"Ce faci, păpușă?" Piedone s-a ales cu plângeri penale, după un derapaj la adresa unei fete însărcinate, care are doar 15 ani

"Ce faci, păpușă?" Piedone s-a ales cu plângeri penale, după un derapaj la adresa unei fete însărcinate, care are doar 15 ani

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie și un ONG au depus plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Primarul Sectorului 5 este acuzat de comportament abuziv în timpul unei vizite pe care a făcut-o la un centru de îngrijire a copiilor din Capitală.

Cristian Popescu Piedone s-a ales cu plângere penală după ce a postat pe rețelele de socializare o înregistrare video a vizitei sale la un centru de primire în regim de urgență din București.

Edilul este acuzat pentru modul abuziv în care i s-a adresat unei fete de 15 ani, aflată în centru, dar și pentru faptul că i-a prezentat chipul pe Net fără a-i proteja identitatea, așa cum impune legea.

De asemenea, Piedone a avut un comportament abuziv și față de personalul centrului.

Centrul FILIA, organizație care militează pentru apărarea drepturilor femeilor, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mai multe aspecte surprinse în înregistrarea video postată de Piedone. Prima problemă este modul în care primarul i s-a adresat fetei din centru.

ADVERTISING

"Înregistrarea începe din start cu o abordare total nepotrivită către o fată de 15 ani aflată în centru: 'Ce faci, păpușă? Tu ești aici în centru? Și ești gravidă? E gravidă? Câți ani are? Păi și cum a rămas gravidă?'.

Deși se observă clar în imagini că fata nu și-a dat acordul să fie filmată și chiar se ascunde, Popescu Piedone postează totuși filmarea în care se vede fața fetei.

În ultimul timp am văzut tot mai multe discuții despre mamele minore în spațiul public, însă această problemă trebuie abordată în mod sistemic și cu grijă la vulnerabilitatea acestora. În niciun caz printr-un limbaj total nepotrivit, prin expunerea publică a mamelor minore sau prin umilirea lor în fața unor camere de filmat, folosite pentru capital politic și imagine publică", a transmis organizația într-un mesaj publicat pe Facebook.

Centrul FILIA remarcă, de asemenea, și felul în care Piedone le-a vorbit angajatelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"'Cum adică părăsește fără permisiune centrul? Cine este șeful centrului? Ați fost șeful centrului. Încheierea contractului. Cum să părăsească centrul și să vină gravidă înapoi? Pentru ce răspundem de ei? […] Încetarea contractului de muncă! Numirea unui nou administrator! Doamnă puteți să vă îmbrăcați și să vă duceți acasă"

'Oți fi dumneavoastră gospodină la dumneavoastră acasă.'

ADVERTISING

Pregătirea angajaților presupune investiții de timp și resurse, cursuri și specializări continue. Iar evaluarea și monitorizarea trebuie făcute într-un mod sistemic, bazat pe anumite proceduri, nu prin țipete și umilințe publice în fața camerelor de filmat", precizează organizația.

Zilele acestea primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a postat pe rețelele de socializare un clip de la vizita...

Publicată de Centrul FILIA pe Luni, 17 iulie 2023

"Din păcate, comportamentul domnului primar Cristian Popescu Piedone nu indică o înțelegere reală a măsurilor necesare, ci doar aduce și mai multă vulnerabilitate unei fete de 15 ani.

Prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor necesită o abordare sistemică și de termen lung: introducerea unor campanii de educație sexuală în școli și la nivel național, acces facil la metode de contracepție sau avort, existența unor cabinete de planificare familială funcționale și care au resurse reale, pregătirea continuă a personalului specializat (precum asistenții sociali).

De asemenea, avem nevoie și de implementarea unor politici sociale care să vină în sprijinul mamelor minore și să le ajute să se integreze social pentru continuarea studiilor, găsirea unui loc de muncă etc.", subliniază Centrul FILIA.

Modul în care Piedone s-a comportat în timpul vizitei și divulgarea intenționată a identității unui minor aflat în centru nu au rămas fără urmări.

Organizația non-guvernamentală The New Pagan Down a înaintat o plângere pe numele primarului Sectorului 5 pentru încălcarea Articolului 296 (1) din Codul Penal care prevede: "Întrebuințarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă."

"Revenit recent pe funcția de primar al Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone nu a învățat nimic despre ce înseamnă respectul față de lege, protecția și apărarea demnității umane, respectiv renunțatul la populism, acesta a gafat-o penal din nou.

Aflat în vizită la Centrul Cireșarii II din subordinea DGASPC SECTOR 5 (…), acesta a început să filmeze beneficiarii măsurilor de protecție specială, încălcând flagrant Legea 272/2004, să întrebuințeze un limbaj nedemn pentru funcția pe care o ocupă și mai mult să demită abuziv persoane, fără o cercetare disciplinară, nu înainte de a le jigni și de a le supune la tratamente degradante de față cu ceilalți angajați și beneficiari.

Văzând toate acestea, alături de mai multe organizații printre care The New Pagan Dawn - Tnpd, Vocea Copiilor Abandonati vom depune o acțiune penală împotriva lui Piedone pentru purtare abuzivă, faptă prevăzută și sancționată pe art. 296 Cod Penal.

Populismul și atitudinea de șef de plantație trebuie să înceteze", a anunțat organizația pe Facebook.

Și fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Vișinel Bălan, i-a făcut plângere lui Piedone.

I-am făcut plângere lui Piedone. Copiii abandonați au dreptul la demnitate.

Publicată de Visinel Balan pe Luni, 17 iulie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇