La ce trebuie să fii atent când cumperi pește

La ce trebuie să fii atent când cumperi pește
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De Florii se spune că este bine să mănânci pește, iar în aceste condiții este de așteptat ca vânzările să crească în acest weekend.

De aceea, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) face câteva recomandări pentru cei care cumpără pește.

”Vă recomandăm să nu cumpăraţi peşte sau produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare. Totodată, acesta nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achizitionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea”, transmit reprezentanţii ANPC, citați de News.ro.

Iată la ce aspecte trebuie să fiți atenți:

  • Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a vă forma o prima apreciere asupra gradului de prospeţime;
  • Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;
  • Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte dacă aveţi îndoieli asupra gradului de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;- Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi a produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate.
  • Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau a depăşit termenul;
  • La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba achiziţia în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.
ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al al Poliţiei Capitalei, Ciprian Romănescu, a informat că poliţiştii bucureşteni au confiscat, în ultimele trei zile, aproximativ 500 de kilograme de peşte şi produse din peşte, fiind aplicate amenzi 94.000 de lei.

El a precizat că, sâmbătă dimineaţă, au fost confiscate, doar în Piaţa Obor, 150 de kilograme de peşte, arată Agerpres.

"Acţionăm în această perioadă, fiind vorba şi de sărbătorile de Florii, când se achiziţionează foarte multe produse din peşte. Suntem în principalele pieţe şi în principalele centre comerciale unde să comercializează astfel de produse. În prezent, în Piaţa Obor, unde colegii mei au găsit la această oră mai multe nereguli la nişte societăţi comerciale, au fost confiscate aproximativ 150 de kilograme de peşte doar din această locaţie.

În ultimele trei zile, Poliţia Capitalei a desfăşurat astfel de controale privind transportul, depozitarea şi comercializarea produselor agroalimentare, în special cele din peşte, fiind confiscate până la acest moment aproximativ jumătate de tonă de produse din peşte şi peşte. De asemenea, au fost aplicate amenzi de 94.000 de lei operatorilor economici care încălcau prevederile legale", a afirmat Romănescu într-o declaraţie de presă susţinută la Piaţa Obor.

ADVERTISING

ANPC a prezentat şi situaţii cu care inspectorii s-au confruntat în anii anteriori în ceea ce priveşte vânzarea peştelui şi a produselor din peşte:

  • chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă care prezenta muşchiul cu o consistenţă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe;
  • crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burta moale) sau produsul era în afara datei limită de consum;
  • scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, care din cauza devidării prezenta consistenţă moale şi miros nespecific;
  • macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;- conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut conform normelor legale;
  • conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admis;
  • file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare o proporţie de glazură de peste 28%;
  • cod congelat, provenienţă Spania, pe a cărui etichetă se declara glazura „0”, iar în urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazura;
  • produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menţionarea tuturor ingredientelor şi neînscrierea datei durabilităţii minimale pe etichetă;
  • utilizarea de denumiri improprii / menţiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provenienţă Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering provenienţă Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).
ADVERTISING

O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv:

  • peşte expus în condiţii necorespunzătoare, direct pe paviment;
  • peşte care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului;
  • peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant, într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat;
  • peşte sărat (şprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.

ANPC îi asigură pe consumatori că supraveghează atent piaţa pentru a verifica modul în care operatorii economici îşi desfăşoară activitatea şi le respectă drepturile.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇