Cum alegi cea mai buna asigurare CASCO pentru nevoile tale

Cum alegi cea mai buna asigurare CASCO pentru nevoile tale

Asigurarea Casco este o asigurare care te ajută să îți repari mașina chiar dacă tu ești vinovat în cazul unui accident, dacă îți găsești mașina lovită în parcare de către autori necunoscuți sau daca este vandalizată. 

Mai jos vei afla cum să alegi cea mai bună asigurare casco, în funcție de acoperiri, suma asigurată și buget.

Asigurarea Casco în funcție de acoperiri

Acoperiri de bază 

  1. Accidente
  • Loviri, ciocniri, izbiri, zgârieri 
  • Căderi de corpuri pe autovehicul (copaci, blocuri de gheață sau de zăpadă etc ), cădere în apă, cădere din cauza ruperii podului etc. 
  • Căderea unor corpuri pe clădirea în care se află autovehicul asigurat. 
  • Derapări, răsturnări ale autovehiculului asigurat.
  1. Fenomene atmosferice
  • Ploaie torențială, grindină, furtună, uragan, Avalanșe de zăpadă, greutatea stratului de zăpadă/gheață, trăsnet;
  1. Calamități naturale 
  • Cutremur de pământ, inundație, prăbușire sau alunecare de teren
  1. Incendiu și riscuri asociate acestuia: trăsnet, explozie 
  1. Acțiunea apei de conductă – în caz de spargere a unei conducte din locul în care este amplasat autovehiculul
ADVERTISING

 Acoperi SUPLIMENTARE

  • Acte de vandalism
  • Circulația în afara drumurilor publice
  • Circulația pe drumuri inundate
  • Pierderea/ furtul cheilor
  • Acțiunea animalelor
  • Elemente vitrate
  • Reîntregirea automată a sumei asigurate
  • Acoperirea exclusivă a jantelor și anvelopelor

   Cea mai bună asigurare casco include acoperiri specifice mașinii tale. De exemplu clauza Circulația în afara drumurilor publice nu este acceptată de către toți asigurătorii pentru toate tipurile de mașini, ci doar pentru SUV-uri. 

Asigurarea Casco în funcție de suma asigurată

Acest aspect este foarte important atunci când decizi să închei o asigurare casco. Iți vom prezenta cum știi că suma asigurată din oferta prezentată este cea corectă, în funcție de mașina ta. 

  • Mașini noi

Aici este simplu. Consultantul iți va cere factura de achiziție, iar suma asigurată de pe asigurare va fi valoarea din factură. Astfel, pe tot parcursul anului vei fi asigurat la valoarea reală a mașinii tale și vei sta fără griji în cazul unei daune totale.

ADVERTISING
  • Mașini second-hand

În cazul mașinilor care nu mai pot fi considerate noi, suma asigurată se stabilește alegând varianta de echipare corectă și aplicându-se uzura. Dacă constați că mașina ta valorează fie mai mult, fie mai puțin în momentul respectiv, solicită o nouă interogare, astfel încât să obții cea mai bună variantă pentru tine și mașina ta.

Ce este important de reținut este că în cazul unei nefericite daune totale, vei fi despăgubit în limita sumei asigurate înscrisă în polița de asigurare. 

Asigurarea CASCO în funcție de buget

    Vom începe prin a-ți spune că această asigurare, deși opțională, este utilă, iar costul ei cu siguranță este mult mai mic decât costurile pentru diferite reparații ale mașinii cauzate de diferite incidente în decursul unui an.

         Poți opta pentru plata în rate sau integrală, cu franșiză sau fără franșiză, dar aceste modalități le vom detalia în cele ce urmează.

ADVERTISING
  • Plata integrală

Aceasta este metoda de plată cea mai avantajoasă, deoarece beneficiezi de reduceri de 5 % și până la 15 % în funcție de asigurători și scapi de grija ratelor ulterioare.

  • Plata în rate

În general cei mai mulți clienți care aleg plata în rate, optează pentru plata în 4 rate, fiind maximul de rate admis de cei mai mulți asigurători.

Avantajul plății în 4 rate este că vei putea plăti 4 rate la interval de 3 luni

Dezavantajul plății în 4 rate este că prima totală va fi mai mare decât plata integrală cu valori cuprinse între 5 și 15 % în funcție de asigurător.

Există și variante de plată în doua rate, 6 rate sau 12 rate

  • Cu franșiză

Ce este franșiza? Franșiza este o suma pe care trebuie s-o achiți în caz de daună. Ea are o valoare fixă sau reprezintă un anumit procent din valoarea asigurată.

  Dacă optezi pentru această variantă, în caz de daună va trebui să achiți o anumită sumă tu, iar restul rămâne în seama asigurătorului.

În mod uzual, vei auzi termenii de franșiză la daună totală/furt total și franșiză la daună parțială.

Avantajul asigurării cu franșiză este că vei avea un cost mai mic al primei totale

Dezavantajul asigurării cu franșiză este că în caz de daună, va trebui să achiți tu suma stabilită în contract ca fiind franșiza

Este de reținut că poți alege tu să închei o asigurare casco cu franșize sau îți pot fi impuse în anumite cazuri.

  • Fără franșiză

Aceasta variantă nu aduce micșori a primei de asigurare, dar în cazul unei daune nu va trebui să achiți nimic.

Totuși, oricare metodă alegi, cel mai important este că vei fi protejat pe tot parcursul anului.Un alt criteriu după care să te ghidezi atunci când faci o evaluare a bugetului este lista cu acoperiri. Aici poți opta pentru o gamă standard de acoperi sau o gamă ce include și acoperiri suplimentare. Acestea fac diferența la banii pe care îi investești în asigurarea ta casco, dar nu iți garantează protecție maximă dacă diminuezi acoperirile. 

Știai că... ?

  • Cei mai mulți asigurători au și extindere teritorială;
  • În cazul în care repari mașina într-un service care nu colaborează cu asigurătorul, poți cere decontarea cheltuielilor de la asigurător, dar indicat este consulți înainte lista de service-uri partenere ale asigurătorului cu care vrei să închei asigurarea
  • Pot fi preluate în asigurare echipamentele suplimentare ale mașinii prin plata unei prime suplimentare și transmiterea facturilor de achiziție a acestora
  • Unii asiguratori acceptă și mașini mai vechi de 10 ani cu acoperiri minime, costurile fiind mai mici decât a variantelor clasice
  • In general asigurarea Casco se încheie pe o durată de 12 luni, dar există și asigurători care acceptă perioade personalizate, de la o lună și până la 12 luni

  Piața de asigurători este vastă, tocmai ca tu să ai de unde alege. Un broker iți va pune la dispoziție toți asigurătorii cu care acesta lucrează, variantele de preț potrivite pentru tine și clauzele cele mai avantajoase. De aceea, intră aici si selecteaza asigurarea care raspunde cel mai bine cerintelor tale pentru a solicita oferte casco, iar unul dintre brokeri te va contacta pentru informații suplimentare.