Ar putea Biserica să dea o mână de ajutor autorităților în combaterea Covid-19? Dacă ar putea, de ce nu o face?

Ar putea Biserica să dea o mână de ajutor autorităților în combaterea Covid-19? Dacă ar putea, de ce nu o face?

În România sunt și preoți minunați, preoți cu har de la Dumnezeu, preoți care fac educație morală, dar sunt foarte puțini în comparație cu nevoile acestui popor, crede prof.dr. Dumitru Borțun. ”Ați auzit vreun discurs împotriva corupției în Biserica Ortodoxă Română? Unde e funcția socială a Bisericii creștine?”, întreabă acesta, drept răspuns la întrebarea ”De ce nu se implică mai vizibil BOR în aceste vremuri grele, de pandemie?”.

De exemplu, mass-media și rețelele de socializare abundă în știri și imagini care nu lasă urmă de îndoială în legătură cu implicarea Papei Francisc în lupta dusă de omenire împotriva Covid-19. Ne amintim că a donat ventilatoare și materiale sanitare pentru România, dar și pentru alte țări grav lovite de pandemie. Ne amintim imaginile emoționante de la slujba de Paște ținută în lipsa credincioșilor, rămași acasă spre binele lor, ne înclinăm (chiar și doar în semn de respect) în fața mesajelor de încurajare și susținere morală transmise credincioșilor sau preoților care s-au infectat cu SARS-Cov-2 în timp ce slujeau în cele mai sărace cartiere ale Buenos Aires-ului.

ADVERTISING

Sfântul Părinte a transmis un mesaj video către preoții din așa numitele ”Villas miserias”, cartierele sărace de barăci...

Posted by Vatican News on Saturday, July 11, 2020

Pe de altă parte, nu putem să nu ne amintim uriașul scandal declanșat de acordul semnat de Paște pe ascuns între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română, dezavuat de președinte, și nici nu vom uita prea curând imaginile copiilor și vârstnicilor împărtășiți cu aceeași linguriță pe timp de pandemie, sau slujbele ținute de Arhiepiscopul Teodosie cu biserica plină de oameni fără măști, transmise sfidător pe Facebook.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată o incredibilă teorie a conspirației prezentată zilele trecute într-o biserică ortodoxă, sub ochii preotului:

https://www.facebook.com/ana.barbu.756412/videos/286661839445381/

În prima parte a dialogului nostru, publicată duminică, prof.dr Dumitru Borțun ne-a explicat cine sunt cei care se împotrivesc restricțiilor impuse de autorități, dar și cine sunt cei care profită de pe urma lor, subliniind că noi plătim acum nota de plată pentru faptul că timp de 30 de ani ne-am bătut joc de școală și de celelalte sisteme educaționale – Familia și Biserica.

Cine sunt cei care nu cred în Covid-19 și cine profită de pe urma lor? ”Plătim nota pentru desconsiderarea Educației”, spune Dumitru Borțun

Biserica nu mișcă nimic. A trimis în școli niște oameni nepregătiți ca să facă religie. Oamenii ăia, în loc să facă educație morală, să transmită valorile moralei creștine, le vorbesc elevilor despre patrafire, cădelnițe, tămâie și alte ritualuri și obiecte de cult. În loc să le vorbească despre valorile creștinismului, despre iubirea pentru semeni, despre responsabilitatea pe care o ai față de tine, de corpul tău ș.a.m.d.”, ne-a mai spus Dumitru Borțun.

ADVERTISING

”Unii nici nu cred în Dumnezeu și se duc să se facă preoți”

În continuarea acestei discuții despre refuzul multor români de a înțelege gravitatea Covid-19 și necesitatea de a respecta restricțiile, l-am întrebat pe profesorul Borțun dacă BOR ar putea face mai mult pentru a-i ajuta pe credincioși să se păzească de boală în aceste vremuri grele, mai ales în mediul rural, în sate, acolo unde preotul are un cuvânt greu de spus.

”Are, dar nu spune. De ce? Știți de ce se duc cei mai mulți să se facă preoți? Faceți o anchetă când se duc să dea examen și veți avea o surpriză extraordinară: cât de mulți se duc ca să aibă o viață ușoară. Americanii spun ’easy money’, adică bani câștigați ușor. Unii nici nu cred în Dumnezeu și se duc să se facă preoți. Este îngrozitor ce spun, dar e adevărat și îmi pare rău că e așa. Și dvs vă mirați că nu își fac datoria?!

Sunt și preoți minunați, preoți cu har de la Dumnezeu, preoți care fac educație morală, cum e Părintele Necula de la Sibiu, preoți care au și darul comunicării, darul exprimării în parabole, in metafore. (...) Noi suntem recunoscători că astfel de oameni există și că nu stau deoparte, dar sunt foarte puțini în comparație cu nevoile acestui popor”, a subliniat Dumitru Borțun.

Interviul din Casa Cetății!

De vorbă cu pr. Constantin Necula despre tineri, despre prezent și viitor, despre școală și educație. Moderator: Gribincea Popa Diana

Posted by Buna Ziua Fagaras on Tuesday, July 7, 2020

”Unde e funcția socială a Bisericii creștine?”

”Întrebați de ce nu sunt mai activi acum, dar ați auzit vreun discurs împotriva corupției în Biserica Ortodoxă Română? Biserică ortodoxă, creștină, care are în legea morală ’Să nu furi!’”, s-a arătat indignat Dumitru Borțun, motiv pentru care i-am reamintit că în 2014 Patriarhul Daniel însuși i-a acordat lui Liviu Dragnea (trimis în judecată de aproape un an de procurorii anticoruptie!) Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” și la semnalul său preoţii i-au cântat atunci „Vrednic este!” fostului lider al PSD aflat acum la închisoare.

”Da! Am văzut cum li se cântă osanale la corupți, la mincinoși și la manipulatori. Asta e problema: Unde e funcția socială a Bisericii creștine?(...)”, a comentat acel episod prof. Borțun.

”Avem o cabală a impostorilor și în Biserică”

Cât despre nonșalanța cu care arhiepiscopul Teodosie încalcă în mod repetat restricțiile impuse de autorități fără să se teamă de consecințe, Dumitru Borțun reamintește ca acesta ”a fost de mai multe ori gata-gata să intre la pușcărie”, dar ”a fost salvat în urma complicității între anumite forțe politice și BOR”, susține el.

”Sunt complicități, își fac servicii unii altora, mai ales în campanie electorală. Iar ura lui față de autorități, de legi, de statul de drept, de aici vine: Pentru că a fost umilit în orgoliul lui, în trufia lui nemaipomenită. (...)

Avem o cabală a impostorilor și în Biserică, din păcate. (...) Nu vor s-o recunoască? Cu atât mai mult vor continua să scadă în clasamentul încrederii populației. Într-un studiu IMAS de acum vreo doi ani ajunsese la circa 40%. Biserica Ortodoxă Română! Cea care era printre primele, pe la 90% alături de Armată, a ajuns la 40% în urma acestor scandaluri față de care conducerea BOR nu a luat o atitudine transparentă și hotărâtă, clară”, a avertizat Dumitru Borțun, referindu-se la scandalurile publice în care a fost împlicată BOR în ultimii ani, de la cele de corupție internă, până la cele de natură sexuală.

Citește pe Spotmedia.ro, partea întâi și partea a treia a dialogului nostru cu Dumitru Borțun:

Cine sunt cei care nu cred în Covid-19 și cine profită de pe urma lor? ”Plătim nota pentru desconsiderarea Educației”, spune Dumitru Borțun

Școala românească este un câmp de luptă, pe care copiii cresc ”ca niște buruieni”. Care este modelul de om pe care îl oferim societății și ce șanse de schimbare avem? - Interviu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇