Parlamentul a adoptat marți legea prin care sunt interzise în toate instituțiile de învățământ ”activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen”. Contestată de profesori, dar și de elevi și studenți, legea a fost trimisă la președintele Iohannis pentru promulgare.
Cele două tabere au argumente și viziuni diferite asupra acestui subiect, iar președintele Iohannis va trebui să cumpănească și să decidă dacă sesizează CCR, în cazul în care identifică vicii de neconstituționalitate, dacă retrimite legea la Parlament pentru reexaminare, în cazul in care constată unele deficiențe legate de adoptare sau de conținut, sau dacă o promulgă, caz în care legea intră în vigoare.
SpotMedia.ro vă prezintă câteva dintre argumentele importante pro și contra exprimate public și vă invită la dezbatere: Sunteți de acord cu noile interdicții introduse de Parlament în Legea Educației?
Parlamentul a votat
Inițiativa legislativă a fost depusă la Parlament în noiembrie 2019, de doi parlamentari PMP (senatorul Vasile Cristian Lungu si deputatul Marius Pașcan), a fost avizată negativ de comisia de Învățământ și cea pentru Drepturile Omului și Egalitate de gen după care a trecut tacit de Camera Deputaților (adică fără vot, ci prin depășirea termenului de adoptare prevăzut în Constituție). În februarie, proiectul a ajuns la Senat, iar de data aceasta a primit aviz favorabil de la ambele comisii, precum și un vot în plen: DA= 81 NU=22 AB=27.
La ora publicării acestui articol, pe site-ul Senatului nu apar informații despre cum a votat fiecare partid în parte, însă senatorul USR Vlad Alexandrescu a scris pe Facebook ca ”pentru” au votat cei de la PSD și PMP, PNL s-a abținut, iar USR a votat ”împotrivă”.
În expunerea de motive, cei doi inițiatori de la PMP arată, printre altele, că, în timp ce în Legea Educației naționale sunt interzise acum explicit în școli și universități activitățile de natură politică și prozelitismul religios, ”principiul independenței față de ideologii nu se regăsește la nivelul interdicțiilor decât sub aspectul normelor de moralitate”.
Cei doi parlamentari PMP consideră ca, ”odată cu apariția ideologiei de gen, fenomenul prozelitismului, atât pe baza criteriului de sex, cât și a celui de gen, a devenit un pericol real în sistemul de învățământ”, așa ca au introdus aceste două noi restricții în Legea Educației și amenzi cuprinse între 10.000-50.000 de lei pentru cei care le încalcă.
Guvernul Orban a trimis în luna mai la Parlament un punct de vedere nefavorabil, printre argumentele invocate fiind acela că există prevederi normative în vigoare care ”asigură respectarea principiului libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice”.
Argumente PRO
Senatorul Cristian Lungu s-a bucurat marți că a reușit să oprească ”Ideologia de Gen în școlile din România”.
”Potrivit teoriei de gen, dacă un copil este născut cu organe sexuale masculine nu înseamnă neapărat că el este băiat, ci poate să fie din punct de vedere al „sexului” băiat, dar din punct de vedere al „genului” fată sau sa aibă un gen fluid (o zi fată, o zi băiat s.a.m.d.).
Așadar, fiecare copil poate să își aleagă genul și să fie: bărbat sau femeie, fără ca sexul biologic să conteze, iar simpla clamare a unui gen (neurmată de nici un fel de operație de schimbare de sex biologic) ar fi trebuit acceptată de societate și de instituțiile statului în sensul preschimbării actelor de identitate conform genului și nu sexului biologic.
Consecințele practice în școlile din România ar fi fost dezastruoase. Am fi avut elevi născuți băieți, care ar fi participat în competiții sportive rezervate doar fetelor sau posibilitatea acestor băieți să utilizeze toaletele și dușurile fetelor.
Odată cu apariția ideologiei de gen în România, fenomenul prozelitismului, pe baza teoriei/ideologiei de gen, a devenit un pericol real în sistemul de învățământ, pt. că multe ONG-uri pătrund în școli și predau această teorie elevilor din România (câteva exemple: Flex Alumini Romania, Girl Up Romania, Asociația CERC – Centrul European de Resurse Creative).
Teoria de gen este ceva nu doar la modă, ci este și ceva radical și extrem; este pur și simplu o teorie complet lipsită de bază științifică și care nu întrunește consensul comunității academice. Este la fel de științifică precum Teoria Pământului Plat”, argumentează senatorul PMP.
Argumente CONTRA
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca și-a exprimat stupefacția printr-un comunicat de presă, pronunțându-se ”împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra științei/mediului academic”.
„UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, unindu-ne valori comune și respectându-ne diferențele, acolo unde apar.
Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! (...)
Reprezentanții UBB consideră un astfel de demers riscant pentru știință/mediul academic și cere forurilor competente să prevină crearea unui precedent nedorit pentru mediul academic și activitatea științifică”, se arată în comunicatul citat.
De asemenea, SNSPA acuză că "fără a clarifica ce presupune exact fenomenul de 'prozelitism pe baza criteriului de sex, cât şi a celui de gen' (...) activitatea mediului universitar a fost bruiată de ingerinţe politice, încă o dată, actorii politici încălcând autonomia universitară".
Și Universitatea București transmite printr-un comunicat de presă că modificarea ”contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară”.
”Credem că tărie că respectarea și cultivarea acestor libertăți fundamentale, promovarea adevărului științific, a libertății și a dreptății sociale se află, în mod negreșit, la fundația unei societăți libere”, se arată în comunicatul transmis redacției Spotmedia.ro.
În plus, Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au condamnat ferm Parlamentul României, apreciind că ”a legiferat abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde sexului biologic, a instigat la ură împotriva acestor persoane și a limitat dreptul la educație al acestora trimițând educația din România în Evul Mediu”.
”În lipsa unei dezbateri la care să participe și societatea civilă, fără consultarea directă a reprezentanților elevilor și studenților, beneficiari direcți ai acestui proces instructiv-educativ, apreciem această măsură ca fiind nejustificată. Acest amendament instigă la violență asupra anumitor categorii de elevi și studenți, negându-le dreptul constituțional la învățătură. (...) Identitatea de gen reprezintă o parte esențială a curriculumului aferent educației pentru sănătate/educației sexuale, iar incriminarea activităților pe această temă nu face altceva decât să discrimineze persoanele care aparțin unei alte identități de gen decât sexul biologic”, se arată, printre alte aspecte legate de constituționalitate și tehnici de legiferare, într-un comunicat remis SpotMedia.ro, prin care i se cere președintelui Iohannis să nu promulge legea.
In plus, pe rețelele de socializare au fost exprimate mai multe opinii puternic argumentate împotriva noii legi, fiind declanșată și o campanie online împotriva promulgării ei, care a adunat deja peste 12.000 de semnături.