Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu

Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

Scăderea numărului celor interesați de vaccinarea anti-Covid este „un fenomen social banal” spune sociologul Alfred Bulai, iar coerciția e o metodă care nu funcționează pe termen lung, întotdeauna fiind necesare și ”politici pozitive”.

”Trebuie să fii un pic mai realist când gestionezi pandemia și să-i creezi omului senzația că e decident de-adevăratelea. (…) Uitați-vă la liderii occidentali: Au ieșit de N ori, au explicat, au vorbit frumos, i-au rugat, au încercat să responsabilizeze oamenii (…). Dacă vrei să favorizezi o politică publică, trebuie să ai o coaliție de susținere, formată din mai mulți, nu doar politicieni”, mai spune Alfred Bulai, prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

alfred-bulai
Foto: Facebook / Astra Film Festival

Spot: Datele arată că interesul pentru vaccinare s-a mai stins. Ar trebui să ne îngrijorăm, mai ales că depindem unii de alții în acest război global împotriva noului coronavirus?

E firesc, e un fenomen social banal.

Sunt mai multe categorii de oameni:

  • cei care au fost disperați și care s-au înghesuit să se vaccineze primii
  • cei care vor să facă vaccinul, dar nu erau atât de disperați, așa că și-au așteptat liniștiți rândul
  • cei care nu știu dacă să se vaccineze sau nu și mai așteaptă
  • cei care nu vor să se vaccineze, pentru că e o chestiune de opțiune
ADVERTISING

E firesc, asta înseamnă diversitate, numai o societate bolândă ar avea 100%.

Boom-ul s-a dus.

În al doilea rând, au început să apară pe Internet și informații despre efectele adverse, probleme care sunt foarte vizibile pentru că sunt expuse mediatic. Statistic nu au o reprezentare extraordinară, dar noi nu vedem milioane de vaccinuri, vedem doar cazurile: ”A făcut vaccinul și a murit”.

Plus că mai sunt decizii oficiale în UE, în legătură cu AstraZeneca de exemplu, ceea ce înseamnă că există o îndoială publică.(...)

Apoi, fiind mai multe vaccinuri, sunt unii care spun: ”De ce să mă înghesui, că nu m-am îmbolnăvit un an și ceva? Ia să văd care-i cel mai bun vaccin, pot să mai stau 1-2 luni”. Sunt și doctori care dau acest sfat.

Ușor, ușor vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze.

Sigur că politicianul vrea să se gândească la măsuri coercitive, numai că atât timp cât suntem în democrație e mai greu.

Politicianul occidental a învățat să iasă public, să roage frumos, nu vine ca Gigel care se crede stăpân pe moșie.

Spot: Până acum strategia de comunicare de la noi s-a bazat pe foarte multe date și statistici. O comunicare ”milităroasă”, lipsită de empatie, de expresivitate. Un fel de ”Taci și faci ce îți spunem noi”. Care a fost reacția oamenilor?

De principiu, trebuie să fii circumspect când vorbesc autoritățile, nu trebuie să crezi orbește în ce zic ele. Esența democrației este să pot să am păreri contrare față de politicienii care mă conduc.

ADVERTISING

În general, coerciția nu este utilă în guvernare decât pe perioade scurte, recompensa, inclusiv simbolică, este în mod evident mult mai utilă. Iar când vine autoritatea și impune o regulă, nu e greu să obții pe căi diferite ce îți dorești...

Politicianul trebuie să mă roage frumos, să mă convingă.

Dacă vii cu milităria, pățești ca Tăriceanu: Taxa de înmatriculare? Ce să zic, s-a dus băiatul nostru imediat și și-a înmatriculat mașina în Bulgaria, așa că a ieșit zero barat. Oamenii nu se sperie așa ușor.

Spot: Iar în cazul de față, al pandemiei, am citit cu toții știrile despre testele false prezentate la graniță.

Da. Mi-a și zis cineva: ”Eu îmi iau certificat din Germania, nu din România. Tot fals”. E creată o adevărată industrie, care vi-l dă frumos. Asta dacă n-au apărut deja firme chinezești care dau certificate false și cu filigran.

Spot: Ce ar prinde mai bine - stimularea financiară sau de altă natură, puterea exemplului? De exemplu, să zicem că vor mai avea dreptul să plece peste hotare doar cei care au certificat de vaccinare.

Asta doar dacă schimbăm filosofia Uniunii Europene, pentru că libera circulație înseamnă chiar liberă circulație.

ADVERTISING

Spot: Atunci, patronul te anunță că poți intra în restaurantul lui doar dacă dovedești că te-ai vaccinat.

Îl dați în judecată și, potrivit legilor din România, câștigați, pentru că e discriminare, în primul rând, pentru că niciun vaccin nu asigură 100% ceva, e oficial, deci nu e o metodă absolut certă (...).

Nu.

Nu am cum altfel decât să le cer oamenilor frumos să respecte măsurile, dar pe de altă parte să iau măsuri care sunt realiste.

Politicianul occidental a învățat să iasă public, să roage frumos, nu vine ca Gigel care se crede stăpân pe moșie.

Spot: Și, totuși, de ce nu au oamenii nu au încredere în ce le spun autoritățile și medicii?

Peste tot, în toate țările, politicienii iau măsuri și pentru că trebuie să ia măsuri, să arate că fac ceva.

Unele măsuri sunt ok, desigur. Distanțarea socială e firească, pentru că virusul se transmite prin aer, dar unele măsuri sunt total iraționale.

De ce să reduc programul la magazine?! Nu! Le dau bani de la buget să plătească dublu ca să se lucreze 20 de ore pe zi. Altfel, oamenii se grăbesc să ajungă până închide, se aglomerează metroul, se fac cozi la case etc.

Iar toate lucrurile de genul ăsta duc la neîncrederea în autorități.

Trebuie să fii un pic mai realist când gestionezi pandemia și să-i creezi omului senzația că e decident de-adevăratelea. Coerciția nu funcționează, întotdeauna trebuie să aduci și politici pozitive.

Uitați-vă la liderii occidentali: Au ieșit de N ori, au explicat, au vorbit frumos, i-au rugat, au încercat să responsabilizeze oamenii... Inclusiv, poate, cu recompense, dar individuale și care, repet, să nu-i discrimineze pe alții.

Spot: Cine sunt cei mai convingători comunicatori în astfel de crize - politicienii, medicii, artiștii, influencerii din mediul online? Cum pot fi convinși oamenii să se vaccineze?

Sunt probleme foarte serioase, nu e vorba că oamenii sunt răi de la natură și de aia nu vor să respecte regulile.

Politicienii trebuie să ia măsuri și să își asume răspunderea.

Evident că e un virus, mai agresiv decât altele. Rata mortalității e de 2% din cei care se îmbolnăvesc (nu din populația mondială!),  dar asta nu înseamnă că renunțăm la tot. Avem niște priorități, ce facem, închidem toată economia?

Eu am mai spus și anul trecut: Pandemia nu e o problemă medicală, e o problemă economică, politică, socială. Prin urmare, medicii sunt consultați legat de virusuri și de epidemie (atât cât știu și ei, că virusul e nou), dar nu vine medicul să facă politici publice.

Cumva, politicienii ar trebui să își asume responsabilitatea (dar după câte vedem îl bagă pe Raed Arafat în față sau medicii), pentru că sunt probleme serioase.

Gândiți-vă că aveți un credit și trebuie să-l plătiți. S-a dus șmecheria cu ”se amână creditele” și nici nu aveți o situație mai bună ca acum un an, înainte de campania electorală. Ce ați prefera: să stați acasă sau să lucrați?

Pe de altă parte, punctul meu de vedere este că acest coronavirus va omorî mult mai mulți oameni decât cei care au fost bolnavi. S-au făcut spitale Covid și au fost bolnavi de alte boli care n-au mai mers la spital. Unii nu au mers de frică să nu se îmbolnăvească.

Sau cineva de la OMS a zis: ”Dați drumul la școli, orice s-ar întâmpla, nu ne permitem să ratăm o altă generație de elevi!”. Să recunoaștem că învățatul online e o glumă, mai ales într-o țară ca a noastră în care 40% dintre oameni nu au Internet.

Aceste subiecte trebuie dezbătute de societate.

Iar dacă vrei să favorizezi o politică publică, trebuie să ai o coaliție de susținere, formată din mai mulți, nu doar politicieni (care nu sunt nici cei mai credibili).

Și trebuie să fii transparent și să-ți recunoști greșelile. Genul ăsta de atitudine – Noi știm tot – e un joc de teatru. Politicianul trebuie să încerce să joace și comedia sincerității.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇