Cum îi ajută consilierea vocațională pe tinerii instituționalizați să-și clădească o carieră (Video)

Cum îi ajută consilierea vocațională pe tinerii instituționalizați să-și clădească o carieră (Video)

Nu este ușor să-ți alegi un drum în viață, nici atunci când ai alături oameni apropiați, care îți vor binele. Adolescența este oricum plină de provocări de toate felurile și marcată de incertitudini, dar ce faci când nu ai pe nimeni să te poți baza?

La 18 ani, când ies de sub tutela statului, tinerii instituționalizați au în față o decizie prea mare pentru ei atunci când se întreabă „ce să fac cu viața mea în continuare?” Cum pot să-și adune forțele și să-și dea seama încotro să se îndrepte? Mulți dintre ei nu au familie, nu au idee ce pot face, la ce sunt buni și nici măcar ce opțiuni au. 

ADVERTISING

Aici intră în scenă „Plan de viață”, programul realizat de Afi Europe la inițiativa McCann PR România și implementat de The Social Incubator, ONG-ul partener. Scopul proiectului, aflat la a doua ediție, este să faciliteze integrarea socială a tinerilor care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție socială. Aceștia primesc ajutorul de care au nevoie ca să devină adulți funcționali și activi pe piața muncii.

Anul acesta au fost selectați în primă fază 15 tineri ieșiți de sub tutela statului, din toată țara, cărora cei implicați în proiect le asigură un cămin și le oferă consiliere personală și profesională pe o perioadă de șase luni. În cadrul programului, ei primesc consiliere psihologică și au acces la ateliere specializate pe diferite subiecte educaționale, dar și la diverse cursuri de specializare, în funcție de preferințele fiecăruia.

ADVERTISING

Tinerii au parte inclusiv de consiliere vocațională, precum și de ajutor pentru găsirea unui loc de muncă potrivit sau pentru continuarea studiilor. Și - la fel de important - suport continuu pe toate planurile din partea specialiștilor implicați în „Plan de viață”. 

O nouă șansă pentru tinerii instituționalizați care ies de sub tutela statului. Cum îi ajută „Plan de viață” să devină adulți funcționali și să se integreze în societate - Interviu video

CE ROL ARE CONSILIEREA VOCAȚIONALĂ PENTRU TINERII ABIA IEȘIȚI DE SUB TUTELA STATULUI

Sergiu Vlăsceanu este consilier vocațional și îi ajută pe tinerii înscriși în programul „Plan de viață” să pornească pe drumul autocunoașterii. Scopul sesiunilor este ca aceștia să-și dea seama la ce se pricep mai bine, care le sunt punctele forte, ce înclinații profesionale au și dacă au abilități pe care vor să le dezvolte în continuare.

ADVERTISING

Sergiu și colegii săi lucrează apoi pe două direcții: să îi ajute să-și găsească un job cât mai repede și totodată să lucreze la direcția profesională pe termen lung. De asemenea, unii poate au nevoie și de cursuri (de specializare sau școlare), nu doar de experiență. Lucrând împreună cu ei, ca o echipă, tinerii aceștia își sporesc considerabil șansele de a deveni adulți activi pe piața muncii.

Strategia lui Sergiu constă în exerciții de autocunoaștere (inclusiv prin discuții) și teste vocaționale, astfel încât finalitatea să fie, în funcție de preferințele tânărului:

  • pe termen scurt: un job, un curs de specializare sau continuarea studiilor;
  • pe termen lung: punerea bazelor pentru o carieră într-un anumit domeniu sau zonă profesională.

Așadar, rolul lui Sergiu este de copilot în drumul tinerilor spre autocunoaștere, dar și de ghid în ceea ce privește descoperirea oportunităților pe care le pot avea. Asta pentru că, de cele mai multe ori, ei nu știu că există mai multe opțiuni pentru a face ce își doresc din punct de vedere profesional. Nu în ultimul rând, există și partea de mentorat, prin care se acoperă planurile pe termen lung.

Dincolo de aceste aspecte importante, tinerii din „Plan de viață” primesc inclusiv asistență în redactarea unui CV, exersează interviuri de angajare, obțin sprijin în a-și găsi de muncă și sprijin din partea specialiștilor The Social Incubator atâta vreme cât îl solicită. 

Pentru spotmedia.ro, Sergiu a făcut o mini-sesiune de consiliere vocațională cu Laura, pentru a ne face o idee despre importanța acesteia în viața tinerilor ieșiți din diversele forme de instituționalizare (centre de plasament, apartamente sau case de tip familial). Urmăriți clipul în cele ce urmează:

Cum îi ajută consilierea vocațională pe tinerii instituționalizați să-și clădească o carieră

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇