Cum a ajuns în Sectorul 2 un festival de artă a luminii ca-n țările nordice. Ce puteți vedea gratuit și unde

Cum a ajuns în Sectorul 2 un festival de artă a luminii ca-n țările nordice. Ce puteți vedea gratuit și unde
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O nouă ediție a festivalului Lights On a început, vineri seara, în mai multe parcuri și clădiri din Sectorul 2.

Organizatorii vă propun, în acest an, un circuit pe care să-l parcurgeți ca să descoperiți 9 opere de artă create, cu ajutorul luminii, de renumiți artiști străini și români.

Și totodată, vă invită să descoperiți locuri cu farmec din București, prin care poate că n-ați mai ajuns de mult.

Festivalul Lights On este organizat de Primăria Sectorului 2 și Asociația Daisler din Cluj-Napoca.

Prima ediție a avut loc anul trecut și – spun organizatorii – a fost un succes. O mulțime de bucureșteni au venit să vadă piesa de rezistență a precedentei expoziții, Gaia – o instalație reprezentând Terra iluminată, realizată de artistul britanic Luke Jerram – și au postat sute de fotografii pe rețelele de socializare.

În acest an, are loc ediția a II-a a expoziției. A fost inaugurată vineri seara, la ora 17.00, în Parcul Ioanid, când s-a aprins piesa centrală din acest an: Museum of the Moon (Muzeul lunii – lb eng.), realizată tot de britanicul Luke Jerram.

deschidere-1-1
Museum of the Moon, creația artistului Luke Jerram . Facebook: Spotmedia.ro

Radu Mihaiu: Luna decembrie, în Sectorul 2, nu înseamnă doar luminițe și tradiții

La inaugurarea expoziției din Parcul Ioanid l-am întrebat pe primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, dacă instalațiile luminoase au și rolul de a completa proiectul de iluminat festiv, prilejuit de sărbători.

„Nu, acesta nu este un proiect de iluminat festiv. Este un festival de artă a luminii. Are și o perioadă limitată. Se desfășoară între 9 decembrie și 19 decembrie. Deci nu va fi aici în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Este altceva. Luna decembrie, în București, poate să aducă și altceva în afară de luminițe de Crăciun și coronițe cu Moși Crăciun.

Aducem aici un festival cu origine nordică, din zone în care nopțile sunt foarte lungi, iar artiștii au început acolo să creeze acest nou tip de artă a luminii.

Mihaiu-1
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, de vorbă cu artiștii care expun la Lights On 2022. Foto: Alexandru Nistor.

Din 2018 se desfășoară și în România un astfel de eveniment. Iar din 2021, el are loc și în Sectorul 2. Sunt foarte bucuros că acest festival a venit și anul acesta. Sperăm să îl avem și anul următor”, a declarat Radu Mihaiu pentru spotmedia.ro.

Prima inițiativă pentru un festival al luminii în Sectorul 2 i-a aparținut viceprimarului Alexandra Chirilă.

„Am văzut proiectul ăsta în 2019 - 2020 pe pagina de Facebook a Primăriei din Cluj. Și știam de conceptul ăsta de galerie contemporană, urbană, afară pentru că am văzut instalații în Olanda.

Alexandra-Chirila-
Alexandra Chirilă, viceprimarul Sectorului 2. Foto: Alexandru Nistor

E un concept la care se apelează, de regulă, în sezonul rece pentru că zilele sunt mai scurte și oamenii au nevoie de un ambient mai plăcut. Iar când am văzut că nu e doar în Olanda, ci și în România, la Cluj, i-am contactat. Și așa a început”, a declarat Alexandra Chirilă pentru spotmedia.ro.

Ce puteți vedea și unde

Sunt 9 instalații amplasate în clădiri și parcuri din Sectorul 2. Rămân aprinse de la ora 17:00 până a doua zi dimineața. Indiferent dacă instalațiile sunt la interior sau afară, accesul este liber.

Traseul propus de organizatori este următorul (în puteți accesa direct la acest link, unde veți vedea și cât timp vă ia, în medie, să ajungeți de la un obiectiv la altul - n.red).

lights-on

Circuitul inaugural de vineri seara, la care au participat și primarul Radu Mihaiu și viceprimarul Alexandra Chirilă a început din Parcul Ioanid, odată cu aprinderea instalației Museum of the Moon a lui Luke Jerram.

Detalii despre această instalație, dar și despre altele pe care puteți vedea la festival, ne-a dat președintele Asociației Daiszler din Cluj-Napoca, Andi Daiszler.

„Museum of the Moon este o instalație care are la bază o structură metalică, învelită într-o velă. E o pânză specială. Și la interior există un nucleu de corpuri de iluminat care iluminează perfect, 360 de grade. Este o lucrare a lui Luke Jerram.

Andi-Daiszler-
Andi Daiszler în fața instalației „Museum of the Moon” a lui Luke Jerram. Foto: Alexandru Nistor

Am văzut noi - așa cum spunea viceprimarul Sectorului 2 - astfel de lucrări expuse în străinătate. Și ne-am gândit că ar fi interesant să avem și la noi așa ceva. Am avut de lucru ca să-l convingem pe Luke Jerram să expună și în România. Dar odată ce a acceptat, a fost foarte mulțumit.

Pentru că la noi abia ajung astfel de concepte și ele sunt foarte bine primite de oameni, au mare succes.

Avem instalații care sunt conceptuale, al căror loc este în galerii de artă. Și pe care noi le-am scos pentru a le expune gratuit, în spații publice.

Avem Diva, care e o lucrare sculpturală la bază asupra căreia se aruncă o proiecție.

Avem «Mi-e dor de tine». La bază, e un neon curbat. Dar povestea ei a călătorit foarte departe de granițele României”, a precizat Andi Daiszler.

„Mi-e dor de tine” este o instalație cu impact mare la public. A fost expusă la Cluj-Napoca. Iar organizatorii au observat că a fost distribuită masiv de persoane din zonă către cunoscuții aflați la muncă în străinătate. Au ales zona în care se aflau cei mai mulți români către care fusese distribuită imaginea: Canary Wharf, districtul financiar al Londrei.

Și au expus „Mi-e dor de tine” la Canary Wharf Winter Lights.

În paralel, la Cluj-Napoca a fost expusă o nouă lucrare, tot din neon curbat, care transmitea mesajul de răspuns „Și mie”. În acest fel, românii din ambele țări își putea transmite mesaje luminoase și puteau răspunde în același fel.

Când au aflat povestea instalațiilor organizatorii festivalului Canary Wharf Winter Lights au ales să prelungească perioada de expunere a „Mi-e dor de tine”, la Londra, potrivit publicației Cluj.com.

Acum puteți vedea lucrarea în Parcul Morarilor.

În acest an, Asociația Daiszler a organizat un apel de proiecte cu temă dată pentru festivalul Lights On. Tema a fost „Instersecție” și au venit cu lucrări artiști din Polonia, Spania Franța și alte țări străine, dar și din România.

Spectacol de lumini in parcul Grădina Icoanei din Sectorul 2
În imagini, instalația „Balloomi” creată de Arthur Gyrcuk și expusă în Grădina Icoanei. Video: Alexandru Nistor
Aqua Olimpia, realizată de Arthur Gyrcuk

Dintre proiectele alese din acel apel de proiecte au fost selectate și expuse: „Balloomi” și „Aqua Olimpia” a polonezului Arthur Gyrcuk (din Grădina Icoanei), „Diva” creată de francezul Thomas Voillaume (expusă la Universitatea Tehnică de Construcții) și „Omul în lume și lumea în om” a lui Teodor Buruiană de la Centrul Mihai Eminescu.

Diva este o enigmă care prinde culoare și glas la căderea nopții prin intermediul proiecției video și al...

Publicată de Lights On Romania pe Sâmbătă, 10 decembrie 2022

Te bucuri de artă și lumină, dar redescoperi și orașul

„Acest circuit este alcătuit ținând cont, în primul rând, de limitările logistice. Spațiul trebuie să permită expunerea lucrărilor. Apoi, împreună cu Primăria Sectorului 2, ne uităm și vedem care dintre locurile în care se pot monta instalațiile sunt și cele mai potrivite.

Vrem să le arătăm oamenilor și cât de mare este potențialul locurilor din orașul sau cartierul lor. Spre exemplu, au fost oameni care ne-au întrebat «Unde e parcul Păsărari»? Dacă parcurgi acest traseu, atunci vei vedea instalațiile. Și vei ține minte, cu siguranță, și unde e parcul Păsărari”, a mai spus Andi Daiszler.

Cât costă și cât curent se consumă?

Andi Daiszler spune că, per total, costurile pentru cele 10 zile de festival „Lights On” din Sectorul 2 se ridică la circa 72.000 de euro.

Din această sumă, 200.000 de lei (circa 40.000 de euro) sunt dați de Primăria Sectorului 2, iar restul e asigurat de Asociația Daiszler, prin sponsorizări și bartere.

„Toate aceste instalații, aprinse simultan, consumă 4kwh. Este consumul unei familii cu doi copii pentru traiul cotidian. Per total, pentru toate cele 10 zile de festival, consumul tuturor instalațiilor este de numai 480 kWh”, a mai precizat Andi Daiszler.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇