Ministerul Sănătății, somat să testeze măștile din comerț: Cele fashion nu sunt sterile și nu ne protejează de COVID-19. Cum le alegem pe cele bune

Ministerul Sănătății, somat să testeze măștile din comerț: Cele fashion nu sunt sterile și nu ne protejează de COVID-19. Cum le alegem pe cele bune
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociația Pro Consumatori atrage atenția Ministerului Sănătății să testeze măștile comercializate în România, pentru că multe sunt neconforme.

Asociația atrage atenția Ministerului Sănătății că în România se vând măști de protecție care induc în eroare consumatorii în privința protecției asigurate de aceste produse împotriva SARS-CoV-2.

"APC solicită instituțiilor statului român cu atribuții pe zona supravegherii pieței să verifice măștile de protecție respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât și din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumați de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv", se arată într-un comunicat.

ADVERTISING

Mai mult, "APC solicită Direcției Generale a Vămilor să acorde atenția cuvenită procesului de vămuire a importurilor de măști de protecție și a altor materiale sanitare (dezinfectanți, combinezoane, viziere etc.) folosite în această perioadă pentru protecția împotriva SARS-CoV-2!

APC solicită Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să verifice de îndată dacă etichetarea acestor produse este înșelătoare!

APC solicită Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să verifice conformitatea măștilor faciale de uz medical!"

Cu privire la măștile fashion, APC face următoarele precizări pentru consumatori:

  • sunt lavabile, reutilizabile și ajustabile,
  • nu oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor,
  • oferă protecție doar împotriva inhalării prafului, polenului și stropirii cu picături mari de salivă,
  • nu protejează împotriva Covid-19,
  • nu sunt sterile,
  • nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 14683:2019,
  • nu sunt echipamente individuale de protecție, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 149:2009.
ADVERTISING


În ceea ce privește măștile de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2, APC recomandă consumatorilor să folosească în această perioadă fie măști faciale de uz medical, fie semi-măști filtrante împotriva particulelor.

Măștile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 14683:2019 și sunt de trei tipuri:

  • - tip I la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 95%,
  • - tip II la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98%,
  • - tip II R la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98% (măștile tip II R se deosebesc de cele tip II prin capacitatea acestora de a reține eventualele jeturi de fluide direcționate către acestea, precum și printr-o mai bună respirație).
ADVERTISING

Semi-măștile filtrante împotriva particulelor sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 149:2009 și sunt de trei tipuri:

  • FFP1 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 80%,
  • FFP2 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 94%,
  • FFP3 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 99%.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇