Cine e de vină pentru tragedia de la Festivalul Saga? Klaus Iohannis vorbește despre organizatori, despre educație, despre supraveghere.
Dar președintele nu spune nimic despre răspunderea Ministerului de Interne, despre funcționarea Justiției, despre responsabilitatea serviciilor de informații.
Doi tineri au murit și alți trei se află în stare gravă, din cauza drogurilor pe care le-au luat pentru a-și dubla bucuria că participă la festivalul de muzică SAGA, care a avut loc în weekend la Arena Națională din București.
În România, există sute, poate mii de drame neștiute ale adolescenților care pot cumpăra nestingheriți micile pastile ale fericirii și disperării la aproape orice club din București sau din marile orașe ale țării.
La petrecerile maraton organizate adesea cu ușile închise, în locuri mai mult sau mai puțin știute ale Capitalei, drogurile se iau împreună cu cele mai complicate cocktailuri ale sezonului.
Vânzarea substanțelor interzise la festivaluri, concerte, cluburi, petreceri se face, probabil, cu voie din partea instituțiilor de forță desemnate prin lege să se ocupe cu supravegherea și pedepsirea vânzătorilor en-gros, a marilor distribuitori și a celor care dau en detail.
Oare responsabilii acestor instituții desemnați să extirpe fenomenul sunt în cârdășie cu vânzătorii drogurilor?
Fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne (DGIPI: Direcția Generală de Informații și Protecție Internă) a fost trimis recent în judecată pentru trafic de droguri. Gelu Olteanu, care ar fi trebuit să monitorizeze integritatea polițiștilor și restului angajaților de la Ministerul de Interne, din poziția sa de șef al DGIPI, era unul dintre cei care organizau contra cost petrecerile de tip șamanic în care lumea bună lua Ayahuasca.
Nu e un caz singular, polițiști cu grad mare de la Serviciul Antidrog au fost descoperiți în rețele care vând cocaină, ofițeri ai Serviciului Român de Informații au fost trimiși la închisoare pentru trafic de droguri multiple, iar ofițeri de poliție au fost prinși cultivând canabis în seră, în cantități suficient de mari pentru a nu fi doar pentru consum propriu.
Acestea sunt cazuri minore, față de adevăratele afaceri cu droguri care nu s-ar putea desfășura fără complicitatea instituțiilor de forță și care distrug an de an nenumărate vieți. Mult mai multe decât apar în statisticile oficiale.
Doctorul Eugen Hriscu de la Clinica Aliat, specializată în tratarea dependențelor de diverse feluri, scrie că Agentia Nationala Antidrog, aflată în subordinea MAI, a devenit demult „o structură irelevantă, preocupată doar de plata salariilor celor peste 300 de angajați” și de „operații cosmetice de PR precum ultima campanie de protocoale de colaborare cu restaurantele din Constanța”.
Din punctul lui de vedere, tot o operațiune de imagine a fost și „cortulețul cumparăt la reduceri, branduit și plasat în perimetrul Festivalului Saga”, unde angajatii si voluntarii Agenției Naționale Antidrog „au distribuit pliante cu mesaje mobilizatoare şi ochelari funky care te făceau să vezi lumea ca și cum ai fi drogat”.
Doctorul Hriscu se ocupă de multă vreme de problemele dependenților și i se pare caraghios că angajații Agenției își pot imagina că tinerii care au venit cu droguri la ei se vor opri la cortul lor, își vor pune ochelarii și vor zice „a, în cazul ăsta, nu le mai iau, m-ați convins!”.
Acest specialist crede că totul a fost o ipocrizie, că atât organizatorii, cât și polițiștii știu că la astfel de evenimente se consumă droguri și că prevenția înseamnă testarea anonimă, care poate detecta și felul drogurilor folosite, zone speciale de odihnă cu specialiști pregătiți să identifice o evoluție gravă a participanților și multă apă gratis.
Conform ultimului raport făcut de Agenția Antidrog, 17% dintre cei care au între 15 și 34 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, în timp ce 10% au consumat și în ultimul an, iar 7% au consumat şi în ultima lună. E vorba, firește, despre cei care nu se tem să recunoască, fie și într-un chestionar anonim.
Documentul vorbește despre „o creștere alarmantă” a substanţelor psihoactive, mai ales la cei tineri, dar și în general în rândul populației.
Urmează festivaluri mult mai mari decât cel din ultimul weekend și vacanţa cu toate ispitele ei. Deocamdată, ministrul de Interne, Lucian Bode, nu a spus nimic nici despre ce s-a întâmplat la Festivalul Saga, nici despre ce măsuri ar urma să ia pentru ca cei de la Antidrog să devină mai eficienți, nici despre vreo sancțiune.
Ritmul procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București (DIICOT) care anchetează cazurile de trafic este lent, iar SRI are de spus ceva doar când se laudă. Tinerii sunt pe cont propriu, se feresc cei care știu cum, dar mulți vor fi victime.
Sabina Fati