Gabriela Firea a anunțat, marți, că platforma ”Donează plasmă, Salvează viață” a devenit operațională și bucureștenii care s-au vindecat de COVID-19 se pot înscrie, urmând să primească în schimb 1.000 de euro în tichete pentru alimente și medicamente.
Firea susține că, deși a fost criticată de specialiști, proiectul ei este bun, pentru că au mai lansat și alți primari prin țară inițiative similare. Ea spune că era nevoie să facă asta pentru că până acum din cei aproape 38.000 de bolnavi declarați vindecați au donat plasmă doar în jur de 400.
”Stimulentul oferit de Primăria Capitalei prin ASSMB de 1.000 de euro e necesar revenirii la o formă bună, tonică a organismului, după donare”, a spus Firea, susținând că donatorul își va putea cumpăra alimente sănătoase, vitamine sau minerale.
Ea a insistat că donarea în sine nu e un proces dureros sau invaziv și durează cel mult o oră cu analize cu tot.
”Chiar dacă au fost voci care au criticat propunerea mea, iată că se dovedește eficientă. (...) Platforma e activă de azi de dimineață și va funcționa la capacitate maximă pentru a face față tuturor solicitărilor”, a mai spus Firea.
În timp ce vorbea, au fost înregistrate două cereri.
Potrivit regulamentului, pot primi tichetele de 1.000 de euro toți cei care s-au vindecat de COVID-19 și au domiciliu stabil sau viză de reședință în București, cu cel puțin 6 luni înainte de lansarea proiectului, deci din februarie 2020.
Cei ce doresc trebuie să completeze pe site un formular de înscriere, să atașeze fotocopii cu actul de identitate, un document care atestă infectarea și vindecarea cu COVID-19 și cu carnetul de donator.
Regulamentul și formularul de înscriere pot fi accesate AICI.
2,4 milioane de lei și riscuri pentru întreg sistemul donării de sânge
Bugetul total al proiectului este 2.411.424 de lei. Din această sumă, 11.425 de lei ar urma să se cheltuiască pe tipărirea de vouchere, iar restul pe ”pachete de vouchere” în valoare de 4.800 de lei pentru 500 de donatori de plasmă.
Mai mulți specialiști au atras atenția că această măsură este periculoasă din mai multe puncte de vedere, atât medical și procedural, cât și administrativ.
Printre altele, ar discrimina pacienții și ar risca să dea peste cap întregul sistem în baza căruia se donează sânge.