Cum a ajuns Inspectoratul Școlar din Galați să-i invite pe profesori la cursurile unui numerolog instruit la Moscova, care a făcut declaraţii abjecte despre femei

Cum a ajuns Inspectoratul Școlar din Galați să-i invite pe profesori la cursurile unui numerolog instruit la Moscova, care a făcut declaraţii abjecte despre femei

Inspectorarul Școlar Județean din Galați a trimis joi, pe 7 ianuarie, către școlile din județ un email prin care profesorii erau invitați la un curs online de numerologie.

Asociația care organizează cursul este prezidată de Anatol Basarab, care susține că a studiat la Moscova și care a făcut, de-a lungul timpului, o serie de declarații controversate privind relațiile dintre femei și bărbați.

”Somnul rațiunii naște monștri”, comentează expertul în Educație Marian Staș.

Cum s-a ajuns într-o astfel de situație? Iată ce am reușit să aflăm.

Cotidianul gălățean Viața Liberă a publicat, în premieră, în seara zilei de 7 ianuarie, textul mesajului trimis de Inspectoratul Școlar Județean Galați către școlile din județ.

Iată textul mesajului trimis de ISJ către școli.

”Asociația Numerologilor din România, prin adresa (....) anunță lansarea Numerologia a 9a legatură dascăl elev, curs adresat exclusiv cadrelor didactice din învățământul formal și alternativ – educatori, invățători, profesori.

Vă rugăm să disemintați informațiile și să aveți în vedere faptul că prima întâlnire va avea loc online, pe platforma zoom, vineri, pe 8 ianuarie 2021”.

invitatia-la-cursul-de-numerologie-1
Sursă foto: cotidianul gălățean Viața Liberă

Această comunicare este semnată de inspectorul școlar general Selena Costea.

Într-un document atașat mesajului, se menționează că o întâlnire online între organizatorii evenimentului de numerologie și profesori urmează să aibă loc vineri, pe 8 ianuarie, în intervalul 18.00 – 21.00.

Ulterior, ar urma să se desfășoare și alte întâlniri tematice. Iată temele și calendarul cursului:

  • Arhetipurile (1-5 februarie),
  • Vibrația interioară (2-5 martie),
  • Vibrația exterioară (3-2 aprilie)
  • Vibrația globală (4-7 mai),
  • Ciclul de 9 ani (5-4 iunie),
  • Destinul și vocația (6-2 iulie).
ADVERTISING

De ce și-ar dori un profesor să participe la aceste cursuri?

Pentru că, susține Asciația Numerologilor din România, ”proiectul facilitează, prin intermediul numerelor și numerologiei - știința care se ocupă de studiul calitativ al acestora, o cunoaștere rapidă și profundă atât în relația dascăl-elev, cât și între elevi, în calitate de elevi, prin valorificarea potențialului și capacităților înnăscute ale copiilor”.

Asociația Numerologilor din România are un președinte educat la Moscova

Potrivit site-ului Asociației Numerologilor din România, președinte onorific și cofondator al acestui organism este Anatol Basarab. Acesta este un numerolog născut în Republica Moldova și care susține că a fost educat la Moscova.

Pe site-ul asociației, Anatol Basarab spune că a lucrat chiar și cu astronauții ruși.

Într-un interviu acordat în 2011 publicației revistatango.ro, Anatol Basarab a dat câteva detalii despre tinerețea petrecută la Moscova și a făcut și o serie de declarații controversate.

Printre ele, că femeia o ia razna dacă nu este dominată de bărbat și că o soție n-ar trebui să se mire că dezvoltă cancer la uter dacă își vorbește de rău bărbatul.

L-am contactat telefonic pe Anatol Basarab în cursul zilei de 8 ianuarie ca să-l întrebăm dacă am înțeles noi bine acele declarații, dar și ce are de gând să le transmită profesorilor.

La numărul afișat pe pagina de Facebook numerologului ne-a răspuns o doamnă care ne-a spus că Anatol Barasb are consultații. Și că îi va transmite solicitarea noastră, iar numerologul va reveni cu informații, dacă are timp. Până la momentul publicării acestei știri, Anatol Basarab nu ne-a contactat.

Anatoli-Basarab
În foto: Anatol Basarab. Sursă foto: Printscreen de pe pagina de Fb a lui Anatol Basarab

Cine și cum a promovat numerologia, la Inspectoratul Școlar Județean Galați?

Comunicarea privind cursul de numerologie trimisă de Inspectoratul Școlar Județean Galați către școlile din județ este semnată de inspectorul general Selena Costea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceasta a fost numită, inițial, în funcția de inspector general adjunct în luna iunie 2020 și ulterior a ajuns inspector general, în luna decembrie 2020.

Înainte de numirile de la inspectorat, Selena Costea a fost învățător și director de școală în comuna Liești. E un salt mare de la școlile sătești la vârful inspectoratului județean? Este.

Soțul inspectoarei generale, Tudorel Costea, a fost consilier local PNL la Liești, dar și vicepreședinte al filialei comunale a partidului.

Bărbatul a declarat că are o societate numită Sedoclas SRL, care se ocupă cu creșterea porcilor. Și are legături profesionale cu societățile deținute de familia senatorului liberal George Scarlat. Aceste firme sunt cele mai mari crescătoare de porci din zona respectivă.

Senatorul liberal George Scarlat: O cunosc pe Selena Costea și e o persoană capabilă

L-am întrebat pe senatorul liberal George Scarlat dacă - în virtutea relației pe care o are cu Tudorel Costea - a pus umărul la numirea Selenei Costea la vârful ISJ Galași. Scarlat a spus că nu.

”În cunosc pe Tudorel Costea. Este prietenul meu și de 14 ani este alături de mine. Nu fac afaceri cu porci cu el, așa cum s-a zis. Este colaboratorul meu și este autorizat pe parte de clasificare a calității cărnii.

O cunosc și pe Selena Costea. Este o persoană capabilă și trăiește pentru meseria ei. Eu n-am fost surprins când am auzit de numire. Dar ea - ca sprijin politic - nu este legată de Liești și de mine.

geroge-scarlat
Senatorul liberal George Scarlat. Foto: Arhivă Facebook George Scarlat

A fost o decizie luată la Biroul Permanent, de președintele George Stângă (președintele PNL Galați).

ADVERTISING

În ceea ce mă privește, dacă ar fi să susțin pe cineva, aș susține în domeniul Agriculturii și acolo unde mă pricep”, a precizat George Scarlat pentru SpotMedia.ro.

Până la ora publicării acestui text, n-am reușit să îl contactăm telefonic pe deputatul gălățean George Stângă.

Contactată telefonic, Selena Costea a declarat că n-a studiat în amănunt documentul trimis de Asociația Numerologilor, ci că a semnat comunicarea în calitate de șef de instituție.

De analiza conținutului documentului s-a ocupat inspectorul pentru activități extrașcolare, Maricel Nicolae Lazăr. Într-o conferință de presă organizată la Galați, acesta a susținut că a propus trimiterea rapidă a anunțului către școli pentru că acel curs de numerologie începe vineri, la ora 18.00.

Lazăr a spus că nu și-a dorit ca ISJ Galați să fie "limitativ” și că le-a dat profesorilor posibilitatea de a decide dacă merită sau nu să participe la așa ceva sau dacă ar fi o pierdere de vreme.

Selena Costea a mai spus că participarea la aceste întâlniri online pe teme de numerologie nu era obligatorie și nu se considera formare continuă a cadrului didactic.

Am mai întrebat-o pe Selena Costea și cum a ajuns la vârful inspectoratului, dar și de ce a acceptat un asemenea post.

Aceasta ne-a spus că nu e membră a niciunui partid, dar n-a negat că a primit sprijin PNL pentru ocuparea funcției. Ne-a declarat că are facultate terminată la stat, două masterate și că este doctorand. I-am solicitat Selenei Costea un CV. Aceasta a promis că ni-l va trimite, dar ne roagă să nu îl facem public. Până la ora publicării acestui text, nu ni l-a trimis.

Ce spune Ministerul Învățământului

Selena Costea a declarat pentru SpotMedia.ro că - din informațiile pe care le deține - Ministerul Educației nu a avut o problemă cu remiterea către școli a invitației la cursul de numerologie.

”Eu cred că la doamna inspector școlar general, care a fost numită de curând, este vorba despre ceva lipsă de experiență în a filtra documentele care vin.

În general, la un inspectorat școlar județean vine corespondență din toate domeniile posibile și trebuie să fii atent la filtrarea ei. Presupun că nu a fost foarte atentă, asta este singura explicație pe care mi-o dau eu”, a precizat secretarul de stat Sorin Ion pentru G4Media.ro.

Ce soluții propune expertul în Educație Marian Staș pentru prevenirea unor astfel de situații

L-am întrebat pe expertul în Educație Marian Staș dacă ceea ce s-a întâmplat la Galați e o chestiune mai degrabă anecdotică sau dacă ar trebui, într-adevăr, să reprezinte un semnal de alarmă.

Expertul în educație ne-a spus că, în proporție de 51%, situația ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. Iată de ce.

”Sunt mai multe aspecte aici.

Mai întâi, povestea aceasta are două nuanțe.

Una e cea din tablourile lui Goya, din Capricii: somnul rațiunii naște monștri. E nevoie de oameni cu mintea la cap și discernământ care să evalueaze detașat și onest valoarea programelor.

Atenție! Eu sunt primul care susțin ceea ce scrie în Amendamentul 1 din Constituția SUA, aplicat aici: libertatea de a experimenta și aplica programe. Dar până în punctul în care se ajunge la acel somn al rațiunii care naște monștri.

Reversul medaliei, aici, e ceea ce știm din Ferma Animalelor. Anume: în secunda în care am văzut că e ceva neconform, pericolul e să rad tot și să institui cenzură de la stânga la dreapta.

Apoi, trebuie să amintim aici și despre ceea ce ține de traseul profesional care permite o astfel de ascensiune și care permite ca o astfel de pălărie de inspector general să fie prea mare pentru precedentele puncte de carieră profesională ale oricui.

Avem precedente în ceea ce îi privește pe secretarii de stat. Mulți dintre ei sunt foști directori sau directori adjuncți de licee. Sunt veniți, deci, dintr-o zonă care nu rezonează și care e un precedent inadecvant pentru ceea ce înseamnă autoritatea, responsabilitatea și caracterul strategic al unei funcții de tip ministru adjunct sau secretar de stat pentru învățământ preuniversitar.

Și atunci primul reflex al unui om numit într-o astfel de funcție pentru care le însuși se simte interior inadecvat este complexul de inferioritate și frica.

Și se ajunge la situații de tipul acesteia: să dau drumul unui program fără discernământ. Eu unul n-aș fi dat drumul la așa ceva. Ca inspector general, să dau un mesaj în sistem prin care să anunț că se fac cursuri de numerologie? Eu așa ceva n-aș fi făcut!

Mă gândesc la nevoia unei evaluări și a unui proces de creștere în carieră cu adevărat meritocratică astfel încât funcția imediat următoare (pe care ajunge cineva din sistem – n.red.) să fie susținută de traseul treptelor precedente, ca pălăria să nu fie mult prea mare”, a precizat expertul Marian Staș pentru SpotMedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇