Vicepreședintele societății ATI a comparat numărul de decese Covid-19 din România cu datele din Occident: Cifrele sunt surprinzător de bune

Vicepreședintele societății ATI a comparat numărul de decese Covid-19 din România cu datele din Occident: Cifrele sunt surprinzător de bune

România are în momentul de față 4.503 decese din cauza Covid-19 și suntem pe primul loc în ceea ce privește rata în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori, mai exact 2,8.

Cu toate acestea, Dorel Săndesc, vicepreședintele societății ATI, consideră că deși cifrele sunt îngrijorătoare, țara noastră stă destul de bine, având în vedere mai ales slaba finanțare a sistemului de sănătate.

ADVERTISING

Este totuși îngrijorător. Nu vreau să spun decât că, până acum, cifrele pe care le avem sunt surprinzător de bune, raportat la situația reală a unei țări care a acordat cea mai mică atenție sănătății din toată Uniunea Europeană, lucru obiectivat prin procentul din PIB alocat sănătății.

Totuși, se reușește să se obțină aceste cifre. Și dacă ne gândim că mortalitatea raportată la numărul de cazuri pozitive este destul de mică, trebuie să ne gândim și la faptul că numărul de teste este mai mic decât cel din alte țări”, a spus Săndesc la Digi24.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit acestuia, la nivel mondial, România este undeva pe locul 32, iar în Europa suntem pe locul 17, cu o mortalitate la un milion de cetățeni de 234.

„Trebuie să nuanțăm puțin aceste cifre. Vorbiți de mortalitatea medie pe ultimele două săptămâni raportată la numărul de cetățeni, aceasta este cifra la care suntem în top, dar vin din urmă și alte țări în care crește numărul de cazuri. Această situație trebuie relativizată la mortalitatea globală, la cifrele întregii epidemii, la care România nu stă atât de rău.

ADVERTISING

La nivel mondial, conform statisticilor de astăzi, mortalitatea raportată la numărul de cetățeni, România este undeva pe locul 32, iar în Europa suntem pe locul 17, cu o mortalitate la un milion de cetățeni de 234, având în față, cu mortalități mai mari, țări precum Elveția – 237, Irlanda, Olanda, cu peste 300, Franța, cu 480, Suedia, cu 580, Italia, cu 591, Marea Britanie cu 615, Spania cu 661”, a precizat vicepreședintele societății ATI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇