Mesajul unui medic din Ploiești pentru cei care cred conspirații despre COVID: Toată ura de acum nu este altceva decât neputința de a folosi pârghii bolnave pentru a-ți vedea rezolvat interesul de moment. Vechile cutume sunt dărâmate!

Mesajul unui medic din Ploiești pentru cei care cred conspirații despre COVID: Toată ura de acum nu este altceva decât neputința de a folosi pârghii bolnave pentru a-ți vedea rezolvat interesul de moment. Vechile cutume sunt dărâmate!

Un medic de la Spitalul Municipal din Ploiești a transmis un mesaj tuturor celor care, în ultimele luni, au ales să răspândească sau să creadă diverse teorii ale conspirației în ce privește apariția, gravitatea sau existența coronavirusului.

Medicul Diana Decean le cere celor care îi citesc postarea să privească dincolo de interesele lor de moment și să se deschidă cu compasiune către ei și către lume.

”Articolul acesta cere mult de la voi toți. Cere, în primul rând, să aveți mintea deschisă și dreapta judecată și să găsiți urmele de umanitate și bunătate pe care toți le avem undeva acolo, unii la vedere, alții, mai precauți sau mai pățiți, în cele mai ascunse colțisoare ale sufletului.

Atâta ură, atâta neîncredere, atâta dorință. DA, dorința să fie totul o conspirație mondială, să fie niște vinovați, niște malefici care nu au alt scop decât să distrugă întreaga omenire și să împărățească ce? O mână de oameni și un glob terestru pustiu”, își începe medicul postarea pe Facebook.

Aceasta îi întreabă dacă cu adevărat cred toate aceste teorii, care, dincolo de senzațional, sunt lipsite de logică și chiar greu de imaginat cum ar fi putut fi puse în practică.

”Chiar credeți asta? Chiar credeți că, având ocazia, ați vrea să fiți ultimii pe pământul ăsta și să stingeți lumina? Chiar credeți că, milioane de lucrători în domeniul sanitar în întreaga lume s-au pus de acord pe Zoom sau WhatsApp să măsluiască existența unui virus, să măsluiască morțile, să inventeze pacienți acolo unde nu sunt, să-și creeze un sistem de recompense fabulous, după cum clamează mulți, să pună economia mondială pe butuci, economie din care își trag, de altfel, profitul și micile afaceri și multimiliardarii?

ADVERTISING

Nu înțelegeți că, dacă nu mai sunt micii antreperenori și miliardele de consumatori, nu mai există nici miliardari decât pe hartie? Banii nu țin de foame, sunt doar un sistem artificial, inventat pentru a fluidiza și calibra schimburile de bunuri și servicii în întreaga lume. Nu ai cine să cumpere serviciile și bunurile, nu mai ai ce face cu banii. Poți foarte bine să le dai foc. Înțelegeți asta?”, explică medicul.

Iar avem peste 300 de cazuri noi de coronavirus în 24 de ore: Am trecut de 24.000 de îmbolnăviri

România noastră dragă: ”murim de foame și de alte boli înainte să murim de COVID”

Diana Decean enumeră câteva dintre teoriile autohtone și explică și care e mecanismul și logica medicală în care sunt adăugați bilanțului de coronavirus cei decedați care aveau și alte afecțiuni.

”Revenind la România noastră dragă, aud frecvent întrebări de genul: unde sunt pacienții, nu există, nu sunt de fapt bolnavi, nu stiu pe nimeni care să fi avut COVID-19, murim de foame și de alte boli înainte să murim de COVID, bătrânii ar fi murit oricum … și multe altele, nu are rost să le înșir, le știți prea bine voi, cei care strigați în gura mare conspirație. Doctorii mint, sunt șpăgari, sunt plătiți să dea diagnostic COVID fictiv etc.

Noi focare de coronavirus: De la o fabrică de ciocolată din București, la spitale, primării și un centru pentru tineri cu handicap din Galaţi

Când moare un om bolnav în spital, se face de obicei examen anatomopatologic (sau nu, dacă familia refuză). În zilele noastre de pandemie, când moare cineva în spital COVID sau spital suport COVID sau spital obișnuit, acel cineva fie a făcut repetate teste COVID în spital, fie i s-a făcut analiza postmortem, și, dacă a fost testat pozitiv, se ia acest fapt în calcul la cauza de deces. Este considerat că infecția COVID-19 a accelerat evoluția spre deces.

ADVERTISING

Nu toți bătrânii cu diabet sau alte boli cronice or să moară anul acesta, dar cei care se vor infecta vor muri în proporție de 80-90%. Între timp mor și tineri sănătoși în rest, care fac complicații pulmonare sau cardiace sau vasculare pe un teren aparent indemn”, mai explică medicul.

”De două luni de zile învățăm din mers și suntem blamați pentru asta. Nu suntem Dumnezei”

Ea arată că sistemul medical a funcționat, doar că, evident, nu ca înainte de pandemie. Una dintre schimbări, atrage medicul atenția, este aceea că nu a mai funcționat sistemul de consultații ”prin cunoscuți”, iar cei obișnuiți cu această practică s-au văzut nevoiți să își facă programare, fapt ce le-a creat frustrări.

”Nu toate spitalele sunt deschise pentru non-COVID, dar multe sunt. Spitalul în care lucrez, care are și secție de oncologie, este deschis. Oncologia a lucrat tot timpul, policlinica a făcut telemedicină de la început și, de aproape o lună, primește și pacienți la consultații.

Nu ajungi la doctorul la care erai obișnuit? Cu siguranță există un alt spital și un alt doctor unde te poți duce. Nu e poate soluția optimă, dar nici nu ești lipsit de soluții, într-o perioadă în care ne confruntăm în lumea medicală cu ceva nou, necunoscut și periculos.

De două luni de zile învățăm din mers și suntem blamați pentru asta. Nu ne-am născut învățați și medicina, oricât vi se pare de extraordinar, nu are toate soluțiile. Nu suntem Dumnezei”, continuă Diana Decean.

Arafat avertizează: Bolile banale nu se răspândesc cu viteza COVID-19 şi nu ucid sute de mii de oameni

”Nu, nu muriți de foame, doar sunteți forțați să luați voi și familia, fără evadări din propria viață”

Ea face o radiografie a motivațiilor din spatele tuturor acestor teorii și acuzații, arătând că ele pleacă din frustrările multora dintre români care în această perioadă au fost obligați de împrejurări să se confrunte, fără cale de scăpare, cu consecințele propriilor alegeri.

ADVERTISING

”Am auzit recent comentarii despre decesul unui coleg de la Ambulanța Craiova, medic cu vârsta de 55 ani, răpus de COVID. Vă dau câteva exemple: 'a murit că era bătrân', 'a murit pentru că purta mască', 'săracul (ironic!) n-a mai apucat să primească primele de la stat pentru cei ce lucrează cu COVID (acei 2.500 RON brut lunar)', 'alt șpăgar care se duce, drum bun!' etc.

Vot în Parlament ca bonusul de 500 de euro să fie dat în spitalele COVID și în starea de alertă. Până acum o lună nu-l primise însă nicio persoană

'Murim de foame!' strigă mulți.

Nu, nu muriți de foame! Întrebați-vă bunicii care au trecut prin război, care au fost deportați în Bărăgan, în mijlocul lui nicăieri, doar cu hainele de pe ei. Întrebați națiunile cele mai sărace din Africa și din alte colțuri ale lumii ce înseamnă cu adevărat să mori de foame.

Voi nu muriți de foame, doar apăsați pentru o perioadă butonul vieții pe 'pauză și reset', vă vedeți rupți de obișnuințele zilnice, de micile sau marile conforturi, de tabieturi.

Vă vedeți forțați să luați contact cu casa și familia într-un mod prelungit, să apelați la resurse psihice proprii de confort interior, descoperiți că, de fapt, orele petrecute la serviciu sau la tenis/bere cu băieții sau la cafele/mall cu fetele erau evadări din propria viață, că nu suportați să stați 24 de ore în preajma propriului copil sau a partenerului, că fără toate 'proptelele' exterioare pe care le oferă orașul vă plictisiți de moarte. Și atunci căutați un vinovat”, scrie Diana Decean.

Când cred 511 medici epidemiologi că viața va reveni la normal?

Va trebui să te obișnuiești să-ți faci programare, nu 'intrare', să nu mai oferi recompense și să reclami atunci când ți se cer

Ea arată că rețeta pentru a închide acest cerc vicios conține responsabilizare și asumare și că, pentru a cere un sistem sănătos, întâi fiecare dintre noi trebuie să avem un comportament sănătos.

”E mai ușor să spui că mori de foame și că nu ai acces la servicii medicale, decât să accepți realitatea: că trebuie, o perioadă, să trăiești mai chibzuit, că ai făcut împrumuturi riscante și neacoperite ca să ai lucruri acum, în loc să aștepți momentul când ți le poți permite în siguranță, că te plictisești, că erai un robot unifuncțional cu un traseu zilnic casă-muncă-supermarket-casă, că obiceiul de a călca spitalul când ți se năzărea, doar pentru a da de un doctor sau asistentă la care aveai 'intrare' prin vărul sau prietenul X va trebui înlocuit cu un telefon și o programare într-o zi și o oră când este loc, așa cum este în toată lumea civilizată.

Va trebui să te obișnuiești să nu mai oferi recompense (pe care le numești șpăgi) atunci când nu îți sunt solicitate sau chiar refuzate net, va trebui când ți se solicită astfel de lucruri să reclami la momentul respectiv și nu după, când ești liniștit că 'șpaga și-a făcut efectul', adică 'ai obținut ce ai cumpărat'.

Va trebui să înveți să-ți cunoști și înțelegi familia și să iubești să petreci timp cu ea. Va trebui să îți asumi o viață mai ponderată, mai sănătoasă, să-ți faci controale medicale periodice, să rezolvi problemele medicale din fașă și nu după ce s-a spart 'punga de puroi'. Va trebui să accepți că nu controlezi universul în care trăiești, că medicina nu face minuni, că fără un efort de dezvoltare personală nu vei evolua niciodată, că pentru multe lucruri care ți se întâmplă ești unicul responsabil.

Va trebui să faci toate acestea și să nu mai cauți vinovați, doar pentru că așa te simți mai bine și ai sentimentul propriei importanțe”, sunt câteva dintre lucrurile care compun un comportament sănătos.

Prof. Rafila despre surpriza anticorpilor la Covid, fluctuațiile mari de cazuri și posibilitatea unui al doilea val in toamnă – Interviu

Medicul continuă, arătând că un cetățean responsabil semnalează neregulile și caută soluții, nu doar se plânge și arată cu degetul. Și o altă trăsătură a unui cetățean responsabil este modul în care votează.

”Va trebui să înveți că, în ciuda Google, nu le poți știi pe toate, că acesta este motivul pentru care lumea are nevoie de ingineri, profesori, doctori, avocați, meșteșugari, meseriași, țărani, agronomi, polițiști, preoți și, da!, chiar și politicieni.

Că unii dintre ei nu își onorează meseria, este adevărat, dar de aici la saltul uriaș de a nega în absoult nevoia de specialiști, de a nega rezultatele științei, de a nega, în ultimă instanță, faptele este o cale ca de la preistorie la modernitate.

Ai datoria individuală de a semnala o nedreptate sau o disfuncționalitate cu care te întâlnești, atunci când se întâmplă, omenirea se reglează din feedback-ul tău, operează în timp corecțiile necesare, chiar dacă, uneori, îi ia mult timp pentru asta”, mai scrie Diana Decean.

”Ai contribuit la toate defectele sistemului, ai votat cu interesul mărunt, ai menținut practicile de favoruri și relații”

Medicul încearcă să găsească o explicație și pentru acest val de ură îndreptat către medici și specialiști.

”Ce nu înteleg este, ca să revin la titlu, de unde atâta ură, de unde atâta neîncredere? TOATE experiențele tale de viață au fost negative, TOȚI doctorii de care ai avut nevoie au fost șpăgari, TOȚI cei care ați trecut prin spitale ați fost mutilați de sistemul medical, TOȚI ați murit?

Daca îți privești viața retrospectiv și vezi că ai motive de bucurie, că ceva bun ai făcut cu ea, că ai întâlnit doctori care și-au făcut datoria și te-au ajutat, dacă ai avut parte de relații corecte cu cei din jur (valabil pentru ambele părți implicate), dacă ai avut compasiune pentru boala sau suferința cuiva, dacă ți-a părut rău când a murit cineva drag, atunci gândește-te că și cei către care scuipi foc și venin acum sunt oameni și ei, ca și tine, cu o altă meserie (uneori sunt medici), cu o altă familie, cu bolile lor, cu supărările lor, cu visele lor împlinite sau nu, cu mulți ani sacrificați pentru școală ca să ajungă să facă ceva ce le place și pentru care mulți dintre ei au vocație.

Nu și-au ales meseria ca să se îmbogățească, au ales-o pentru că au putut, i-a dus capul, au avut self-disciplina de a renunța la tinerețe la multe plăceri și distracții, au făcut-o pentru că au avut nevoie ca viața lor să aibă o menire, un sens, să lase ceva în urmă. Au făcut-o pentru tine și nu în ciuda ta”, explică medicul.

Adevăratul bilanț al pandemiei COVID-19 – Analiză BBC (Infografice)

Ea spune că tot ce este arătat cu degetul în sistemul medical și cel de stat în general este o consecință a complicității fiecaruia dintre noi când am acceptat, am închis ochii sau pur și simplu am ales să nu luam atitudine când ne-am lovit de probleme.

”Dacă acum corpul profesional medical este obosit, iritat, burned-out, vina o porți și tu. Nu pentru că ești bolnav, niciodată pentru asta. Pentru că, inconștient sau nu, ai contribuit la toate defectele sistemului, ai votat cu interesul mărunt, ai menținut practicile de favoruri și relații, te-ai complăcut pentru că ți-a servit interesul de moment.

Și toată ura de acum nu este altceva decât neputința de a te folosi de toate pârghiile acestea bolnave pentru a-ți vedea rezolvat interesul de moment, într-o lume în care vechile cutume sunt dărâmate de un amărât de segement de ARN (virus).

N-am să repet, ad nauseam, deja, cele trei lucruri simple pe care poți să le faci ACUM pentru binele tuturor: spală-te pe mâini de câte ori atingi o suprafață posibil contaminată, poartă mască, ca să îi protejezi pe cei mai vulnerabili decat tine, păstrează o distanță sigură atunci când ești, pentru o perioadă mai lungă în prezența altor persoane.

Nu-ți cerem să ne dai o mână sau un picior, nu-ți cerem să ne dai primul născut, nu-ți cerem casa și nici libertatea. Îți cerem să fii o ființă umană cu compasiune și rațiune. Și te rugăm să faci asta încă un pic. Între timp, noi vom încerca să învingem în lupta cu timpul și boala. O facem pentru tine, nu pentru oculta mondială, nici pentru big pharma, nici pentru politicieni, nici pentru salariul pe care îl primim de la stat sau privat.

Când eram în liceu, un profesor mi-a spus că pot fi orice vreau eu în viață, că pot să învăț orice și să fiu bună la ceea ce fac. Am ales sa fiu medic. Lăsați-mă să va fiu medic! Lăsați-ne sa vă fim medici!”, își încheie postarea medicul Diana Decean.

https://www.facebook.com/decean.diana/posts/3001057013264809


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇