Conform estimărilor, unul din șase copii – 356 de milioane de copii din întreaga lume – trăia în condiții de sărăcie extremă înainte de pandemie, iar situația se va înrăutăți în mod semnificativ, potrivit unui nou studiu realizat de Banca Mondială împreună cu UNICEF.
Estimările globale privind situația copiilor în sărăcie monetară: O actualizare arată că în Africa sub-sahariană, o zonă cu plase de siguranță socială limitate, două treimi dintre copii trăiesc în gospodării care se străduiesc să supraviețuiască cu o medie de 1,90 de dolari pe zi sau mai puțin de persoană – unitatea de măsură internațională pentru sărăcia extremă. În Asia de Sud se află aproape o cincime dintre acești copii.
Studiul arată că numărul copiilor care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut moderat cu 29 de milioane între anii 2013 și 2017. Cu toate acestea, UNICEF și Grupul Băncii Mondiale avertizează că orice progres dobândit în ultimii ani a căpătat un ritm îngrijorător de lent, cu o distribuție inegală și supus riscurilor din cauza impactului economic al pandemiei de COVID-19.
Analiza, realizată anterior epidemiei de COVID-19, arată că 356 de milioane de copii se luptă să supraviețuiască cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi (aproape 8 lei), două treimi dintre aceștia trăind în Africa sub-sahariană
„Unu din șase copii care trăiește în sărăcie extremă înseamnă unu din șase copii care se luptă să supraviețuiască”, a afirmat Sanjay Wijesekera, Director de Programe UNICEF. „Cifrele ca atare șochează pe oricine. Iar scala și amploarea a ceea ce știm despre dificultățile financiare provocate de pandemie nu fac altceva decât să înrăutățească situația. Guvernele au nevoie urgent de un plan de recuperare pentru copii, pentru a preveni situația în care mulți alți copii și familiile lor ar putea ajunge la un nivel de sărăcie nemaiîntâlnit de mulți, mulți ani”.
Deși copiii reprezintă o treime din populația lumii, aproape jumătate din persoanele care trăiesc în sărăcie extremă sunt copii. Pentru copii, probabilitatea de a fi extrem de săraci este de două ori mai mare decât pentru adulți (17,5% dintre copii față de 7,9% dintre adulți). Copiii de cele mai mici vârste sunt cei mai afectați - aproape 20% dintre toți copiii cu vârste sub 5 ani din statele în curs de dezvoltare trăiesc în gospodării extrem de sărace.
„Faptul că unu din șase copii trăia în sărăcie extremă și că 50% dintre cei extrem de săraci din întreaga lume erau copii chiar și înainte de pandemia de COVID-19 sunt aspecte care ne îngrijorează foarte mult”, a spus Carolina Sánchez-Páramo, Directorul Global pentru Sărăcie și Echitate al Băncii Mondiale.
“Sărăcia extremă privează sute de milioane de copii de oportunitatea de a-și atinge potențialul, în materie de dezvoltare fizică și cognitivă, și le amenință abilitatea de a ocupa locuri de muncă bune în viața adultă. În urma perturbărilor economice majore provocate de pandemie, este mai important ca oricând ca guvernele să susțină gospodăriile sărace în care trăiesc copii, în aceste momente, și să contribuie la reconstrucția capitalului lor uman pe durata redresării”.
Sărăcia extremă în rândul copiilor nu a scăzut atât de mult ca în cazul adulților
O parte mai mare a celor extrem de săraci la nivel global erau copii, în 2017, comparativ cu aceeași categorie în 2013. Toate regiunile lumii înregistrează niveluri variate de scădere a sărăciei extreme în rândul copiilor, cu excepția Africii sub-sahariene, care a cunoscut o creștere de 64 de milioane a numărului absolut de copii care se luptă să supraviețuiască cu 1,90 dolari pe zi, de la 170 de milioane în 2013 la 234 de milioane în 2017.
Sărăcia în rândul copiilor este prevalentă în statele fragile și afectate de conflicte, unde peste 40% dintre copii trăiesc în gospodării extrem de sărace, comparativ cu o proporție de aproape 15% dintre copii în alte state, arată studiul. De asemenea studiul relevă că peste 70% dintre copiii care trăiesc în sărăcie extremă vin din gospodării în care capul familiei lucrează în agricultură.
Criza actuală de COVID-19 va continua să îi afecteze în mod disproporționat pe copii, femei și fete, amenințând să anuleze progresele greu dobândite în materie de egalitate de șanse. Măsurile de protecție socială joacă un rol crucial în înlesnirea mecanismelor de adaptare pentru cei săraci și vulnerabili, atât ca răspuns imediat la epidemia de COVID-19, cât și pentru redresarea pe termen lung.
Datele Băncii Mondiale și ale UNICEF sugerează că majoritatea statelor au răspuns crizei prin extinderea programelor de protecție socială, în special prin alocarea de prestații bănești
Prestațiile bănești oferă o platformă pentru investiții în capitalul uman, pe termen mai lung. În special atunci când sunt combinate cu alte măsuri destinate dezvoltării copilului și cuplate cu furnizarea de servicii sociale de înaltă calitate, prestațiile bănești au demonstrat că pot soluționa atât sărăcia monetară și multidimensională și pot îmbunătăți rezultatele de sănătate, alimentație, de ordin cognitiv și non-cognitiv.
Totuși, multe dintre răspunsuri sunt pe termen scurt și nu sunt adecvate pentru a răspunde amplorii și naturii redresării care se preconizează a fi una pe termen lung.
Este mai important ca oricând ca guvernele să extindă și să adapteze sistemele de protecție socială și programele pentru a face față viitoarelor șocuri.
Acestea presupun inovații pentru sustenabilitate financiară, consolidarea cadrelor legale și instituționale, protejarea capitalului uman, extinderea beneficiilor pentru copii și familie pe termen lung, precum și investițiile în politici favorabile familiilor, precum concediul parental plătit și servicii de îngrijire a copilului de calitate destinate tuturor.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.
Despre Grupul Băncii Mondiale
Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanțare și informație pentru statele în curs de dezvoltare, întreprinde acțiuni ample, rapide pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare să își consolideze măsurile de răspuns la pandemie. Susține intervențiile de sănătate publică, lucrând pentru a asigura fluxul de bunuri și echipamente esențiale și ajută sectorul privat pentru a continua să funcționeze și să susțină locurile de muncă.
Grupul Băncii Mondiale pune la dispoziție până la 160 de miliarde de dolari pe o perioadă de 15 luni, până la finalul lunii iunie 2021 pentru a ajuta peste 100 de state să îi protejeze pe cei săraci și vulnerabili, pentru a susține afacerile și pentru a stimula redresarea economică.
Această sumă include 50 de miliarde de dolari din resurse noi IDA, prin granturi și împrumuturi concesionale și 12 miliarde de dolari pentru statele în curs de dezvoltare pentru a finanța achiziția și distribuirea vaccinurilor împotriva noului coronavirus.
Urmăriți activitatea Băncii Mondiale pe Twitter, Facebook, și YouTube.