A apărut o nouă inițiativă de redefinire a familiei în Constituție, ca la referendumul din 2018. Printre semnatari sunt și membri PSD și ALDE

A apărut o nouă inițiativă de redefinire a familiei în Constituție, ca la referendumul din 2018. Printre semnatari sunt și membri PSD și ALDE

Tentativele de a modifica definiția familiei în Constituție nu s-au oprit cu referedumul din 2018, ci continuă și astăzi.

Asociația Accept, care se ocupă cu apărarea si promovarea drepturilor persoanelor LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgender) din România, a avertizat că o nouă inițiativă a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

”Demararea procedurii de inițiativă civică legislativă de revizuire a Articolului 48 din Constituție, inițiativă similară ca text celei care a eșuat în cadrul referendumului urii din 2018, este iresponsabilă, imorală și nedemocratică.

Grupul de inițiativă insistă să salveze familia tradițională ipotetică, fără însă să ia în calcul decizia electoratului din 2018, implicațiile practice ale unui astfel de demers în perioada unei pandemii, costurile suplimentare inutile și care sunt nevoile reale ale familiilor din România”, spune Romanița Iordache, expert jurist în domeniul nediscriminării și co-președintă ACCEPT.

ADVERTISING

”Pe urmașii CpF îi roade cum putem să urmăm și noi modelul Federației Ruse”

Aceasta atrage atenția, în comunicatul remis de asociație, că atât familiile de același sex, cât și cele heterosexuale se confruntă în continuare cu multe încălcări de drepturi pe care un referendum nu le poate rezolva.

”Reamintim că, în ciuda unei uriașe desfășurări de forțe pentru susținerea referendumului urii, a prelungirii abuzive a perioadei de votare la 2 zile, a cheltuirii netransparente a resurselor private și de partid și a 164 de milioane de lei de la bugetul de stat, cu mai puțin de 2 ani în urmă românii au refuzat acest mesaj de inspirație putinistă de impunere a unei concepții reacționare, conservatoare în definirea familiei.

ADVERTISING

Demersul rămâne la fel de inutil din punct de vedere juridic ca cel din 2018, familiile de același sex sunt mai departe lipsite de recunoaștere și protecție, iar familiile monoparentale sunt mai departe într-o poziție de extremă vulnerabilitate.

Problemele familiilor nu se rezolvă prin referendum. Pe urmașii CpF (Coaliției pentru familie, n.red.) îi roade însă cum putem să urmăm și noi modelul Federației Ruse. Ura este un instrument des utilizat în perioade de criză de oportuniști politici”, notează expertul ACCEPT.

”Clasa politică să dea dovadă de responsabilitate și să respingă ferm inițiativa”

Cei de la ACCEPT cer politicienilor să dea de această dată dovadă de responsabilitate, să respingă inițiativa și să organizeze dezbateri reale despre familie, în care să fie găsite soluții concrete.

ADVERTISING

”Clasa politică ar da dovadă de responsabilitate dacă, măcar acum, ar reacționa ferm pentru respingerea unor astfel de initiative nedemocratice care duc la discriminare și la conflict social.

Nu ar fi rău nici dacă cu această ocazie am avea o discuție onestă despre necesitatea transparenței finanțării unor astfel de campanii”, mai spune Romanița Iordache.

Reprezentanţii ACCEPT atrag atenția că în ce privește familia România are alte restanțe.

”Nu știm încă dacă CPF încearcă să învie morții, însă suntem într-un alt moment. Familia gay este deja recunoscută constituțional prin decizia Coman din 2018 și 21 de familii sunt audiate de CEDO pentru că România, din discriminare, nu oferă protecție juridică și recunoașterea tuturor drepturilor acordate familiilor heterosexuale.

Deci singurul scop al inițiatorilor poate fi instigarea la ură împotriva persoanelor LGBTI”, conchide comunicatul.

Membri PSD și ALDE, printre inițiatori

De data aceasta, proiectul pare inițiat de Mișcarea pentru Democrație Directă - MPDD și Partidul Adevăr și Dreptate.

Printre semnatari găsim însă și un deputat PSD, în persoana lui Vasile Chitea, precum și un membru ALDE, Rusu Costel, care candidează la alegerile locale pentru primăria unei localități din Neamț.

Amintim că referendumul pentru familie a avut loc pe 6 și 7 octombrie 2018, având la bază o inițiativă cetățenească a Coaliției pentru Familie, depusă în 2015.

Referendumul a fost boicotat, astfel că nu s-a întrunit pragul legal de prezență de 30% necesar validării unei consultări populare.

”Doar 'bărbatul și femeia' se bucură de recunoașterea universală a dreptului de a se căsători”

Acum, ca și atunci, se dorește înlocuirea în definiția familiei din Constituție a sintagmei ”între soți” cu ”căsătoria între un bărbat și o femeie”. În expunerea de motive semnatarii spun că doar așa familia va prospera.

”Căsătoria între un bărbat și o femeie este o relație interumană consfințită istoric și religios la scara întregii umanități, relație care asigură procrearea, creșterea și educarea copiilor.

Pentru ca familia să reziste, să prospere și să fie puternică, este necesar efortul întregii societăți, al tuturor actorilor sociali, precum și al instituțiilor statului. Familia, ca celulă de bază a oricărei societăți, comunități umane, are nevoie de sprijin, de întărire. (…)

Prin înlocuirea termenului de 'soți' cu expresia 'un bărbat și o femeie' se asigură implementarea precisă și literală a unor expresii consacrate cu puterea unor garanții imuabile destinate ocrotirii familiei, recunoscută drept 'elementul natural și fundamental al societății' în art. 16 din Declarația Universală a Drepturilor Omului.

În același context, doar 'bărbatul și femeia' împreună se bucură de recunoașterea și garantarea universală a dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie pe baza unor importante considerente de natură istorică, culturală și morală specific românești”, se arată în expunerea de motive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇