Mai ieftin pentru cetățean: Reabilitarea termică a blocurilor se va face cu 90% bani de la UE

Mai ieftin pentru cetățean: Reabilitarea termică a blocurilor se va face cu 90% bani de la UE
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Reabilitarea termică a blocurilor va fi mai ieftină pentru cetăţeni, dar şi pentru autoritatea locală, pentru că 90% din costuri vor fi suportate de Guvern cu bani de la UE.

Guvernul a aprobat, luni, ordonanţa de urgenţă care vizează diminuarea contribuţiei financiare de la bugetele locale şi asociaţiile de proprietari pentru lucrările de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Practic, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari.

ADVERTISING

Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuţiei financiare pe care autorităţile locale şi asociaţiile de locatari îl asumă, pentru a putea creşte numărul clădirilor reabilitate termic, dar să şi optimizeze utilizarea fondurilor europene.

Practic, pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor, se vor putea folosi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, comparativ cu cei 40%, cum era cazul până acum.

Doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni din banii autorităţilor locale sau asociaţiilor de locatari", a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dan Cărbunaru a menţionat că bugetul UE destinat investiţiilor pentru eficienţa energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru Politica de coeziune este 1,25 miliarde de euro, iar intervenţiile care vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală de 618 milioane de euro.

Citeşte şi ancheta Spot - Termoizolarea în București - diferențe mari între sectoare. Câte blocuri s-au reabilitat și cât a costat

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇