Apel la precauție al unui salvamontist: Azi am alergat în toți munții din județ

Apel la precauție al unui salvamontist: Azi am alergat în toți munții din județ

Un salvamontist din Argeș îi roagă pe turiștii care merg pe traseele montane să fie precauți. ”Azi am alergat în toți munții din județ, toate evenimentele puteau fi evitate”, susține el într-un mesaj transmis pe Facebook.

Angajatul Salvamont Argeș a descris o zi pe munții aflați în grija serviciului de care aparține.

În total, au fost șapte misiuni care s-au încheiat spe dimineață.

„7 (șapte!) actiuni! Ne-au luat alarmele de noaptea trecută, tot cu d-ăștia fără lanterne și care nu au aruncat un ochi pe hartă în viața lor! Mai spre seară, două doamne cu atac de panică într-o zona mai abruptă în Piatra Craiului. Coborâte și ele noaptea.

ADVERTISING

Nu, nu putem să vă ducem la Plaiul Foii. Din Podu Dâmboviței chemați un taxi. Și luați apă suficientă în Crai, că e durere fără! Durere la propriu, crampele alea de la deshidratare sunt... Am alergat în toți munții din județ, nu a rămas niciun punct argeșean de asistență Salvamont nealertat pe ziua de azi”, a scris salvamontistul pe pagina de socializare a Salvamont Argeș.

Ultima misiune s-a încheiat în jurul orei 3.30 din cauza unor turiști care nu au respectat indicațiile salvamontiștilor.

„La 3:30 a anunțat și Mara că a ajuns la 2000 în bază, la somn. Ultimul rămas pe munte... rămăsese cu cei doi colegi sibieni să îi coboare pe ultimii patru confuzi, care la tot grupul aveau o singură lanternă, și aia chioară.

ADVERTISING

Mai mult, în ciuda faptului că i-am zis să rămână pe loc, apelantul plin de aplomb pleacă mai departe, așa că totul se prelungește încă vreo cinci ore”, a povestit salvamontistul.

Concluzia salvamontistului montan este că aproape toate evenimentele relatate putea fi evitate dacă oamenii respectau sfaturile specialiștilor.

„Ce vreau să vă spun, în afara pilotului neamț care anunța un incendiu montan, TOATE evenimentele de azi puteau fi evitate. Totul e bine acum, dar putea fi rău. Informarea, citirea unei hărți și observarea căilor de eventuală retragere, cel puțin o lanternă/om, că poate asta se strică! Lucruri elementare”, a mai precizat salvamontistul.

La 3:30 a anuntat și Mara că a ajuns la 2000 în bază, la somn. Ultimul rămas pe munte pe ziua (sau noaptea, că nu mai...

Publicată de Salvamont Argeș pe Luni, 9 august 2021

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇