Vot în Parlament ca bonusul de 500 de euro să fie dat în spitalele COVID și în starea de alertă. Până acum o lună nu-l primise însă nicio persoană

Vot în Parlament ca bonusul de 500 de euro să fie dat în spitalele COVID și în starea de alertă. Până acum o lună nu-l primise însă nicio persoană

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport de adoptare unui proiect de lege care prevede că stimulentul de risc se acordă şi pe perioada stării de alertă, nu doar a stării de urgenţă, personalului de specialitate medico-sanitar implicat direct în tratarea pacienţilor suspectaţi şi diagnosticaţi cu COVID-19.

Proiectul de lege aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 64/2020 privind modificarea şi completarea OUG 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, potrivit Agerpres.

De acest bonus ar fi urmat să beneficieze tot personalul care intră în contact cu pacienți COVID:

ADVERTISING
  • personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare
  • personalul paramedical, inclusiv cel din structurile civile
  • personalul operativ de intervenţie în teren din serviciile de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspectaţi şi/sau diagnosticaţi cu COVID-19

Actul normativ mai prevede că aceste categorii de persoane beneficiază de un singur stimulent de risc acordat lunar pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă, chiar dacă acestea îşi desfăşoară activitatea în una sau mai multe unităţi angajatoare.

Proiectul a fost adoptat de Senat şi va intra în dezbatere, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până acum o lună nu-și ceruse nimeni bonusul

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru explicase, la începutul lunii aprilie, că acești 500 de euro reprezintă un spor de periculozitate de care va beneficia tot personalul medical implicat în lupta împotriva COVID-19, pe toată perioada pandemiei.

Același Tătaru avea să recunoască însă, pe 13 mai, într-o emisiune la Europa FM, că personalul din spitale nu a primit până la acea dată banii promiși.

Motivul, spunea ministrul, era ca nu a primit de la niciun spital lista cu numele celor care se califică pentru plata stimulentului de 2.500 de lei brut, nici măcar pentru luna martie.

ADVERTISING

”N-am primit de la niciun spital. Așteptăm să se facă nominalizarea. Încă sunt discuții la aceste spitale, care sunt persoanele. Noi am creat un cadru legislativ prin care să putem plăti, bonifica, acești oameni care au lucrat. Mai rămâne să știm și care sunt acești oameni. N-avem la nivel central de unde să știm”, spunea atunci Nelu Tătaru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇