Gâlceava primarilor pe planșeul Unirii - Băluță renunță la lucrare, Nicușor Dan vorbește despre ”documente versus viață”

Gâlceava primarilor pe planșeul Unirii - Băluță renunță la lucrare, Nicușor Dan vorbește despre ”documente versus viață”

Continuă scandalul legat de planşeul de la Piaţa Unirii din Bucureşti, iar lucrările sunt încă departe de a începe.

După ce a tras semnale de alarmă că planşeul riscă să se prăbuşească în orice moment, deodată primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat joi dimineaţă că a iniţiat procedura prin care lucrarea se întoarce în administrarea lui Nicuşor Dan, la Primăria Capitalei, pe care îl acuză că „a blocat” reparaţiile necesare la acest obiectiv, declarat de experţi „pericol public”.

"Am iniţiat procedura de denunţare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Străzilor, pentru realizarea lucrărilor de refacere totală a Planşeului Unirii.

ADVERTISING

În acest fel, Planşeul de la Unirii se va întoarce în administrarea primarului general, cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona.

Proiectul de hotărâre va fi supus spre aprobare în şedinţa Consiliului Local Sector 4 şi va sta la baza rezilierii contractelor de finanţare şi de execuţie a lucrărilor de refacere a Planşeului Unirii", a scris Daniel Băluţă pe Facebook.

Iată planurile pe care le avea Primăria Sector 4, explicate pentru SpotMedia.ro:

461937412_1097827841706879_5510072288894654448_n
Foto: Facebook/Daniel Băluţă

Nicuşor Dan: Pare o declaraţie emoţională

În replică, Nicuşor Dan apreciază că Băluţă a avut "o declaraţie emoţională".

"Pare o declaraţie emoţională, dacă ea se concretizează, evident că preluăm şi cu puternica speranţă de a primi şi banii”, a declarat Nicuşor Dan.

ADVERTISING

Primarul Capitalei a fost întrebat dacă sunt mai importante documentele decât viaţa oamenilor şi a răspuns că nu crede că problema se pune ”documente versus viaţă” şi a explicat că expertizele de la planşeul Unirii au indicat starea nesatisfăcătoare şi nu nivelul pericol public, pentru că în acest caz ar fi emis o autorizaţie în regim de urgenţă.

Edilul a subliniat că aceste avize “nu sunt nişte chestiuni birocratice ca să ne prefacem cu toţii că avem de lucru”, ci nişte chestiuni foarte serioase.

Are bani de lucrare?

El a mai fost întrebat ce va face Primăria Capitalei dacă trebuie să se ocupe de lucrare. 

”Vorbim în ipoteza în care această intenţie se materializează.

În primul rând, e logic să ne predea toate expertizele şi toate documentaţiile pe care le-au făcut deja, pentru a nu o lua de la zero. Avem nevoie de acea finanţare pe care Guvernul a alocat-o către Primăria Sectorului 4 şi cu proiectul tehnic, aşa cum este el, o să ne mai uităm să vedem dacă e în regulă, şi cu acel proiect tehnic ne vom duce şi vom lua avizele.

ADVERTISING

Şi probabil că în două-trei luni vom lua avizele şi vom putea emite autorizaţii”, a explicat primarul Capitalei, citat de News.ro.

Întrebat dacă, în cazul în care Guvernul nu va mai finanţa acest proiect după ce PS4 renunţă la el, Primăria Capitalei ar avea posibilitatea financiară să îl susţină, Nicuşor Dan a răspuns: “800 de milioane de lei nu-i are, în mod clar. Mie mi se pare absurd, vorbim pe ipoteze, da?

Prima ipoteză este că ce a spus domnul Băluţă se materializează administrativ printr-o hotărâre de consiliu. În această ipoteză mi-e greu să cred că Guvernul poate să spună dau banii ăştia pentru că e urgent pentru Primăria Sectorului 4, dar nu dau banii ăştia pentru că nu e urgent la Primăria Capitalei.

Să zicem prin absurd că spune asta, ceea eu nu cred că se poate întâmpla, atunci ne vom uita cu atenţie care sunt acele măsuri urgente provizorii de a sprijini anumite elemente şi nu a face toată lucrarea astfel încât să fim în siguranţă”.

"Nu a existat o expertiză care să spună că este pericol public"

Nicuşor Dan a mai fost întrebat dacă în acest caz sunt mai importante documentele decât viaţa oamenilor.

“Nu cred că problema se pune: documente versus viaţă. Noi suntem înconjuraţi de documente, pentru că aşa consideră societatea că protejăm mai bine viaţa oamenilor. Când îţi faci o casă, trebuie să faci un calcul de rezistenţă, ca să nu-ţi cadă tavanul în cap, de exemplu, sau fel de fel de alte documente.

Pe planşeul Unirii nu a existat o expertiză care să spună că este pericol public. Există o ierarhie, există stare nesatisfăcătoare, stare critică, pericol public. Expertizele de la Planşeul Unirii au fost la stare nesatisfăcătoare, nicidecum la pericol public”, a răspuns Nicuşor Dan.

”Dacă un expert ar fi venit şi ar fi spus: există pericol public să cadă întregul planşeu sau există pericol public să cadă acest picior al podului de la Hanul lui Manuc, atunci noi în secunda următoare am fi emis o autorizaţie în regim de urgenţă pentru consolidarea acelui picior de pod. Neexistând asta, am aşteptat primăria să vină cu avizele.

Şi avizele astea, din nou, nu sunt nişte chestiuni birocratice ca să ne prefacem cu toţii că avem de lucru. Sunt nişte chestiuni foarte serioase. De exemplu, sub cursul Dâmboviţei este caseta de ape uzate. Cei de la APA Nova au solicitat ca proiectul tehnic cu care Primăria Sectorului 4 vine să fie dezbătut în comitetul lor tehnico-economic înainte ca ei să-şi dea avizul pentru a fi siguri că nu se întâmplă nimic cu caseta.

La fel cu metroul, care este lângă cursul apei”, a afirmat Nicuşor Dan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇