Valul trei de COVID-19 a lovit puternic Brazilia, țară greu încercată deja în ultimul an pandemic.
Iar dacă anul trecut cazuri precum cel al Gracianei da Silva, o mamă de 28 de ani care a pierdut lupta cu boala, apăreau pe primele pagini ale ziarelor, acum majoritatea îmbolnăvirilor sunt în rândul tinerilor.
Iar asta a stârnit mari îngrijorări. E tulpina braziliana de vină sau e comportamentul acestui segment de populație? Sau poate o combinație între cele două?
Medicii din întreaga țară atrag atenția că secțiile de Terapie Intensivă sunt pline de pacienți cu vârste între 30 și 50 de ani.
”Numărul cazurilor care ajung în stare gravă în spitale e mult mai mare decât în primul val. Starea lor e critică”, povestește pentru CNN Luan Matos de Menezes, specialist ATI la un spital din Manaus.
Iar oficialii spun că 60% dintre pacienții tineri ajung la ATI, iar medicii declară că e cu atât mai dureros pentru ei să vadă cum se sting în fața lor oameni de 30 de ani.
Ministerul Sănătății a publicat date statistice și o analiză făcută de AFP pe baza lor arată că 27% dintre morții din ultimele trei luni aveau între 30 și 59 de ani, o creștere de 7% față de ultimele luni ale anului trecut.
În același timp, numărul celor de peste 60 de ani răpuși de COVID a scăzut cu 7%.
Care este explicația
Medicii și experții în sănătate publică încearcă să găsească răspunsuri. Ei au admis că tulpina braziliană este dominantă în valul trei. Studii de la începutul lui martie arătau câ peste 50% din cazuri sunt infectate cu tulpini mutante, atât cea braziliană, cât și variantele din Africa de Sud sau Marea Britanie.
”Este posibil ca aceste tulpini mutante să fie mai letale, dar nu avem date științifice care să susțină asta. Ce știm sigur, însă, este că au o transmisibilitate mult mai mare, iar asta joacă un rol major în acest nou val”, a declarat epidemiologul brazilian Jasem Orellana.
Experții atrag atenția că numărul mare al infectărilor de acum poate fi legat și de comportamentul din perioada Anului Nou și a festivităților de carnaval din prima parte a anului.
Iar la aceste activități au participat masiv tinerii, în timp ce vârstnicii sunt mai protejați, pentru că au început tot mai mulți să primească vaccinul.