Pelerinajul de Sfânta Maria se adaptează la criza Covid. Ce a decis BOR

Pelerinajul de Sfânta Maria se adaptează la criza Covid. Ce a decis BOR

Hramul mănăstirii Nicula va avea loc în condiţii speciale din cauza pandemiei COVID-19, credincioşii fiind sfătuiţi să poarte mască şi să respecte măsurile de distanţare, informează un comunicat de presă transmis luni de către Arhiepiscopia Clujului.

„Pentru a veni în sprijinul credincioşilor care doresc să participe în acest an la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, Arhiepiscopia Clujului, în consultare cu autorităţile judeţene, a decis luarea unor măsuri speciale pentru protejarea sănătăţii pelerinilor şi pentru buna desfăşurare a acestui moment important pentru spiritualitatea transilvăneană.

ADVERTISING

Din motive de siguranţă sanitară, în acest an nu va mai fi organizat tradiţionalul pelerinaj "La Nicula colo-n deal", din centrul municipiului Gherla spre Mănăstirea Nicula, din ajunul sărbătorii.

Pentru evitarea aglomerării din ajunul şi din ziua praznicului, credincioşii sunt invitaţi să vină la mănăstire în zilele premergătoare sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, pentru a-i aduce cinstire şi rugăciune Sfintei Fecioare.

În acest sens, zilele de miercuri, joi şi vineri (12, 13 şi 14 august 2020) vor fi sărbătorite în mod solemn, prin oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti de către PS Episcop Macarie al Europei de Nord, PS Episcop Petroniu al Sălajului şi PS Episcop vicar Benedict Bistriţeanul", precizează sursa citată.

Toate slujbele vor fi ţinute în aer liber şi transmise în direct de către posturi de radio, televiziune şi în online.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Slujba, pe altar de vară

"În ajunul praznicului, de la ora 18:00, pe altarul de vară al mânăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, iar de la ora 22:00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 1:00. În ziua praznicului, sâmbătă, 15 august 2020, de la ora 9:00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi va săvârşi Sfânta Liturghie şi va adresa pelerinilor un cuvânt de învăţătură.

ADVERTISING

(...) Pe toată perioada prezenţei lor la Mânăstirea Nicula, credincioşii sunt sfătuiţi să poarte mască de protecţie, să respecte măsurile de distanţare şi să fie responsabili unii faţă de alţii şi mai ales faţă de ce lasă în urma lor", se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Citește și:

Ar putea Biserica să dea o mână de ajutor autorităților în combaterea Covid-19? Dacă ar putea, de ce nu o face?

Patriarhia face lobby pentru mască și spune că biserica e deschisă toată săptămâna, nu numai în weekend când e plin

Preotul de la mănăstirea din Suceava unde s-a ținut slujbă cu biserica arhiplină a fost amendat cu 500 de lei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇