Guvernul amână introducerea brățărilor electronice pentru agresori. Trebuia să intre în vigoare în 5 zile, dar nimic nu e gata

Guvernul amână introducerea brățărilor electronice pentru agresori. Trebuia să intre în vigoare în 5 zile, dar nimic nu e gata

Guvernul a amânat intrarea în vigoare a legii care prevede introducerea brățărilor electronice, acolo unde există ordin de protecție emis de instanță. Noul termen este 1 octombrie 2022, până când trebuie realizată operaționalizarea SIME.

Guvernul a prorogat miercuri termenul de operaționalizare a SIME și de începere a monitorizării electronice în sistem pilot, respectiv introducerea brățărilor electronice, acolo unde există ordin de protecție emis de instanță.

Executivul transmite că operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) reprezintă o activitate esențială pentru realizarea obiectivului Legii nr. 146/2021, cu impact social major în privința verificării și monitorizării modului în care sunt respectate interdicțiile privind eventualele contacte fizice între agresori și victime. Activitățile de documentare și de pregătire derulate până acum pentru implementarea acestui proiect au arătat termenul de operaționalizare a SIME necesită un orizont de timp mai îndelungat, astfel încât mecanismul stabilit să fie unul funcțional și eficient”, potrivit Guvernului.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, în plan intern, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru între reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), în vederea clarificării aspectelor de ordin tehnic.

În plan extern, au fost desfășurate activități de identificare a altor modele adoptate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene din perspectiva prevederilor legislative, respectiv a soluțiilor tehnice adoptate, ținând cont și de faptul că infrastructura dezvoltată pentru monitorizarea electronică urmează să integreze mai multe sisteme capabile să reducă timpul de reacție și să asigure auditarea eficacității resurselor din teren.

ADVERTISING

Termenul de operaționalizare a SIME și de începere a monitorizării electronice în sistem pilot era 1 martie 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇