Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea antiCOVID (CNCAV), a susținut azi o nouă conferință de presă în care a dat detalii despre campania de imunizare din țară.
Etapa a III-a începe sigur, dar nu se știe când, după cum a spus Gheorghiță, întrucât prioritate la vaccinare vor avea tot persoanele vulnerabile și cele angajate în domenii ”esențiale” – adică cele care se încadrează în etapa a doua a campaniei, cea în care ne aflăm în prezent.
Mai exact, vor avea prioritate 75% persoanele vulnerabile (bolnavii cronici și vârstnicii cu vârsta peste 65 de ani), iar 25% angajații din domeniile ”esențiale”.
Astfel că oficialii care au ieșit azi în conferință de presă au estimat că vaccinarea persoanelor care intră în etapa a 3-a ar putea începe efectiv abia după jumătatea lunii aprilie!
Totodată, Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a anunțat că în țara noastră au fost depistate 200 de cazuri cu tulpina britanică a coronavirusului.
În plus, Gheorghiță a mai afirmat că mâine, miercuri, va fi vaccinată persoana cu numprul un milion în România.
SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante declarații:
Valeriu Gheorghiță:
Fiecare centru va avea o listă de așteptare. Fiecare persoană va selecta categoria din care face parte. În momentul în care sunt locuri disponibile, persoana va fi notificată prin SMS și va avea acel loc liber timp de 24 de ore. Timp în care persoana va trebui să confirme programarea. Confirmă că vrea programarea în acel centru. După 15 martie, centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate din lista de așteptare.
Ele vor ajunge la interfața persoanelor listate. Platforma va notifica în primul rând persoanele din lista de așteptare. Ne așteptăm ca locurile să fie ocupate din lista de așteptare. Practic, după 15 martie, noi vom încuraja programarea prin lista de așteptare.
Al doilea lucru important: bilanțul personalului din învățământ vaccinat în etapa a doua de vaccinare, cât și în perioada 24 februarie - 1 martie, când a debutat vaccinarea personalului.
În perioada 24 februarie - 1 martie, peste 26.000 de persoane au fost vaccinate, iar de la începutul etapei a 2-a peste 80.000 de persoane din sistemul de învățământ.
Alt lucru este legat de deschiderea noilor cabinete de vaccinare. Am activat alte 130 de cabinete de la 1 martie. Mai înființăm 50 de cabinete noi de la 15 martie, unde vom distribui vaccinul Moderna. Ne menținem obiectivul de a începe etapa a 3-a din luna aprilie și practic din 15 martie va fi disponibilă posibilitatea de programare pe lista de așteptare.
Cam acestea ar fi elementele noi pe care urmează să le implementăm.
Lista de așteptare va ușura programarea efectivă și va permite o gestionare mai eficientă a numărului de persoane programate în raport cu dozele disponibile. Vor fi notificate persoanele în functie de dozele de vaccin. Nu vom mai ajunge în situația în care din cauza dozelor insuficiente ajungem la amânări ale persoanelor programate.
Bilanțul campaniei în cifre
Trecem la bilanțul campaniei: până acum, 1 martie, au fost recepționate 2.300.000 de doze și au fost administrate peste 1,5 milioane de doze. Adică 66% din doze utilizate.
Stoc existent: peste 600.000 de doze, iar distribuite peste 1,7 milioane de doze către centrele de vaccinare.
Doze recepționate de la Pfizer, până la data de 1 martie, peste 1,7 milioane, dintre care administrate peste 1,3 milioane. Procent de 78%. Stoc existent: 268.000 doze la centrele de vaccinare. Distribuite: peste 1,4 milioane de doze.
Moderna, doze recepționate - 157.200 de doze, administrate 77.812 doze, rată utilizare de 50% în raport cu stocul actual. Stoc existent - 77.130 de doze, iar distribuite 80.000 de doze.
AstraZeneca. Au fost recepționate 486.000 de doze, iar administrate peste 139.000, deci un procent de 29% de doze utilizate. Stoc actual: 268.400 de doze.
În ce privește dozele irosite - au fost irosite 0,21% din totalul dozelor, adică 3.320 de doze.
Centrele de vaccinare
Centrele de vaccinare. Total centre active - 435 de centre, cumulând 634 de fluxuri. În aceste centre sunt incluse cele din MApN și MAI.
Din aceste centre, pentru Pfizer avem 315 centre, adică 445 fluxuri. Pentru AstraZeneca 120 centre, cumulând 189 de fluxuri, adică de cabinete de vaccinare.
Bilanțul vaccinărilor: total - 946.781 persoane, din care 618.241 sunt vaccinate cu ambele doze.
Pe 4 martie începe rapelul pentru vaccinul Moderna.
Reacțiile adverse - 5.458 total, adică o rată de incidență de 3,5/ 1000 doze administrate.
În perioada 22 februarie - 28 februarie am avut un total de 1.095 de reacții adverse, 91% fiind raportate pe platformă, restul la INSP.
Vârsta mediană a persoanelor care au avut reacții adverse este 39 de ani. Avem tendință spre tineri, din care 64% din reacțiile adverse au fost înregistrate la femei.
A fost raportat un singur caz de reactie severă, pe 21 februarie, menționat și saptamana trecuta. Restul sunt clasificate ca fiind comune si minore. În cazul a 54% vorbim despre durere la locul administrării, eruptie cutanată, oboseală, febră, frison. În 37% din cazuri au fost raportate dureri musculare, în 35% din situatii cefalee, în 13% din cazuri au fost reacții digestive.
Vaccinarea persoanelor din etapa 2, în funcție de categorii, vorbim despre 75% din persoanele vaccinate, 683.000 cu prima doză și doza doi, sunt persoane vulnerabile.
Persoane nedeplasabile - 4.434 de persoane, adică 18% din 25.000 de persoane estimate ca fiind in această situatie.
Persoane fără adăpost - au fost vaccinate 414 persoane, adică 31% din persoanele aflate in evidenta.
Persoanele esenţiale - 25% sunt vaccinate de la debutul etapei 2, din totalul vaccinaţilor, adică 174.000 persoane. Reamintesc: 40% sunt persoane in evidenta cu boli cronice, iar 80.000 personalul din invatamant.
În ce privește programarea persoanelor - au fost programate, in total, pentru Pfizer și Moderna aprox. peste un milion de locuri.
Pentru AstraZeneca în total sunt ocupate 317.020 de locuri.
Andrei Baciu:
Ca urmare a donatiei spre R. Moldova, azi a avut loc debutul procesului de vaccinare în R. Moldova. Au folosit 10.800 de doze pentru spitalele din prima linie.
Calendarul livrărilor
Se așteaptă pe 11 martie vești despre autorizarea vaccinului Johsnon&Johnson.
Pentru celelalte vaccinuri, Pfizer va livra peste un milion de doze în luna martie. Pentru Moderna vorbim de un total pentru martie de peste 268.000 de doze. Pentru AstraZeneca vineri sosesc 249.600 de doze, iar în total este vorba despre 1.250.000 de doze.
În total 2,6 milioane de doze vom primi in luna martie.
Întrebări și răspunsuri
Cum se va face vaccinarea în etapa 3? Vor exista și categorii prioritare?
Proporţia de 75 - 25 % aferentă etapei 2 va fi păstrată. Din lista de așteptare, în ordinea cronologica vor fi persoanele notificate. Pe 75% persoanele vulnerabile, iar 25% cei care sunt angajați în activitatile esenţiale. În etapa 3, în functţe de gradul de ocupare, pe locurile care rămân disponibile deja vom notifica şi persoanele din etapa 3, în ordinea în care vor fi programate.
Detalierea exactă pentru etapa a 3-a urmează să o discutăm în cadrul grupului medical şi vom reveni pe masura ce sunt finalizate criteriile.
Există vreo hotărâre pentru persoanele care au trecut deja prin boala? Să primească o singură doză în loc de două? Care mai este situația cu vârsta până la care este recomandat vaccinul AstraZeneca?
Nu există o hotărâre. Cred că azi se dezbate solicitarea. Am trimis o adresă către MS de reevaluare a criteriului de vârstă pentru AstraZeneca (în prezent recomandat doar până la vârsta de 55 de ani - n.red.), având în vedere ultimele date. Așteptăm să vedem punctul de vedere al comisiei.
Legat strict de administrarea unei singure doze în cazul persoanelor care au trecut prin boală - nu avem suficiente date care sa certifice că răspunsul imun la persoanele cu infecţie se menţine pe o periaodă suficientă de timp. Această recomandare mai degrabă are criterii din punct de vedere logistic și numărul redus de doze disponibile. Se încearcă la persoanele infectate să se recomande doar o singură doză, în ideea de a salva mai multe doze pentru persoanele care nu au fost bolnave. Dar e nevoie de mai multe date.
Au fost vaccinate 4.440 de persoane cu echipele mobile. Câte echipe funcționează? În București sunt 6. Nu sunt puține?
Fiecare județ, în funcţie de numărul persoanelor în evidenţă şi care necesită vaccinare la domiciliu, constituie un număr corespunzator de echipe mobile si stabilește traseul echipei mobile. Numărul exact variază de la un judeţ la altul, în funcţie de resursa umană.
E un proces anevoios, se desfășoară mai lent, însă vom câştiga în perioada următoare şi vom reuşi să vaccinăm un număr mai mare. Progresiv, au intrat în activitate echipele mobile în aproape toate judeţele.
Apar studii că pentru anumite categorii ar fi nevoie de o doză suplimentară, la Pfizer. Luăm în considerare acest lucru în România?
Avem cunoştinţă de aceste semnale. Iar nu sunt suficiente argumente care să ateste că într-adevăr răspunsul imun nu ar fi protector, comparativ cu celelalte persoane. E prematură o asemenea decizie. E nevoie de date de siguranță legate de administrarea celei de a treia doze în cazul acestor persoane.
Câte cabinete vor fi funcţionale în etapa 3? Medicii de familie vor putea vaccina? Se vor înființa centre drive through de vaccinare?
Sunt prevăzute aprox. 750 de centre pentru etapa 3. Toate cumulează peste 1.600 de cabinete de vaccinare. Vor putea fi asigurate peste 100.000 de persoane vaccinate zilnic. Centrele drive through sunt prevăzute pentru etapa 3, vom identifica în perioada urmatoare locaţiile.
Prioritatea noastră e de operationalizare a centrelor mobile, pentru mediul rural, care nu au acces la un centru de vaccinare fix. Aceste centre vor putea fi activate cand avem un calendar confirmat al dozelor.
Utilitatea implicării cabinetelor medicilor de familie, la acest moment, vorbim de flacoane multidoză, acest lucru ar crește riscul de irosire a dozelor. Pentru noi e o opţiune folosirea în comun a cabinetelor în localităţile rurale unde putem trimite echipe mobile care să asigure vaccinarea locuitorilor.
Dovada vaccinării. De ce nu primim și pe email adeverinţa? Se ia în considerare introducerea unui cod QR?
Au fost multe discuţii legate de prezenta unui cod QR pe adeverinţă. Nu am ajuns încă la o soluţie finală. Sunt mai multe modalităţi prin care dorim securizarea adeverinţelor. Legat de email, cred că se poate...
Adriana Pistol:
Se poate primi prin solicitare, dacă persoana vaccinată dă adresa de email. Nu se poate trimite bulk (adeverințele de vaccinare către toate persoanele care au primit serul - n.red.). Codul QR e pregătit oricând va fi necesar să fie utilizat. Trebuie să fie necesar ca să-l punem.
Așteptăm decizii la nivel european, se discută așa ceva. Așteptăm să vedem ce trebuie să conțină codul QR. Abia atunci vom ști și noi ce trebuie sa conțină şi îl putem aplica pe adeverinţa respectivă.
Ce se întâmplă cu cei care au primit deja adeverinţele de vaccinare pe hârtie?
Adriana Pistol: Nu se va întâmpla nimic rău, pentru ca au primit deja 2 doze de vaccin. La solicitare, noi avem mecanisme, vor fi puse la dispoziţia persoanelor care au fost vaccinate, niște sisteme prin care pot să acceadă la o nouă adeverință, așa cum va fi la acel moemnt, cu un QR code.
S-au înregistrat reacții mai severe la cei care au trecut prin boală și s-au vaccinat?
Nu. Sunt similare cu cei care nu au avut infecţie.
Medicii spun că în flacoane mai rămâne putin ser, iar din 80 de flacoane s-ar putea face alte 40 de doze.
Valeriu Gheorghiță: Vă mulţumesc, am văzut si eu ipoteza, e contraindicat să adunăm resturi de vaccin din mai multe flacoane, ca să facem o nouă doză.
Adriana Pistol: Trebuie să știm exact lotul, mai ales la reacții adverse, nu e foarte frumos, dar adunând resturi din flacoane e exclus să se întâmple asta. Întotdeauna la flacoanele multidoză producătorul pune mai multă cantitate pentru că se poate pierde din ser pe seringă, ac. Nu este o noutate că la flacoane e puţin mai crescută cantitatea.
Listele de așteptare, vor avea prioritate cei vulnerabili 75%, iar 25% esentialii. Dați-ne detalii.
Noi estimăm câteva milioane de persoane pe listele de așteptare. Vor fi notificate persoanele vulnerabile, pentru 75% dintre locurile libere, iar cele 25% pentru lucrătorii esenţiali. Dacă rămân locuri libere, introducem persoanele din etapa 3.
Când se termină etapa 2?
Nu va fi un moment clar de timp, la orice moment se pot programa si alte persoane. În aprilie debutează (etapa 3 - n.red.) în paralel cu etapa 2. În centrele de vaccinare vor putea ocupa locuri si cei din etapa 3.
O persoana se poate înscrie pe lista de așteptare la mai multe centre?
Nu.
(...)
Persoana, când își face cont pe platformă, alege un centru de vaccinare și intră pe lista de așteptare a acelui centru de vaccinare. Înscrierea și programarea efectivă se vor face prin această listă de așteptare. Fiecare centru are lista proprie. Persoana, la momentul programării, intră pe lista de așteptare a acelui centru și poate vedea câte persoane sunt pe acea listă. Nu va exista o listă de așteptare la nivel național, ci la fiecare centru de vaccinare.
Fiecare persoană va ști câte persoane se află înaintea ei la un centru. Va putea migra la alt centru, dar va trebui să se șteargă din lista de așteptare pe care este.
Ce ați aflat despre situatia de la Arad? S-au aruncat 18 doze de vaccin la gunoi.
Asta am aflat și noi. Sunt 18 doze, 3 flacoane, dintr-o eroare, aruncate. Este o situație care din punct de vedere practic se întâmpla. Nu e o tragedie. Important e să corectam aceste lucruri pe viitor.
Șeful unui centru de vaccinare din Arad ar fi aruncat din greșeală la gunoi 18 doze de vaccin
Unii oamenii programați la vaccinare nu se mai prezintă la centre. Ce știți despre acest lucru?
Nu avem o situatie, cred că sunt punctuale cazurile. Nu e o regulă, nu am o estimare a persoanelor care nu s-au prezentat la vaccinare.
Există doze irosite din cauză că nu au venit oamenii să se vaccineze?
Nu.
Se poate opta pentru un vaccin anume?
Nu.
(...)
Organizarea centrelor presupune un anumit singur tip de vaccin. Vor fi centre monovaccin, majoritatea cu Pfizer, pentru că sunt cele mai multe ce vor fi livrate. Ca număr de centre, vom avea centre cu AstraZeneca, după Pfizer, iar cele mai puţine vor fi de la Moderna.
Arondarea geografică va fi stabilită în functie de elementele demografice. Unde e populaţie bătrână un anumit tip de vaccin, unde e populaţie tânără celelalte trei tipuri de vaccin. Nu există posibilitatea de a alege vaccinul. În nicio altă țară nu există. E important sa asiguram vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane.
În procente, cât la sută din personalul didactic a fost vaccinat?
Peste 80.000 de persoane vaccinate, din 350.000 de persoane din sistemul de învăţământ. Ăsta e raportul.
De ce sunt mai multe reacții adverse la AstraZeneca?
Nu sunt mai severe, doar mai frecvente, depinde de tipul vaccinului. AZ e bazat pe vector viral, e mai reactogen, mai ales la persoanele tinere. Frecvența reacțiilor adverse e mai rară după doza 2.
Peste 6.000 de români nu au făcut rapelul. De ce nu mai vin oamenii la a doua doză?
Sunt date in dinamică, o mare parte din cei menţionaţi sunt persoanele care probabil din varii motive, inclusiv din infecţii, însă sunt în dinamică lucrurile. Dar și din cei care au făcut infecţia după prima doză s-au prezentat la rapel. La două săptămâni după vindecare.
Știm imunitatea oferită de vaccin?
Nu avem o perioadă, dar estimarea e de cel puţin un an. Pfizer și Moderna urmează să facă studii legate de a 3-a doză de vaccin, în cazul în care apar noi tulpini. Dar nu e legată de pierderea răspunsului imun, însă e nevoie de date ce vor fi cumulate.
Persoanele care au alergii la înţepatura de albină de exemplu se pot vaccina?
Da, depinde de tipul manifestării. Una e dacă persoana face o urticare sau are istoric de șoc anafilactic. E nevoie de prudență. Un trigger e specific și nu se încrucișează cu alte tipuri de factori care ar putea declanșa alte tipuri de reacții. Dar nu e o limitare la persoanele cu istoric de alergii, decât dacă e alergie la componentele vaccinului.
În cazul persoanelor infectate după prima doză, se mai face rapel?
Da, după vindecare.
De pe 15 martie, orice persoană care nu a reușit să se programeze va putea să intre pe o listă de așteptare, dar prioritate vor avea cei din etapa 2. Când începe efectiv imunizarea etapei a 3-a?
Nu credem că din 1 aprilie, insă e important să vedem nivelul de ocupare al acestor liste de asteptare. Sunt peste un milion care nu au găsit loc la vaccinare, ei vor trece automat în lista de aşteptare.
Sunt persoane eligibile din etapa 2. Transferul nu se face automat pentru că persoana trebuie sa opteze pentru un centru pentru lista de asteptare, e opţiunea lui, dar sunt înregistrate în platformă, separat de cei programaţi. Momentul efectiv de la care începe vaccinarea, noi estimăm că în aprilie, dar depinde de câte persoane din etapa 2 vor să se vaccineze.
Probabil după jumătatea lunii aprilie.
Există posibilitatea ca o persoană vaccinată să aibă rezultat pozzitiv la testul PCR pentru depistarea SARs-CoV-2?
Vaccinarea nu interferă cu rezultatul testelor PCR. Testul identifică genomul, vaccinarea nu influenţează rezultatul testului PCR.
În cazul în care un copilul are COVID, dar părinții au făcut și rapelul, adulţii sunt obligaţi să stea acasă în această situație?
Adriana Pistol: Copilul rămâne în izolare, iar dacă parinţii sunt vaccinaţi și au trecut cel puţin 10 zile de la rapel, sunt scutiţi de la carantină.
Câte cazuri cu tulpina britanică avem în România?
Adriana Pistol: Aveam înregistrate 200 de cazuri cu tulpina britanica.
Unde trebuie să faci o solicitare pentru a primi adeverinţa de vaccinare și pe email?
Adriana Pistol: La centrul de vaccinare.
Andrei Baciu: În final, vreau să vă spun că România este pe locul 2 la nivel european în ce privește persoanele vaccinate cu ambele doze.
Valeriu Gheorghiță: Mâine va fi vaccinată persoana cu numărul un milion! Vă mulțumim!