Parlamentul a votat neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei. USR atrage atenția că legea este neconstituțională

Parlamentul a votat neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei. USR atrage atenția că legea este neconstituțională
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi proiectul de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei, cu 277 de voturi „pentru” şi 3 abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege adoptat de deputaţi prevede majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2000 lei la 3000 lei.

Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat după vot că este ”finalul unui drum lung şi destul de anevoios, care înseamnă finalizarea reformei sistemului public de pensii”.

ADVERTISING

”Oricât se încearcă acapararea politica a procesului de reforma a pensiilor, meritul PNL este incontestabil. Reforma sistemului de pensii nu poate fi ruptă de PNL. Dimpotrivă! PNL a iniţiat si a susţinut fiecare etapă în parte”, a precizat Turcan.

Ea a arătat că primul pas s-a făcut în anul 2021, atunci când era ministru al Muncii.

”Recalcularea pensiilor din anul 2024 nu ar fi fost posibilă fără deciziile luate în urmă cu 3 ani! Recalcularea pensiilor cu pixul şi hârtia ne-ar fi dus cu reforma peste câţiva ani! Tot în anul 2021, am inclus această reformă în PNRR, pentru a mă asigura că, oricum s-ar numi ministrul muncii, reforma pensiilor să fie un proces ireversibil, precum şi o obligaţie fermă pentru Guvernul în funcţie”, a spus Turcan.

ADVERTISING

Ea a menţionat că a iniţiat noua lege a pensiilor și un an mai târziu, în anul 2022, tot ca parte a acestui proces, a propus acest proiect legislativ, de creştere a plafonului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 la 3.000 de lei.

USR: Legea prezintă serioase semne de întrebare

USR a acuzat Puterea de ”incompetenţă crasă şi dezinteres faţă de pensionari”.

”Legea PSD-PNL prin care se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei pragul de la care se impozitează pensiile prezintă serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea sa. Ciolacu şi Ciucă se dovedesc nişte amatori care se joacă cu nervii pensionarilor.

ADVERTISING

Legea supusă astăzi, pe repede-înainte, votului Camerei Deputaţilor modifica în forma adoptată de Senat doar alin. (1) al art. 100 din Codul fiscal, după cum arată şi titlul legii (Proiect de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.100 din legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).

Când şi-au dat seama că pragul de 2.000 de lei este specificat şi în alte articole ale Codului fiscal - alin. (2) al art. 101 –, drept pentru care legea ar fi fost inaplicabilă, PSD şi PNL au mai operat în proiectul de lege o modificare, care nu a fost însă dezbătută în comisii. În final, proiectul de lege care trebuia să modifice un singur articol din Codul fiscal va modifica două, în ciuda titlului său şi a faptului că modificarea art. 101 nu a făcut obiectul dezbaterii în Senat”, a explicat USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇