La 14 ani lua mașina și își tundea pe ascuns colegii din centru. La 16 ani și-a dat seama că frizeria este nu doar o meserie care i-ar plăcea, ci o vocație. Iar a doua zi după ce a împlinit 18 ani și a ieșit de sub tutela statului a mers direct și s-a înscris la un curs. Iar apoi a ajuns să profeseze pe bune, într-un salon. Florin are acum 19 ani și spune despre sine că și-a atins țelul, pentru că a ajuns în sfârșit să lucreze în domeniul la care visează de atâția ani.
E ceva tare fain la oamenii pasionați, care-și cultivă și dezvoltă continuu pasiunea; sunt un adevărat izvor de inspirație. Este atât de încurajator să vezi pe cineva care-și urmează visul; asta poate și pentru că noi, românii, nu părem a fi o nație care încurajează o astfel de atitudine.
Dar iată că sunt tineri ca Florin care te determină să-ți (re)cauți determinarea și care îți (re)stârnesc curiozitatea despre a fi curios.
„Eu am tot timpul o chestie: când intră clientul în salon, înainte de a se pune pe scaun, stau cu omul de vorbă, îl întâmpin cu un zâmbet - chestii omenești. Încerc să-mi dau seama cât de sociabil este. Tot timpul mi-am dorit ca, după ce se ridică de pe scaun, clientul să fie fericit, cu capul sus, să-i citesc încrederea pe chip.
Mie asta îmi place: să-i văd pe clienți fericiți și să-mi văd arta pe oameni. E o chestie care te poate face fericit, împlinit - și te poate scăpa de stres, de nervi și de orice e negativ. Iar într-o altă măsură, mă simt și un fel de psiholog pentru client, pentru că vine și îmi spune ofurile, mi se descarcă - dar aici depinde și de fiecare în parte, cât de deschis e”, ne povestește Florin.
CUM ÎI AJUTĂ „PLAN DE VIAȚĂ” PE TINERII CA FLORIN SĂ-ȘI URMEZE PASIUNEA
Spune că tot timpul a încercat să se dezvolte și să intre în legătură cu oameni care să-l poată ajuta să crească în meseria asta. Caută să profeseze cât mai mult, tocmai de aceea a intrat în „Plan de viață”, unde a găsit sprijinul de care a avut nevoie.
„La centrul în care mă aflam eu, am stat de vorbă cu șeful de acolo, am primit o hârtie și am aflat despre această inițiativă, că în Plan de viață sunt oameni care îi ajută pe cei care se pregătesc să iasă din sistem. Eu am considerat că este o oportunitate pentru mine, deoarece nu mai aveam mult de stat acolo și îmi doream să ajung să fiu pe picioarele mele și să mă descurc singur. După care, educatorul care răspundea de mine m-a ajutat să mă înscriu pe pagina proiectului, iar apoi după câteva zile am fost contactat de către Robert - și așa am făcut legătura cu ei. Mi-au explicat în mare despre ce e vorba, cu ce mă pot ajuta și am fost încântat încă de la început. Clar a fost un dar de la Dumnezeu”, consideră Florin.
„Plan de viață” este un program realizat de Afi Europe la inițiativa McCann PR România și implementat de The Social Incubator, ONG-ul partener. Scopul proiectului, aflat la a doua ediție, este să faciliteze integrarea socială a tinerilor care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție socială. Aceștia primesc ajutorul de care au nevoie ca să devină adulți funcționali și activi pe piața muncii.
Anul acesta au fost selectați în primă fază 15 tineri ieșiți de sub tutela statului, din toată țara, cărora cei implicați în proiect le asigură un cămin și le oferă consiliere personală și profesională pe o perioadă de șase luni. În cadrul programului, ei primesc consiliere psihologică și au acces la ateliere specializate pe diferite subiecte educaționale, dar și la diverse cursuri de specializare, în funcție de preferințele fiecăruia.
Tinerii au parte inclusiv de consiliere vocațională, precum și de ajutor pentru găsirea unui loc de muncă potrivit sau pentru continuarea studiilor. Și - la fel de important - suport continuu pe toate planurile din partea specialiștilor implicați în „Plan de viață”.
Robert Gomboș, specialist de integrare socio-profesională pentru tineri (și unul dintre numeroșii „stâlpi” ai proiectului), ne-a explicat cum îi ajută concret „Plan de viață” pe tinerii care ies de sub tutela statului să-și îndeplinească țelurile.
„Încercăm la început să identificăm ce-și doresc ei și, în funcție de acest aspect, să le punem la dispoziție resursele necesare. Pentru asta, vorbim cu colaboratori de-ai noștri sau întrebăm încolo și încoace astfel încât să vedem concret cum îi putem ajuta. A doua etapă ar fi să ne asigurăm că nevoile de bază le sunt acoperite, anume o casă mâncare, utilități și celelalte necesare pentru traiul de zi cu zi.
Apoi încercăm să le găsim un curs sau să obțină cumva o calificare în meseria dorită, iar dacă tânărul dorește soluția respectivă, mergem înainte. Dacă nu, încercăm să găsim ceva astfel încât să aibă și alte opțiuni sau îi sprijinim în direcția respectivă până când oficializarea sau dobândirea calificării respective este realizabilă”, ne-a precizat Robert.
POVEȘTI DE SUCCES
Deși Robert nu a lucrat la ediția anterioară a programului „Plan de viață”, i-a cunoscut personal pe beneficiari și le-a aflat traiectoria din discuțiile cu colegii lui.
„Mă bucur mult să-i văd în momentul de față super independenți, super visători, dornici de a face ceva și - mai ales - că se descurcă singuri. Am văzut materialele făcute cu ei înainte și am vorbit și cu colegii mei - așa am aflat că situația lor era anevoioasă, dar mă bucur să văd că, după un an și jumătate-doi în care au fost ajutați de colegii mei de la asociație, au reușit și se poate.
Pentru ediția asta și pentru tinerii care participă acum, eu sunt foarte încântat; văd că mulți dintre ei au o cale către care vor să o ia și mă bucur că pot participa la călătoria asta a lor și să le fac posibil visul să devină realitate. Asta e cel mai fain”, mărturisește Robert.
Vă invităm în continuare să urmăriți interviul video pentru a descoperi restul poveștii de viață a lui Florin și pentru a afla de la Robert câte lucruri minunate pot face tinerii care au avut un start anevoios în viață cu ajutorul lor: