Cine vrea să repare ţevile de termoficare ale Capitalei: Firme controversate cu probleme la DNA sau contracte din epoca Firea

Cine vrea să repare ţevile de termoficare ale Capitalei: Firme controversate cu probleme la DNA sau contracte din epoca Firea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu mai puțin de 7 asocieri de firme din România și din străinătate s-au înscris, pe ultima sută de metri, la licitația lansată de Primăria Capitalei pentru înlocuirea conductelor de termoficare.

Unele dintre aceste societăți sunt controversate și au fost abonate și în timpul administrației Firea la banii publici, prin intermediul companiilor municipale.

În februarie, Nicușor Dan a anunțat că și-a propus să înlocuiască, în acest an, circa 53 de kilometri de conductă uzată din circuitul primar al rețelei de termoficare a Capitalei.

Era vorba despre tronsoane de conductă din mai multe zone ale orașului: Mai exact, pe:

  • Magistrala I Sud (în zona Pantelimon)
  • Magistrala II Sud (în zona Bobocica și un alt segment în zona Colentina)
  • Magistrala II – III Grozăvești
  • Magistrala Progresu Berceni
  • Magistrala Progresu Ferentari

La înlocuirea a circa 11 kilometri de conductă de pe Magistrala Progresu – Ferentari a început să lucreze deja Compania Municipală Energetica Servicii SA.

Surse din cadrul acestei companii au precizat că este posibil ca înlocuirea celor 11 kilometri să nu se finalizeze în acest an. Și că momentan societatea nu mai are resurse pentru a se apuca de treabă și pe alte segmente promise de Nicușor Dan.

ADVERTISING

În această situație, Primăria Capitalei a lansat o licitație în aprilie pentru înlocuirea celorlalți circa 40 de kilmetri de conductă.

În mod normal, toate societățile interesate ar fi trebuit să depună oferte până pe data de 7 iunie. Dar cum nicio firmă nu a depus ofertă, termenul s-a mai prelungit cu 7 zile, până luni, 14 iunie.

De această dată – potrivit informațiilor din Sicap – s-au încris nu mai puțin de 7 asocieri de firme din România și din străinătate care își doresc să înlocuiească țevile uzate din subteranele Bucureștiului.

Iată despre cine este vorba:

I. Elsaco Electronic SRL (lider de asociere) și Sicor SRL vor să înlocuiască aproape 12 kilometri de conductă magistrală I Sud (din zona Pantelimon).

Ambele sunt societăți cunoscute.

Elsaco Electronics SRL este o societate din Botoșani care anul trecut a raportat către Finanțe că are 257 de salariați, o cifră de afaceri de 170.437.308 lei și un profit de 599.248 lei.

Potrivit portalului de informații de business listăfirme.ro, acționar majoritar este Valeriu Eftimie.

actionariat-elsaco-1

În 2018, Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța că a trimis această societate în judecată. Motivul: potrivit procurorilor, societatea încheiase cu Modern Calor SA (firma de termoficare din Botoșani – n.red.) un contract ”cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat” pentru mentenanța unor grupuri de producție a energiei.

ADVERTISING

Potrivit procurilor, Elsaco nu avea capacitatea să facă lucrările și a subcontractat firma care livrase, de fapt, pentru Modern Calor SA, echipamentele pentru care era nevoie de mentenanță. Iar firma respectivă se angajase să lucreze pe mai puțini bani decât primea Elsaco de la Modern Calor SA.

Or, tot potrivit procurorilor, această intermediere inutilă a prejudiciat Modern Calor SA cu 3.295.259 lei.

Sicor SRL este, de asemenea, o firmă mare. A raportat către Finanțe că anul trecut a avut 106 angajați și că a înregistrat o cifră de afaceri de 124.612.815 lei și un profit de 3.669.185 lei.

Prin 2016, societatea izolase prost un bloc din Sectorul 2. La acel moment, directorul Alin Panaitescu le prezenta scuze oamenilor și susținea că problemele apar din cauza lipsei de disciplină a muncitorilor.

II. Energomontaj (lider de asociere) și Clay Work Bucharest SRL vor să înlocuiească aceiași 12 kilometri de conductă magistrală din zonă Pantelimon.

Energomontaj SRL a raportat către Finanțe că are 898 de angajați, o cifră de afaceri de 135.800.797 lei și un profit 2.104.848 lei.

Potrivit listăfirme.ro, firma este deținută de salariați (Asociația Elergomontaj Programul Acțiunilor Salariaților - AE PAS). Și are 5 administratori, iar potrivit Monitorului Oficial, director executiv este Marius Turcanu.

ADVERTISING

Pe site-ul său, compania menționează că are o experiență bogată în lucru la capacități de producție de energie termică, dar a lucrat mult și în domeniul energiei hidro și al energiei electrice.

Clay Work Bucharest SRL este o firmă deținută de cetățeanul italian Stefano Scimia. Recorder.ro a scris recent că Scimia a fost arestat în Italia, în 2006, într-un caz care privea o rețea de firme fantomă.

Deși a fost înființată în 2018 - an pentru care a raportat că n-a avut salariați - Clay Work a primit contracte bănoase, în timpul administrației Firea, din partea a două companii municipale: Străzi, Poduri și Pasaje și Trustul de Clădiri Metropolitane.

Potrivit raportărilor către Finanțe, în 2020, societatea a avut 34 de angajați și o cifră de afaceri de 10.403.134 lei. S-a ales și cu un profit de 1.708.289 lei.

Aceleași două firme - dar cu Clay Work Bucharest ca lider de asociere - au depus oferte și pentru a înlocui aproape 20 de kilometri de conductă în zonele Grozăvești și Colentina.

III. Familia Horpos - care deține firma constructoare de autostrăzi Straco Group, ajunsă în insolvență - vrea să lucreze la înlocuirea tuturor celor 40 de kilometri de conductă.

Oamenii de afaceri s-au înscris la licitație printr-o altă firmă numită Straco Holding SRL și care face parte dintr-o asociere condusă de firma Passive House Building SRL. Această societate este repezentată de Mari Vintilă și a fost înregistrată, potrivit listăfirme.ro, pe data de 7 mai 2021.

Cu alte cuvinte, firma care conduce această asociere s-a înființat după ce Primăria Capitalei a lansat licitația pentru înlocuirea țevilor.

Din asociere face parte și societatea Alpenside, deținută de Ionel Vlad Vămescu. Acesta - ca și Dorinel Umbrărescu și Nelu Iordache - a fost unul dintre oamenii de afaceri numiti de presă ”regi ai asfaltului” din cauza numărului mare de contracte de întreținere a drumurilor primite de la stat.

IV. O asociere de firme din Bulgaria, formată din societățile HAQ ODD, Galchev Engineering Eood, Sofia Contruction System Eood și Hrankotosh Eood, a depus ofertă pentru a înlocui toți cei 40 de kilometri de conductă uzată, potrivit cerințelor Primăriei Capitalei.

V. Construcții Erbașu s-a asociat penttu această licitație cu Consix Construcții SRL. Societățile vor să înlocuiască 6,8 km de conductă uzată de pe magistrala Progresu Berceni.

Construcții Erbașu are mai mulți acționari, printre care și fiii omului de afaceri Mihai Erbașu, care s-a sinucis în 2004.

E o companie mare, cu 873 de salariați. Potrivit raportărilor către Finanțe, anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 719.224.991 lei și un profit de 21.602.805 lei.

Deja Construcții Erbașu are contracte cu Termoenrgetica SA pentru înlocuirea unor segmente de rețea primară.

IV. O asociere de 4 firme, condusă de MD Mecano Constrcut SRL, vrea să înlocuiască aproape 20 de kilometri de conductă în zona Pantelimon și în zona Progresu Bercei.

MD Mecano Constuct SRL a raportat către Finanțe că anul trecut a avut 27 de angajați. Cu ajutorul lor, a făcut afaceri de 5.363.037 de lei și s-a ales cu o pierdere de 2.333.060 de lei.

În perioada imediat următoare, Primăria Capitalei va avea de lucru la evaluarea ofertelor. Apoi, va desemna căștigătoare una sau mai multe societăți. Și dacă nu vor exista contestații, instituția va putea semna contracte cu firmele căștigătoare.

Apoi, după încă o perioadă necesară pentru obționerea de avize, firmele vor putea începe lucrul.

Cât se va putea lucra până la iarnă?

Conductele de termoficare se înlocuiesc greu, din cauză că lucrările sunt de amploare.

Spre exemplu, companiile Termoenergetica SA (care a lucrat și cu mai mulți privați) și Energetica Servicii SA au reușit, împreună, să schimbe cel mult 23,5 kilometri de conductă, în timpul administrației Firea.

În aceste condiții, e greu de crezut că aceste companii private vor reuși să înlocuiască 40 de kilometri în doar jumătate de an, până când se va relua furnizarea căldurii, în București.

Conducere nouă la Termoenergetica, de săptămâna viitoare

La finele săptămânii trecute i-a expirat mandatul de director general al Termoenergetica SA lui Alexandru Burghiu. Și nu i-a mai fost acordat încă unul, având în vedere că acesta este un apropiat al Gabrielei Firea.

La solicitarea SpotMedia.ro, consilierul general Cosmin Smighelschi (USR PLUS) - membru în Adunarea Generală a Acționarilo (AGA) Termoenergetica SA - a declarat că sunt peste 40 de persoane care s-au înscris la selecția pentru postul de directorul general interimar al companiei municipale de termoficare.

”Zilele acestea au loc interviuri cu cei selectați pe lista scurtă, pe baza studiilor și a experienței relevante. Iar în cursul săptămânii viitoare trebuie finalizată procedura de selecție”, a precizat Cosmin Smighelschi.

Acesta a mai spus și că printre prioritățile viitorului director al Termoenergetica se va număra și realizarea viitoarei centrale provizorii pe care Nicușor Dan a promis că o va instala pe locul fostului CET Titan, pentru a alimenta la iarnă zona Colentina - Doamna Ghica.

Rămâne să vedem cât din ce și-a propus va reuși noua administrație să finalizeze până la iarnă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇