Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă, astfel încât militarii şi poliţiştii vor fi scutiți de impozit pentru bucata de pensie sub 3.000 de lei.
”În coaliţie am hotărât ca partea cu scutirea de impozit până la 3.000 de lei să se facă prin Parlament. După ce a trecut prin Parlament şi a fost promulgată de către preşedintele României, am constatat că militarii şi poliţiştii nu au fost încadraţi în acea lege.
De aceea, astăzi o să dau o ordonanţă, cum e corect, să prindem şi militarii şi poliţiştii, deoarece nici militarii, nici poliţiştii nu au pensii speciale. Au pensii ocupaţionale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
El a precizat că Guvernul încearcă să repare multe lucruri care nu au fost în regulă în acest sistem.
”Avem un trecut de 50 de ani de comunism. Au fost multe lucruri în neregulă, multe lucruri care nu au fost într-un sistem sustenabil, capitalist de lucru. Şi în acest moment încercăm, cu adevărat, după 30 de ani, încercăm să le reparăm”, a explicat Ciolacu.
Şedinţa de guvern, programată, miercuri, la ora 11.00, a fost amânată până la ora 18.00 pentru a finaliza documentul referitor la pensiile pentru categoriile care au fost afectate de recalculare.
De asemenea, surse guvernamentale au declarat pentru News.ro că OUG pentru pensiile militarilor și polițiștilor nu are avizul Consiliului Economic şi Social.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, legea care majorează pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Plenul Camerei Deputaţilor a votat anterior proiectul de lege.
Majorarea pragului de la care se impozitează pensiile de la 1 octombrie 2024 va costa bugetul 662 de milioane de lei.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a fost întrebat la finalul şedinţei de guvern, dacă sunt banii necesari pentru aplicarea legii.
”Impactul bugetar este de 662 de milioane de lei pe care îl avem din această facilitate care o acordăm pensionarilor şi nu periclitează sub nici o formă acest demers foarte important pentru pensionari, respectiv plata la timp a pensiilor pentru cei 3,8 milioane de pensionari şi acordarea acestor drepturi după ani mulţi de muncă şi grei pentru ca aceste inechităţi din sistemul public de pensii să fie înlăturate.
Deci nu avem o influenţă, respectiv un impact major în anul 2024, în privinţa acestui plafon de venit pentru care este acordată scutirea”, a explicat Marcel Boloş.