Instituţiile publice sunt obligate să-și conecteze toate clădirile la internet

Instituţiile publice sunt obligate să-și conecteze toate clădirile la internet

Autoritățile administrației publice locale și centrale vor fi obligate ca în termen de trei ani să conecteze la internet toate clădirile pe care le dețin și care au ca destinație furnizarea de servicii publice.

De asemenea, administrația publică va fi obligată să dezvolte infrastructura care să permită instalarea de rețele publice de internet, se arată într-un proiect de lege adoptat de Senat.

Măsura va permite accesul tuturor persoanelor din România la cel puțin un serviciu funcțional de internet în bandă largă, la punct fix, relatează Profit.ro.

ADVERTISING

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților în luna martie și susținut de toate grupurile parlamentare sub motto-ul "Internet pentru toată România". Senatul a fost camera decizională.

"Instituțiile și autoritățile publice, vor fi obligate ca, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi, indiferent de modalitatea de finanțare, să aibă conectate la o rețea de comunicații electronice în măsură să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer a datelor și alte condiții de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le dețin în proprietate sau pe care le au în administrare și care au ca principală destinație furnizarea de servicii publice dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a cel puțin unei rețele în măsură să furnizeze serviciile de internet necesare", se arată în proiectul menționat.

ADVERTISING

Propunerea legislativă prevede și măsurile pe care ANCOM și celelalte autorități ale administrației publice centrale le pot lua pentru a rezolva problema lipsei de acces în localități la internet în bandă largă la punct fix.

Autoritățile centrale și locale vor putea atrage finanțare publică sau privată sau pot primi ajutoare de stat pentru construirea elementelor de infrastructură fizică destinate instalării de rețele publice de internet și la care să acorde acces gratuit sau contra cost furnizorilor de comunicații electronice.

ADVERTISING

Condițiile tehnice și economice în care se realizează accesul furnizorilor de rețele publice de internet la elementele de infrastructură dezvoltate de autorități nu se supun autorizării de către ANCOM. În plus, accesul la aceste elemente de infrastructură va fi gratuit pentru furnizorii de rețele publice de internet.

ANCOM va publica, cel puțin o dată pe an, pe pagina proprie de internet, lista zonelor în care nu există acces la serviciile prevăzute, iar instituțiile care se află în aceste zone vor trebui ca în termen de 120 de zile de la data comunicării de către ANCOM, să adopte un plan de măsuri pentru facilitarea extinderii rețelelor publice de internet, indicând și termenele-limită de aplicare a măsurilor propuse.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, ANCOM va publica lista localităților în care utilizatorii finali, persoane fizice, nu au acces la internet în bandă largă la punct fix și va transmite informația către autoritățile locale.

Totodată, ANCOM va impune obligații de serviciu universal pentru asigurarea accesibilității, din punct de vedere tarifar, pentru internet clienților cu venituri mici sau nevoi speciale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇