Ce au căutat românii pe Google în izolare: „hârtie igienică”, „pâine” sau „cum să te tunzi”. Netflix, mai folosit decât Zoom

Ce au căutat românii pe Google în izolare: „hârtie igienică”, „pâine” sau „cum să te tunzi”. Netflix, mai folosit decât Zoom

Când România a intrat în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, românii au ”dat buzna” online pentru orice aveau sau nu aveau nevoie în acel moment. Astfel, subiecte ca „hârtia igienică”, „cum să te tunzi” sau „pâine” au fost de mare interes în România când vine vorba de căutări pe Google.

O scădere semnificativă față de alți ani a fost remarcată în privința căutărilor pe tema „vacanță”. Căutările după „comandă online” au atins un nivel record.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Agenția „five elements digital” a realizat o analiză a ceea ce s-a întâmplat pe Internet, în timpul crizei medicale, în România, încă din luna martie și până în prezent.

”Hârtia igienică” se căuta pe Google, la începutul stării de urgență

În contextul creat de epidemie, când vine vorba de căutări pe Google, în România au fost de mare interes, în momentul declarării stării de urgență, subiecte ca „hârtia igienică”, „cum să te tunzi” sau „pâine”.

Între timp, nevoia de informație pe astfel de subiecte a scăzut la un nivel firesc pentru orice perioadă din an.

Mobilitatea urbană a suferit, de asemenea, schimbări considerabile în 2020

Conform raportului Google, transportul public e cu 17% mai puțin popular decât înainte de pandemie pe acest motor de căutare.

Schimbarea vine și pe fondul lucratului de la distanță.

Totodată, în iulie 2020, se înregistrează și o scădere cu 30% a traficului către clădirile de birouri.

Nu același lucru se poate spune despre deplasarea la magazine sau farmacii, care e în creștere cu 6% sau în parcuri, care crește cu 29%.

E înregistrată totuși o scădere de 3% către centre comerciale, muzee, cinematografe și parcuri tematice ca un rezultat al necesității distanțării sociale.

Mai puțin preocupați de ”vacanță”

Odată cu finalul stării de urgență, a fost înregistrat un interes crescut - dar nu peste o perioadă normală de dinaintea pandemiei, față de activități de recreere și divertisment.

O scădere semnificativă față de alți ani a fost remarcată în privința căutărilor pe tema „vacanță”. În 2020, ca o premieră a ultimilor cinci ani, românii au fost mai puțin preocupați de acest subiect.

În ciuda unui vârf de căutări înregistrat la mijlocul lunii martie, subiectul „jocuri video” a pierdut din avânt până la mijlocul lunii iulie, iar în prezent este la un nivel firesc pentru această perioadă.

Netflix, peste Zoom în România

Cea mai spectaculoasă creștere a avut-o în 2020 platforma de colaborare video Zoom.

Totuși, Netflix a reușit să se mențină deasupra acesteia când vine vorba de interesul în România.

Însă, furnizorul pentru corespondență Gmail a fost platforma cea mai populară dintre cele trei, pentru componenta evidentă de muncă.

Fiecare dintre acestea a înregistrat scăderi similare de îndată ce s-a încheiat starea de urgență.

Românii au început să-și caute de muncă

Mai interesant este însă subiectul „locurilor de muncă”, care, pe Google a fost în martie 2020 la un nivel întâlnit, de regulă, în timpul sărbătorilor de iarnă din luna decembrie.

Totuși, odată cu încheierea stării de urgentă, a căpătat mai multă tracțiune, însă cererea mare pentru locuri de muncă, din partea angajaților, nu reflectă și o ofertă similară din partea potențialilor angajatori.

În momentul în care magazinele s-au concentrat mai mult pe comerțul online, demersul a implicat și-o concentrare pe livrare.

”Comanda online”, record al ultimilor 5 ani

Și din rândul clienților abordarea a fost similară. În martie a fost înregistrat cel mai mare vârf în cazul căutării „livrare”. După starea de urgență, interesul în căutări rămâne la un nivel mai ridicat decât înainte de declararea pandemiei.

Un vârf similar al interesului a fost remarcat și în cazul căutărilor pentru „comandă online”. Pentru ultimii cinci ani, în 2020 a fost atins un nivel record. Și se menține la un nivel mai ridicat decât înainte de luna martie.

Citește și:

Postările de pe Twitter şi căutările pe Google, folosite pentru a anticipa izbucnirea unui focar de coronavirus cu mult timp înainte

Google va şterge automat istoricul privind locaţiile şi navigarea utilizatorilor noi

Google integrează Meet în aplicaţia mobilă de Gmail


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!