Chiriile în creștere și prețurile tot mai mari ale locuințelor riscă să devină un element major al luptei politice de pe continent, avertizează ONU.
Creșterea chiriilor și prețurile inaccesibile ale caselor pot deveni o pârghie de care partidele populiste și de extremă dreaptă din Europa să se folosească pentru a exploata nemulțumirea crescândă a populației pe fondul crizei locuințelor de pe continent, avertizează experții ONU.
Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor europarlamentare la care, potrivit sondajelor, partidele de extremă dreapta ar urma să ocupe primul loc în nouă state membre UE și pe locul secund în alte nouă, problema locuințelor are potențialul de a deveni un factor la fel de important ca și imigrația în sprijinirea extremei drepte, relatează The Guardian.
"Partidele de extremă dreapta prosperă când pot exploata decalajele sociale care apar din cauza lipsei investițiilor și a planificării guvernamentale inadecvate… și când pot da vina pe străini", a spus Balakrishnan Rajagopal, raportorul special al ONU pentru dreptul la o locuință adecvată.
"Aceasta este situația cu care multe țări UE se confruntă acum. Criza locuințelor nu mai afectează doar persoanele cu venituri mici, migranții, familiile monoparentale, ci și clasa de mijloc. Aceasta este problema socială a secolului XXI", subliniază oficialul.
Teama îi ajută pe extremiști
Lipsa locuințelor accesibile a stârnit proteste în Lisabona, Amsterdam, Praga, Milano și Londra, tinerii fiind nemulțumiți că jumătate din veniturile lor se duc pe chirii și pe creditele ipotecare de zece ori mai mari decât salariul mediu.
Această chestiune a reprezentat o îngrijorare importantă la alegerile de anul trecut din Olanda, câștigate de formațiunea de extremă dreaptă Partidul Libertății al lui Geert Wilders, și a contribuit la creșterea sprijinului pentru partidul Chega în Portugalia, care aproape și-a triplat cota de voturi în luna martie.
"Este o temă care bifează multe căsuțe de actualitate. E ușor să o încadrezi ca o problemă elite versus popor și să susții că migranții sunt tratați mai bine decât cetățenii țării", a spus Catherine Fieschi, de la Institutul Universitar European.
Datele Eurostat arată că în cele 27 de state ale Uniunii Europene prețurile locuințelor au crescut cu 47% între anii 2010 și 2022, iar chiriile s-au mărit cu 18% în aceeași perioadă. În unele țări peste o cincime din gospodării cheltuiesc 40% sau mai mult din venitul net pe costurile legate de locuințe.
Cercetările recente au stabilit că există o legătură clară între creșterea chiriilor și voturile pentru extrema dreaptă - chiar și în lipsa unor puternice mesaje împotriva imigrației.
Tarik Abou-Chadi, specialist în politică UE și coautor al unui studiu care a constatat că creșterea chiriilor s-a reflectat la nivel local în sprijinul tot mai mare pentru partidul Alternativă pentru Germania (Alternative für Deutschland - AfD), a declarat că frica de pierdere a statutului social joacă un rol important în acest proces.
"Aceste date arată că locuințele fac parte acum dintr-un pachet mai larg de amenințări economice și sociale și insecurități care alimentează anxietatea. Frica de a fi nevoit să te muți pentru că nu-ți mai permiți să locuiești acolo duce la o creștere a sprijinului pentru dreapta radicală", a spus el.
Studiul a combinat date amănunțite despre chirii cu răspunsurile de pe plan local la sondajul anual de opinie al Grupului Socio-Economic al gospodăriilor din Germania, și a arătat că chiriile în creștere au fost asociate cu un sprijin mai mare pentru formațiunea de extrema dreapta AfD, în special în rândul chiriașilor cu venituri mici.
Mare parte a sprijinului pentru AfD provine din regiunile rurale subdezvoltate, unde chiriile au rămas relativ mici, iar efectul a fost chiar mai puternic în zonele urbane, oferind o posibilă explicație pentru creșterea intențiilor de vot în favoarea AfD în orașe, a spus Abou-Chadi.
"E intresant că relația există chiar și acolo unde chiriile nu au crescut de fapt. Nu-i vorba doar de greutăți reale, ci și despre îngrijorare - acea amenințare la adresa statutului social și economic", a subliniat expertul.
Până acum, AfD a făcut puține încercări de a insista pe criza locuințelor, în timp ce în Portugalia Chega s-a concentrat mai mult pe corupție decât pe o criză agravată – în orașe precum Lisabona și Porto – de un boom uriaș generat de închirierile de vacanță și nomazii cu digitali cu venituri mari.
"Dar posibilitatea ca locuințele să devină un factor extrem de semnificativ în votul de extremă-dreapta este foarte clară și va crește în viitor", a spus Vicente Valentim, specialist la Universitatea din Oxford pe extrema dreaptă a Europei.
Cum poate fi lăsată fără aer extrema dreaptă
Partidele mainstream încep să se trezească și să reacționeze la această amenințare. Primarii mai multor orașe mari au cerut în ianuarie o concentrare urgentă asupra locuințelor mai accesibile, calitative și durabile, în timp ce europarlamentarii și miniștrii europeni de resort au cerut ca locuința să devină o prioritate de vârf a UE.
Raportorul special al ONU, care recent a analizat criza locuințelor din Olanda, a spus că un prim pas ar trebui să fie consacrarea locuințelor la prețuri accesibile, adecvate și sigure ca drept fundamental.
"Țările UE au o lungă și lăudabilă tradiție de protecție socială, de bunăstare. Dar când vine vorba de recunoașterea locuinței ca drept fundamental uman, Europa se ascunde în spatele legislației internaționale. Cetățenii UE nu se pot adresa instanțelor naționale în privința locuințelor. Țările europene recunosc acest lucru, dar nu fac nimic în acest sens", a spus Balakrishnan Rajagopal.
Dincolo de asta, criza imobiliară din Europa, inclusiv Marea Britanie, a fost un produs al tratării locuințelor ca orice altă marfă, care trebuie cumpărată și vândută și al abandonării planificării de stat, a subliniat expertul.
Potrivit acestuia, Europa s-a lăsat pradă mirajului economic al anilor '80, când viitorul părea garantat. Însă "piețele erau bune, planificarea proastă", a spus el, adăugând că "piețelor le pasă doar de ele". "Dacă abandonezi planificarea de stat, nimeni nu furnizează locuințe. Și acesta este ceea ce permite Partidului Libertății, de exemplu, să dea vina pe migranți pentru criza olandeză atunci când nu există dovezi că migranții sunt de vină."
"Dacă vrem să oprim ascensiunea extremei drepte, să o lăsăm un pic fără oxigen, lucruri precum locuințele trebuie să fie văzute ca drepturi fundamentale", este de părere expertul ONU.
Sorcha Edwards, secretarul general al ONG-ului Housing Europe, e de acord: "Evident, trebuie să construim mai mult. Dar oferta nu este singurul răspuns. Contează și ce fel de locuințe construim și cu ce tip de finanțare."
Abordarea asupra locuințelor orientată spre piață – bazată pe capitalul privat care urmărește profitul și pe organizațiile de caritate pentru a curăța mizeria – trebuie să lase loc acum finanțării răbdătoare, de interes public, cu "condiționare socială și termeni atașați", conchide Edwards.
T.D.