Întreținerea covoarelor pufoase: 5 secrete

Întreținerea covoarelor pufoase: 5 secrete

Covoarele pufoase îți aduc un plus de confort în locuință, însă, ce faci atunci când se murdăresc? Acestea sunt mult mai sensibile la murdărie decât covoarele cu fir scurt sau carpetele simple. Tocmai de aceea, un covor pufos necesită o întreținere specială, așa că iată câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos!

Aspiră covorul frecvent

Întotdeauna un covor pufos acumulează mai mult praf și mai multă murdărie, pentru că firele din țesătura sa sunt mai lungi decât în cazul unei carpete. Tocmai de aceea este indicat să aspiri covorul de cel puțin două ori pe săptămână, pentru a îndepărta eficient praful. Astfel, covorul tău va arăta ca nou pentru o perioadă mai lungă de timp. 

ADVERTISING

Totuși, atunci când aspiri un covor pufos este indicat ca aspiratorul să fie folosit la cel mai puternic nivel, astfel încât firele să nu se încurce între ele sau să se rupă. În plus, prin curățarea în profunzime, vei reuși să elimini murdăria care a pătruns în straturile mai adânci ale covorului.

Îndepărtează rapid petele de pe covor

Dacă ai vărsat din întâmplare cafea sau vin pe covor, nu aștepta ca pata să se usuce. Acționează rapid pentru a îndepărta pata, pentru că aceasta este mult mai ușor de curățat atunci când este proaspăt formată. În cazul unui covor pufos, lichidul se impregnează mult mai ușor, iar petele pot fi dificil de eliminat. În momentul în care ai vărsat ceva pe covor, aplică rapid un șervețel sau un prosop care să absoarbă băutura respectivă, iar apoi poți folosi o soluție de curățare. Nu încerca să freci suprafața pătată, pentru că va exista riscul ca particulele de murdărie să se extindă și mai mult. Așa că cel mai bine ar fi să tamponezi suprafața respectivă cu o bucată de hârtie sau cu un prosop.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce privește folosirea soluțiilor pentru pete, trebuie să ții cont de materialul din care este realizat covorul, dar și de tipul de pete. Spre exemplu, petele acide cum sunt cele cauzate de sosuri sau vopsea pot fi curățate cu amoniac, în timp ce petele uleioase sunt eliminate cu ajutorul alcoolului.

Folosește un detergent potrivit pentru covorul tău

Pe piață există numeroase produse pentru curățarea covoarelor, însă, este important să alegi o soluție potrivită pentru covorul tău, care să nu deterioreze fibrele acestuia. În primul rând ar trebui să verifici informațiile de pe eticheta covorului tău, dacă acesta este confecționat din fibre naturale, cum ar fi lâna au bumbacul sau din fibre sintetice, precum acrilul sau polipropilena. În cazul fibrelor naturale, ar fi indicată folosirea unor soluții de curățare mai blânde, care să nu afecteze rezistența sau culoarea covorului. În cazul în care alegi un detergent mult prea acid, există riscul ca întregul covor să devină aspru, iar firele sale să capete o textură arsă. 

ADVERTISING

De asemenea, în cazul covoarelor de mari dimensiuni poți apela și la servicii de spălare covoare în sector 2, unde o echipă de profesioniști se va ocupa de curățarea eficientă a covorului tău.

Nu așeza piese de mobilier peste covor

În general, covoarele pufoase sunt de mici dimensiuni și sunt ideale pentru dormitor sau pentru living, pentru a le așeza în fața canapelei sau a fotoliului, oferind un plus de confort. Tocmai de aceea îți recomandăm să eviți așezarea unor piese de mobilier peste covor, deoarece un corp greu ar putea aplatiza fibrele din covor, deteriorându-l în timp. Iar în cazul în care covorul tău este mult prea mare și este necesar să îl amplasezi sub o masă sau sub un alt corp de mobilier, ar fi indicat să îl întorci periodic. În acest fel vei evita ca fibrele să se aplatizeze definitiv, iar covorul își va păstra aspectul inițial.

Roagă-i pe invitați să se descalțe

Pantofii pot fi principalul inamic al covoarelor cu fibre lungi, pentru ca sunt o sursă directă de praf, noroi și murdărie. Așa că atunci când ai invitați, îi poți ruga politicos să se descalțe la intrare, astfel încât încălțămintea să rămână la ușă, iar covorul tău să fie protejat de murdărie. 

Așadar, covoarele pufoase sunt mult mai greu de întreținut decât carpetele simple, pe care le poți aspira, mătura sau scutura, pentru a elimina praful din ele. Întotdeauna un covor pufos trebuie curățat corespunzător și trebuie protejat de sursele de murdărie, așa că dacă vei ține cont de sfaturile oferite, vei avea întotdeauna un covor imaculat.