Norocul atunci când iubești animalele și ajungi să petreci mult timp cu ele este că înveți să observi că în realitate nu avem nevoie de atât de multe cuvinte ca să ne transmitem emoțiile. Un câine latră pe un ton grav când vrea să iei distanță. Un om ridică vocea, pe lângă cuvinte poate prea multe și poate nepotrivite.
Am căutat să simplific exemplul pentru cine nu are un animal. Pentru toți ceilalți, e suficient să privească în ochii lor și să citească un univers de stări și să perceapă conexiuni greu de tradus sau explicat. Cumva reușim să ne conectăm fără cuvinte. Dar nu e mereu la fel de simplu.
Ca ființe complexe, adesea ceilalți se lasă pradă interpretărilor subiective trecute prin filtrul unor experiențe cu alții. Și toți suntem atât de diferiți încât e aproape imposibil să dai legi universal valabile când vine vorba de citirea unor emoții și gânduri doar din frânturi de informație – fără cuvinte, fără a vedea mimica, corpul și o mulțime de alte semnale pe care ni le transmitem permanent, conștient sau nu.
În toată incertitudinea asta există câteva gesturi care pot înlocui și un milion de cuvinte. În general valabile în toată lumea.
Zâmbetul ne deschide, ne vindecă, ne apropie.
Vocea pe un ton mediu și cald ne oferă siguranță.
Îmbrățișarea ne oferă căldură și siguranță.
Am ales trei elemente diferite ca să conștientizăm că în fiecare moment comunicăm unii cu ceilalți, chiar și fără cuvinte.
Putem alege să ne oferim reciproc căldură, siguranță și încurajarea de care avem nevoie pentru a avea o zi mai bună sau putem să mimăm mârâitul unui câine aflat în gardă, crezând că este în/un pericol. Iar animalele au acest obicei, când văd pe cineva amenințător, amenință la rândul lor ca să descurajeze un eventual atac și să îndepărteze potențialul pericol. Real sau imaginar.
Ceea ce ne-au adus ultimii ani pare o stare de mrrrrrr permanent.
Ca să construim avem nevoie de pace. Inclusiv pacea pe care ne-o oferim zi de zi unul celuilalt. Sentimentele de protecție și siguranță ne permit să trecem la un nivel superior al piramidei (Piramida Maslow). O zi pornită în zâmbete, ”mulțumesc” și ”pardon” are toate șansele să fie o zi mai bună și mai productive decât una în înghesuială, încruntare și tonuri ridicate.
Poate de asta țările vestice sau nordice au oameni mai fericiți și mai productivi. Chiar dacă nu le înțelegi limba, folosesc cu brio semnalele care fac cât un million de cuvinte. Iar toate gesturile mici care fac bine și altora ne fac bine mai ales nouă.
Poate următoarea zi o începem împreună cu un zâmbet. Cât un milion de cuvinte!
Împreună schimbăm lumea în care trăim!