Directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a anunţat și joi că problema furnizării apei calde în multe zone din Capitală va fi remediată. Compania Municipală susține că rezolva problema de cel puțin o săptămână, dar cu toate astea la robinetele a mii de bucureșteni curge tot apă rece.
În plus, dacă miercuri Burghiu declara, pentru SpotMedia.ro, că mai sunt afectate doar șapte puncte termice din zona Titan, astăzi a făcut o estimare mai realista.
- Cât mai durează până vor avea toți bucureștenii din Sectorul 3 apă caldă? Iată ce spune directorul Termoenergetica SA
"În această dimineaţă am reuşit şi am finalizat o lucrare în zona Brâncoveanu, care va asigura caracteristicile tehnice, respectiv debitul şi presiunea pentru a ajunge cu apa în zona Titan (...) Mai există aproximativ 20 de puncte termice din totalul de 250 de pe raza Sectorului 3 care funcţionează sub parametri, în câteva ore marea majoritate a lor (vor funcţiona - n.r.).
Mai rămân 3-4 în zona Titan care nu vor funcţiona. Mâine finalizăm o lucrare la magistrala III Progresul de înlocuire, o punem în funcţiune şi vom ajunge mai direct şi către aceste zone, deci mâine ar trebui să nu mai avem probleme nici acolo", a spus Alexandru Burghiu, joi, pentru Agerpres.
El a informat că s-a remediat şi o avarie în zona Pantelimon, în Sectorul 2.
"În Sectorul 2, în momentul de faţă, e încărcarea unei zone care a avut o avarie mare, a durat patru zile în zona Pantelimon, s-a remediat şi este în încărcare acum reţeaua, deci, tot aşa, până diseară vom avea şi acolo (apă caldă - n.r.).
Amintim că, inițial, cei de la Termoenergetica au refuzat să recunoască și să dea explicații despre probleme, în timp ce primarul general Gabriela Firea a evitat cât a putut subiectul.
Se fac lucrări
El a amintit că problema s-a întâmplat sâmbătă, când mare parte dintre locuitorii din sectoarele 2 şi 3 nu au avut apă caldă. "S-a întâmplat pentru că am lucrat şi am înlocuit o bretea, o parte din magistrală. A necesitat oprirea magistralei", a precizat Alexandru Burghiu.
În prezent sunt 16 lucrări la sistemul de termoficare.
"Noi avem concomitent acum (...) 16 şantiere pe raza municipiului Bucureşti, am terminat alte 20, dar există două variante: sunt lucrări care afectează în zonă şi lucrări care nu afectează. Cele care afectează au fost ocolite de către administraţiile bucureştene şi au fost lăsate să se degradeze în totalitate.
Bretelele de care v-am vorbit sunt foarte multe la număr, dar, ca procent, undeva la 30-35% dintre ele sunt inactive. Orice zonă trebuia alimentată din două părţi - varianta a, varianta b (...) dacă aveam CET-ul puteam să dau apă caldă din Titan pentru zona Titan şi dacă aveam bretelele, la fel, puteam să alimentez", a declarat Alexandru Burghiu.
Reducere la factură pentru bucureștenii care au primit apă rece la preț de caldă
Pentru situaţia înregistrată în sectoarele 2 şi 3 se va acorda o reducere la factura lunii curente din cauza problemelor în furnizarea apei calde.
"Există o posibilitate contractuală astfel încât să calculăm această diminuare, în funcţie de perioadele şi orele de nelivrare", a mai precizat Alexandru Burghiu.
În altă ordine de idei, el a spus că apa rece nu se plăteşte la preţ de apă caldă.
"Foarte multă lume mă întreabă de ce plăteşte apa rece la preţ de apă caldă şi e fals, pentru că noi funcţionăm cu un contor la baza blocului care măsoară diferenţa de temperatură, respectiv gigacaloria.
Oamenii folosesc în apartamente nişte instrumente care au unitate de măsură volumul, respectiv metrul cub, adică apometrele. Sunt două instrumente diferite. Noi facturăm numărul de gigacalorii", a arătat Alexandru Burghiu.