani care a provocat accidentul din 2 Mai soldat cu decesul a două persoane şi cu rănirea altor trei fusese oprit în trafic cu câteva ore înainte de evenimentul rutier şi în autoturism au foist găsite droguri, care erau însă diferite de cele care ar fi fost consumate de băiat, conform datelor indicate de aparatul DRUG-test.

Când a fost oprit iniţial de poliţişti, el a fost testat doar pentru consum de alcool. Tânărul a provocat accidentul la mai puţin de o oră după ce fusese în secţia de poliţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trei poliţişti sunt vizaţi de o cercetare prealabilă, în acest caz. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a solicitat Corpului de control al ministrului să verifice toate împrejurările în care s-a produs accidentul şi a precizat că, după finalul acestor, evaluări vor fi făcute propuneri către autorităţile competente.

Întrebat dacă se impune demisia şefului IPJ Constanţa, Predoiu a afirmat: “Dacă se va impune în urma acestui control, nu o să am ezitări nici cu privire la acel şef, nici cu privire la alţi şefi, dar deocamdată vreau să aştept acest control, vreau să lucrez pe procedură, pe lege, profesionist, astfel încât orice decizie voi lua să fie în afara oricărei critici şi să meargă către rezolvarea problemei, nu către un paleativ”.

Șeful IPJ Constanţa, chestor Constantin Adrian Glugă, a susţinut, luni, într-o scurtă conferinţă, că tânărul ar fi consumat droguri după ce a plecat din sediul poliției, mai ales că avea în organism alte substanţe decât ce au găsit poliţiştii în maşină. De la poliţie a plecat la 4.30. Accidentul mortal a avut loc la 5:25!

ADVERTISING

Iată filmul prezentat de şeful IPJ Constanţa:

"La data de 17 august (joi - n.red.) șoferul a ajuns în Constanța alături de tatăl sau.

Pe 18 august (vineri seara- n.red.) a fost oprit în trafic (în cadrul unei acțiuni cu caracter preventiv), moment în care a fost atenționat pentru conduita în trafic.

În 19 august în jurul orei 00.40, prin apel la 112 un bărbat a sesizat IPJ Constanța că pe DN 39 dinspre Vama Veche spre 2 Mai un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere. 

La ora 2.40, autoturismul a fost depistat de o patrulă mixtă polițist-jandarm în Vama Veche, au fost legitimați șoferul și cei doi pasageri. În mașină, într-un pachet de țigări a fost descoperită o țigară tip joint, precum și o folie pe care scria Bromazepam şi care conţinea patru pastile.

Șoferul a fost dus la centrul de poliție Vama Veche, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea zero.

Conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psiho-active și nu a fost testat pentru consumul de droguri.

Tânărul a fost în sediul poliției până în jurul orei 4.30, apoi s-a deplasat la o locație din Vama Veche unde ar fi consumat substanțe interzise. Ulterior, s-a produs accidentul (puţin după ora 5 dimineaţa - n.red.).

Pentru că nu a fost testat cu aparatul drug-test, am dispus cercetarea prealabilă a unui ofiţer şi a doi agenţi de poliţie pentru a stabili dacă există sau nu există vreo abatere din punct de vedere disciplinar.

În cadrul cercetărilor, au fost depistate alte nouă persoane la locaţia din Vama Veche, unde şoferul ar fi consumat substanţe interzise şi care sunt cercetate acum.

Drogurile ridicate din autoturism sunt diferite faţă de cele indicate de către aparatul drug-test în urma testării la acel moment".

Tot azi am aflat că tânărul care a omorât doi oameni când conducea pe şoseaua din 2 Mai, sub influenţa cocainei şi a altor substanţe, a avut dosar pentru posesie de droguri deschis la DIICOT anul trecut. Însă Vlad Pascu a scăpat de acuzaţii, fiind vorba de o cantitate mică de droguri.

Procurorii DIICOT au renunțat la urmărirea penală, pentru că tânărul a fost prins doar cu 0,68 g cannabis. Iar hotărârea procurorilor a fost confirmată definitiv de Tribunalul București.

„Urmările care s-ar fi putut produce din perspectiva afectării sănătății publice au fost reduse, elementul material (deținere) nefiind în măsură să releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat”, a precizat judecătorul în motivare.

În plus, se pare că tânărul făcea parte dintr-un grup de consumatori de droguri și tatăl său îl dusese în Olanda pentru tratament. Mutarea în străinătate nu l-a ajutat, iar după ce s-au întors în România au reapărut problemele. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇