E normal să stai noaptea la coadă ca să-ți înscrii copilul la grădinița de vară? Cazul sectorului lui Robert Negoiță și cum au rezolvat alții problema

E normal să stai noaptea la coadă ca să-ți înscrii copilul la grădinița de vară? Cazul sectorului lui Robert Negoiță și cum au rezolvat alții problema

Părinții n-ar trebui să stea zi și noapte la cozi doar ca să își poată înscrie copiii la creșele și grădinițele de vară, așa cum s-a întâmplat în Sectorul 3, zilele trecute.

Soluții pentru a evita aglomerația există. Doar că nu toate primăriile le aplică.

În noaptea de marți spre miercuri (20 spre 21 iunie) viceprimarul USR al Sectorului 3, Lucian Judele, a postat pe Facebook imagini cu părinți care stăteau la cozi, în fața grădinițelor.

Așa arată digitalizarea în Sectorul 3, dosarul on-line se depune la secretariat.Peste 140 de părinți (până la ora...

Publicată de Lucian Judele pe Marţi, 20 iunie 2023

Pe măsură ce au ajuns, s-au înscris pe liste. Și au așteptat dimineața, în speranța că vor prinde unul sau mai multe dintre cele 1.455 de locuri la creșele și grădinițele de vară din Sectorul 3.

De ce a fost nevoie de stat la cozi care durează ore la rând? Din cauză că numărul de locuri în creșele și grădinițele de vară, în Sectorul 3, este mic.

Chiar primarul Robert Negoiță susținea că, în restul anului, capacitatea e de 10.000 de locuri. Dar vara - susține primarul de sector - mulți educatori preferă să stea în concediu, în loc să vină la lucru și să încaseze, de la primărie, o plată suplimentară de 250 de lei pe zi.

Publicată de Robert Negoita pe Miercuri, 21 iunie 2023

Întrebat de jurnaliști cine a întocmit necesarul de locuri în creșe și grădinițe de vară, Negoiță a spus doar că „le-a cerut tuturor să aibă locuri de vară”. Doar că unele creșe și grădinițe nu și-au dorit acest lucru.

ADVERTISING

Motivul invocat de Negoiță: deși pentru munca depusă la grădinița de vară ar primi 250 lei pe zi în plus, mulți educatori preferă să rămână doar cu salariul și să se bucure de concediu.

Cum Robert Negoiță n-a explicat clar cine și cum a făcut lista cu locurile de care e nevoie în creșele și grădinițele de vară, am întrebat-o pe Camelia Chițcă - inspector școlar pentru management instituțional în Sectorul 3 - cum s-a derulat această procedură.

Chițcă a refuzat să discute cu reporterul spotmedia.ro și ne-a spus să sunăm la sediul central al Inspectoratului Școlar al Municipiului București și să apelăm la purtătorul de cuvânt al instituției. Am încercat, fără succes, numărul de fix de pe site-ul instituției, în cursul după-amiezii.

În Sectorul 2, înscrierea e fără cozi. Oferta e mai bogată decât cererea

Sectorul 2 a alocat, la finalul lunii aprilie, 737.000 lei pentru 1.030 de locuri în grădinițe de vară.

„Noi am dat această hotărâre în urma centralizărior făcute de școli. Ele au întrebat părinții: câți își vor aduce copiii la creșa și grădinița de vară.

În acest moment, capacitatea e mai mare decât numărul de înscriși. Dar încă nu s-a terminat înscrierea, care are loc în perioada 19 - 27 iunie. Deci mai e timp să fie înscriși copii.

ADVERTISING

Aveam inițial 510 locuri la grădiniță. Am suplimentat cu 3 grupe la o grădiniță unde cererea a fost mai mare. Erau locuri libere în alte grădinițe (unde părinții își puteau duce copii, teoretic). Dar, pentru că a fost cerere acolo, am suplimentat și vom ajunge, per total, la 570 de locuri la grădiniță, din care ocupate sunt 470 acum.

Și mai avem, la creșă, încă 200 de locuri.

Experiența din anii precedenții ne arată că nu participă toți copiii care se înscriu și că bugetarea este mult mai mare decât necesarul. Dar avem totul prins în buget și putem inclusiv suplimenta, dacă este cazul.

Dar nu mă aștept să fie nevoie să cheltuim mai mulți bani, ci doar să redistribuim aceste sume, acolo unde va fi nevoie de ele.

Educatorii nu primesc o sumă fixă de la primărie. Plata suplimentară pe care o primesc depinde de numărul de copii cu care lucrează și de mulți alți factori. Aceiași din anii trecuți. Nu am schimbat nimic acum”, a declarat Radu Mihaiu pentru spotmedia.ro.

Primarul Sectorului 2 spune că, într-adevăr, educatorii și alți membri ai personalului didactic vor să muncească pentru grădinița de vară doar dacă sunt în concediu.

ADVERTISING

„Discuția cu privire la participarea educatorilor la grădinița de vară ține de situația în care pot fi plătiți suplimentar, cu banii pe care îi alocă primăria. Am discutat aceste aspecte cu sindicatele, încă din primul an de mandat.

Când lucrează din concediu pentru grădinița de vară, pot fi plătiți. Când nu sunt în concediu, nu ar putea fi plătiți suplimentar pentru că au deja salariul pe care îl primesc prin Inspectorat.

Iar în situația în care nu sunt în concediu și nu pot încasa plata de la primărie, nu prea sunt disponibili”, a mai spus Radu Mihaiu.

Sectorul 6 are cel mai mare număr de locuri la grădinițe de vară. Tot fără cozi la încriere

Primăria Sectorului 6 aproape că a dublat numărul de grădinițe de vară. În 2022 a avut 8, iar în acest an are 13, cu 3.640 de locuri.

Potrivit estimărilor instituției conduse de Ciprian Ciucu (PNL), jumătate dintre copiii de vârstă preșcolară din sector au loc la creșele și grădinițele de vară.

Bugetul alocat pentru funcționarea creșelor și grădinițelor, în vara lui 2023, ajunge la 3.861.000 lei.

Nici aici nu sunt cozi la înscriere, a declarat pentru spotmedia.ro inspectorul școlar pentru management instituțional din Sectorul 6, Daniela Bădescu.

„Am pornit cu o procedură firească. Înainte să ne facem un program, am luat din fiecare grupă de la fiecare grădiniță informații cu privire la intenția de participare, din solicitările părinților copiilor. Vor fi în concediu? Sau vor lucra în iulie și august și au nevoie să îi aducă pe copii la grădinița de vară?

Pe baza respectivelor informații, am stabilit numărul de locuri în grădinițele de vară. De aceea și avem atât de multe locuri disponibile.

Am colectat aceste date tocmai pentru a nu ne confrunta cu lipsa locurilor și cu cozi de părinți care se grăbesc să își înscrie copiii.

Pot exista și variații, bineînțeles. În grădinițe din zone aglomerate cum e Militari, spre exemplu, poate că cererea va fi un pic mai mare. Dar nu ne așteptăm ca pe lângă cele 3.640 de locuri disponibile, să mai vină sute sau mii de copiii care să ceară participarea la grădinița de vară.

Am făcut și o muncă de arondare. Poate că un părinte va trebui să își ducă copilul la o altă grădiniță, pe durata verii, care e la o distanță mai mare. Dar am încercat ca distanța să poată fi parcursă în 5-10-15 minute. Ca să nu fie nevoie de un efort mult mai mare al familiei care duce copilul la grădiniță.

Sub nicio formă nu avem o problemă cu personalul didactic și nedidactic, în Sectorul 6. Când am decis să mergem înainte cu acest proiect, ne-am asumat și să facem ce trebuie ca să existe resurse umane și să funcționeze totul ala cum trebuie.

Salarizarea pentru școala de vară (cu bani de la Primăria Sectorului 6 - n.red.) se face în conformitate cu legea. Nu există o sumă fixă de plată, ci fiecare este plătit în funcție de experiență și de alți factori de care se ține cont și în salarizarea din restul anului.

Și ne bucurăm aici și de sprijinul Primăriei Sectorului 6, cu care avem o relație foarte bună și care a înțeles nevoia de grădinițe de vară. Tocmai de aceea, numărul lor s-a dublat în vara lui 2023, față de vara trecută.

Înscrierile au început acum 3-4 zile și vor continua până spre finalul lunii, urmând ca de la 1 iulie să înceapă grădinița de vară. Fără cozi pentru că pregătirea înscrierii s-a făcut cu atenție”, a declarat pentru spotmedia.ro Daniela Bădescu, inspector școlar pentru management instituțional în Sectorul 6.

Pe durata verii se vor închide, prin rotație, creșele în care e nevoie de igienizare/pregătiri pentru viitorul sezon. Dar vor fi, în permanență, creșe deschise.

În Sectorul 1, numărul de locuri a crescut cu aproape o treime, în această vară

Într-o postare pe Facebook, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a anunțat că, în acest an, numărul de locuri disponibile la grădinița de vară a crescut cu peste 500.

„În concret, 2255 de copii de vârstă preșcolară vor beneficia de programul „Grădinița de Vacanță”, față de 1708 în anul 2022, iar 1200 de elevi vor beneficia de programul „Școala de Vară”, față de 390 de elevi anul trecut.

Aceștia vor beneficia, în perioadă 01 iulie-31 august 2023, în fiecare zi lucrătoare între orele 08:00-17:00, de supravegherea unor cadre didactice specializate, de mese calde/gustări și vor participa la activități educativ - recreative specifice vârstei lor.

Avem un număr record și de școli și grădinițe care participă la aceste programe.

(...) Am alocat pentru implementarea acestui program 14.274.750 lei.

Este vorba despre 150 lei/zi/preșcolar, din care 30 lei/zi/preșcolar se vor aloca pentru hrană și 120 lei/zi/preșcolar se vor aloca pentru activitățile educaționale. Din cele 2255 locuri se vor rezerva 25 de locuri pentru preșcolarii cu cerințe educaționale speciale. Pentru aceștia costul total va fi de 215 lei/zi/preșcolar, din care 30 lei/zi/preșcolar se vor aloca pentru hrană și 185 lei/zi/preșcolar se vor aloca pentru activitățile educaționale. (...)

(Pentru Școala de Vară - n.red.) am alocat de la bugetul local 150 lei/zi/copil, din care vor fi alocați 30 lei/zi/copil pentru hrană (mic dejun, prânz, gustare), respectiv 120 lei/zi/preșcolar pentru activitățile educaționale”, a scris Armand pe Facebook.

În plus, primarul Sectorului 1 a transmis că toate creșele din sector rămân deschise, pe durata verii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇