Cu oameni neplătiți de jumătate de an, Compania de Consolidări spune că a ajuns la fundul sacului. Apel disperat pe Facebook către Nicușor Dan

Cu oameni neplătiți de jumătate de an, Compania de Consolidări spune că a ajuns la fundul sacului. Apel disperat pe Facebook către Nicușor Dan

Angajații Companiei Municipale Consolidări SA susțin că nu și-au mai primit salariile din decembrie 2020 și că, în curând, nici pentru paza șantierelor pe care au lucrat nu vor mai avea bani.

Chiar zilele trecute directorul adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Rism Seismic (ACMRSS) din București, Edmond Niculușcă a anuțat că în acest an vrea să recepționeze lucrări făcute în mandatul Gabrielei Firea, dar și să înceapă unele noi.

Printre cele noi s-ar număra și mai multe blocuri cu sute de apartamente. Or, consilidarea unor astfel de clădiri de mari dimensiuni ar reprezenta o premieră, în București.

Până la acest moment, însă, nimeni din Primăria Capitalei n-a spus clar dacă lucrările se vor face, ca în timpul Gabrielei Firea, tot cu compania municipală Consolidări sau dacă aceasta va fi desființată și se vor lansa licitații pentru alegerea unor constructori care să consolideze.

ADVERTISING

În teorie, pentru lucrările începute, mai rapid ar fi să termine compania municipală. În caz contrar, ar fi nevoie de expertizarea lucrărilor deja făcute și de lansarea unei licitații la care să se aleagă un nou constructor care să lucreze. Ar putea dura ani.

Între timp, însă, CM Consolidări transmite că a ajuns la fundul sacului. Încă din toamnă avea facturi de peste 45 de milioane de lei de încasat de la Primăria Capitalei și subordonatele acesteia. În plus, mai lucrase de încă aproximativ 35 de milioane, pe care nu apucase să-i factureze.

În acest an, compania a dat prin încredințare directă contracte de 1,72 de milioane de lei, pentru bunuri și servicii diverse.

Oamenii nu și-au mai primit banii din decembrie și au stat pe rând în concediu fără plată.

Multe datorii, muncitori neplătiți de jumătate de an

Potrivit Sicap, CM Consolidări a dat, prin încredințare directă, în acest an, 78 de contracte de 1,72 de milioane de lei. S-au închiriat mașini pentru transportul muncitorilor în valoare de 263.520 lei. S-au cumpărat scule de 21.032 lei și materiale sanitare de 38.446 lei, țevi și racorduri de 131.985 lei și cabluri de curent de peste 73.000 de lei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar, potrivit lui Laurențiu Moater, compania n-a plătit ce a cumpărat. De fapt, ultima factură a fost achitată către furnizări în septembrie 2020. Adică acum circa 10 luni.

Directorul adjunct al CM Consolidări a precizat pentru Spotmedia.ro că, în utimele luni, a lucrat doar cu circa 250 de salariați din cei peste 600 pe care îi are.

Muncitoriii - care n-au încasat niciun salariu în 2021 - și-au luat concediu fără plată prin rotație. Și s-au descurcat cum au putut.

”Materialele s-au cumpărat pentru a putea să continuăm. Sunt lucrări - ca Franceză 30, unde mai avem doar de pus finisajele.

La Biserica Enei (unde s-a consolidat un bloc) am putea termina în circa 3 luni, dacă am avea cu ce să cumpărăm tâmplăria și finisajele (parchet, instalații sanitare etc).

Pe Știrbei Vodă (unde se consolidează tot un bloc - n.red.) suntem, la fel, pe final. Dar e nevoie de bani pentru materiale. În plus, după 6 luni de neplată, oamenii chiar au ajuns la disperare”, a mai spus Laurențiu Moater.

ADVERTISING

Apel disperat pe Facebook către Nicușor Dan

Mai mulți salariați ai CM Consolidări au postat pe Facebook o scrisoare către Nicușor Dan, în care îi cer să lămurească situația.

”Noi nu avem nicio implicare politică. Suntem constructori și mie mi se pare că ne-am făcut treaba pentru comunitate. Chiar le spun oamenilor să fie mândri că lucrează la Consolidări.

De aceea am și ajuns la soluția de a cere acest ajutor. Știm că sunt probleme financiare. Dar avem nevoie să se clarifice această situație.

Să ne-ințelegem: nu e o reclamație și nimeni nu s-a supărat pe nimeni. Dar avem nevoie să se clarifice această situație”, a mai spus Laurențiu Moater pentru Spotmedia.ro.

Puteți citi întreaga scrisoare a salariaților CM Consolidări către Nicușor Dan în postarea de mai jos:

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNULUI Nicușor Dan – PRIMAR GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTIÎN ATENȚIA: StirileProTV,...

Publicată de Compania Municipală Consolidări București pe Marţi, 15 iunie 2021

Rămâne să aflăm ce urmează și când va reuși administrația lui Nicușor Dan să reia lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic.

Până atunci, un lucru e sigur: consolidările reîncep să bată pasul pe loc, deși avem peste 300 de clădiri care riscă să se prăbușească peste bucureșteni, la un cutremur de magnitudine ridicată. Și asta, potrivit unui inventar realizat în urmă cu aproape 3 decenii!

Per total - potrivit unui studiu citat de Edmond Niculușcă, directorul adjunct al AMCCRS, 30.000 de oameni ar muri, în cazul în care s-ar produce astăzi un seism cu magnitutinea celui din 1977.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇