Vârsta medie a persoanelor care au avut reacții adverse este 39 de ani, anunță Gheorghiță: Avem tendință spre tineri, 64% au fost semnalate la femei

Vârsta medie a persoanelor care au avut reacții adverse este 39 de ani, anunță Gheorghiță: Avem tendință spre tineri, 64% au fost semnalate la femei

Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare din România, a dat detalii, marți, despre reacțiile adverse înregistrate în cazul persoanelor imunizate în România.

Până la 1 martie, au fost semnalate 5.458 de reacții adverse. Asta înseamnă o rată de incidență de 3,5 reacții adverse la 1.000 doze administrate.

Din acest total, doar săptămâna trecută au fost raportate peste o mie de reacții.

”În perioada 22 februarie – 28 februarie am avut un total de 1.095 de reacții adverse, 91% fiind raportate pe platformă, restul la INSP. Vârsta mediană a persoanelor care au avut reacții adverse este 39 de ani.

ADVERTISING

Avem tendință spre tineri, din care 64% din reacțiile adverse au fost înregistrate la femei”, a precizat medicul în conferința de presă săptămânală privind evoluția imunizării în țară.

Ce reacții adverse s-au înregistrat până acum

De asemenea, el a amintit că am avut totuși un singur caz de reacție severă la serul antiCOVID, în rest, fiind semnalate doar cazuri minore.

”A fost raportat un singur caz de reactie severă, pe 21 februarie, menționat și săptămâna trecută. Restul sunt clasificate ca fiind comune şi minore. În cazul a 54% vorbim despre durere la locul administrării, erupţie cutanată, oboseală, febră, frison. În 37% din cazuri au fost raportate dureri musculare, în 35% din situatii cefalee, în 13% din cazuri au fost reacţii digestive”, a precizat acesta.

ADVERTISING

Întrebat de ce sunt mai multe reacții adverse la inocularea cu serul AstraZeneca, medicul a punctat că nu sunt mai severe, ci doar mai frecvente, din cauza tipului de vaccin.

”Nu sunt mai severe, doar mai frecvente, depinde de tipul vaccinului. AstraZeneca este bazat pe vector viral, e mai reactogen, mai ales la persoanele tinere. Frecvența reacțiilor adverse este mai rară după doza 2”, a explicat specialistul.

Vezi și Cele mai noi informaţii despre campania de vaccinare: Trecem la etapa 3, dar nu se știe când începe. Prioritate vor avea tot vulnerabilii și esențialii

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇