Număr record de medici străini în Germania. Cei mai mulți dintre ei provin din Siria și România

Număr record de medici străini în Germania. Cei mai mulți dintre ei provin din Siria și România

Nicicând nu au lucrat în Republica Federală aşa de mulţi medici fără paşaport german ca anul trecut. Cei mai mulţi dintre ei provin din Siria şi România.

În Germania, numărul medicilor străini a atins anul trecut o cifră record. Potrivit grupul media Funke, care citează statisticile Asociaţiilor Federale Medicale, la data de 31 decembrie 2023 erau angajaţi în Germania 63.763 de medici fără paşaport german.  

Astfel, numărul medicilor din străinătate a crescut considerabil din anul 2013, când se ridica la aproximativ 30.000. Diferenţele sunt şi mai importante dacă ne raportăm la anul 1993, când numărul de medici fără cetăţenie germană care profesau în Republica Federală era de circa 10.000. 

ADVERTISING

Cei mai mulţi provin din ţări UE sau alte state europene, dar şi din Orientul Mijlociu. Pe primele locuri în clasamentul ţărilor de origine se află, conform raportului amintit, Siria (6.200 de persoane) şi România (4.668 de persoane). Pe celelalte locuri se situează originari din Austria, Grecia, Rusia şi Turcia.

Necunoaşterea limbii, un factor de risc

Preşedintele Fundaţiei Germane pentru Protecţia Pacienţilor, Eugen Brysch, a atras atenţia asupra faptului că Germania are mare nevoie de medici străini, mai ales în spitale, în vreme ce mulţi medici germani sunt adesea atraşi de locuri de muncă în străinătate.

ADVERTISING

La toate acestea se adaugă şi faptul că tot mai mulţi medici lucrează cu orar redus. Extrem de importante sunt, însă, cunoştinţele de limba germană, a subliniat Brysch.

Un bun dialog între medic şi pacient reprezintă premiza succesului terapiei, explică preşedintele fundaţiei în interviul acordat Serviciului de Presă Protestant din Dortmund. "Medicii străini trebuie să dispună neapărat de un nivel de bază al limbii germane. Altfel se pot crea neînţelegeri, care pot genera nu doar consultaţii suplimentare ci şi greşeli în tratarea pacientului".

ADVERTISING

Reprezentanţi ai Asociaţiilor Medicale avertizează faţă de problemele crescânde pe care le reprezintă carenţele de limba germană în rândul medicilor străini.

Directorul Asociaţiei Federale Medicale din landul Renania Palatinat, Jürgen Hoffart, spune că se ajunge în repetate rânduri la erori extrem de grave din cauza dialogului defectuos dintre pacient şi medic. De pildă, nu de puţine ori se confundă durerea de piept ("Brustschmerz" în limba germană) cu cea de burtă ("Bauchschmerz") - spune el.

Medicul examinează abdomenul şi nu observă, în schimb, semnele unui infarct. Necunoaşterea limbii germane reprezintă astăzi o imensă problemă, iar ea se va amplifica în anii ce vin, avertizează Hoffart. Principala cauză o reprezintă lipsa acută de medici în Germania. Dintre cei aproximativ 11.000 de absolvenţi de medicină, o parte considerabilă nu profesează.

Deşi este benefic pentru sistemul de sănătate al Republicii Federale, interesul medicilor străini pentru Germania are în acelaşi timp efecte negative asupra celui din ţările de origine, confruntate cu fenomenul "brain drain"


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇