11 oameni mor în fiecare minut în lume din cauza foametei

11 oameni mor în fiecare minut în lume din cauza foametei

Organizaţia umanitară Oxfam consideră că 11 persoane mor cel mai probabil din cauza foametei în fiecare minut pe Terra, în condiţiile în care numărul deceselor la nivel global cauzat de foamete îl depăşeşte pe cel al deceselor provocate de pandemia de COVID-19, relatează vineri dpa.

Oxfam a avertizat, de asemenea, că numărul persoanelor care se confruntă cu condiţii asemănătoare foametei a crescut de şase ori în ultimul an, ajungând la peste 520.000, situaţie alimentată în principal de conflicte, pandemia de COVID-19 şi criza climatică.

Într-un raport intitulat „The Hunger Virus Multiplies”, Oxfam a afirmat că 155 de milioane de persoane din 55 de ţări au fost împinse către „niveluri extreme de nesiguranţă alimentară”.

„În prezent, este probabil ca 11 persoane să moară la fiecare minut din cauza foametei acute. Această rată o depăşeşte pe cea a mortalităţii cauzate de pandemia de COVID-19, care este de şapte persoane (decedate) la fiecare minut”, se mai arată în raportul Oxfam.

„Conflictele în curs, combinate cu întreruperile economice din cauza pandemiei şi o criză climatică în creştere, au adâncit sărăcia şi nesiguranţă alimentară catastrofală în zonele cele mai afectate de foamete din lume”, se mai arată în raport.

Potrivit organizaţiei Oxfam, Republica Democrată Congo se află pe primul loc în lume în ceea ce priveşte numărul estimat de cetăţeni care se confruntă cu un nivel de criză al foametei – 21,8 milioane de persoane. Populaţia acestei ţări africane era de aproape 90 de milioane de locuitori în 2020, potrivit Băncii Mondiale.

Alte ţări aflate între primele 10 locuri din rândul celor mai afectate de foamete sunt Afganistan, Yemen şi Sudanul de Sud.

Raportul Oxfam oferă, de asemenea, o serie de recomandări pentru abordarea crizei, inclusiv oferirea de către comunitatea internaţională a unei asistenţe economice şi umanitare de urgenţă pentru „punctele fierbinţi” afectate de foamete şi conflicte, precum şi o cooperare globală pentru a „construi sisteme alimentare mai echitabile, mai rezistente şi mai durabile”.

ADVERTISING

Citește mai multe pe acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇