Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul Pfizer nu are legătură cu decesele semnalate în urma vaccinării. Niciun nou efect secundar nu a fost identificat

Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul Pfizer nu are legătură cu decesele semnalate în urma vaccinării. Niciun nou efect secundar nu a fost identificat

Vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19 nu are legătură cu decesele semnalate în urma vaccinării şi nu prezintă niciun nou efect secundar, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Autoritatea europeană de reglementare anunţă într-un comunicat că a examinat decesele înregistrate de la începutul desfăşurării vaccinului – mai ales în rândul bătrânilor – şi ”a conchis că datele nu arată o legătură cu vaccinarea şi că aceste cazuri nu ridică o problemă de siguranţă” a vaccinului, scrie AFP.

ADVERTISING

În prima sa actualizare cu privire la siguranţa vaccinului de când UE a început campania de vaccinare, în decembrie, EMA conchide că datele ”sunt coerente cu profilul cunoscut al siguranţei vaccinului şi că niciun nou efect secundar nu a fost identificat”.

Semnalări ocazionale ale unor reacţii alergice grave nu depăşesc ceea ce s-a descoperit în legătură cu acest ”efect secundar cunoscut”, precizează EMA.

”Avantajele Comirnaty în prevenirea Covid-19 continuă să fie mai importante decât toate riscurile şi nu există nicio schimbare în recomandări în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului”, anunţă EMA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Autoritatea de reglementare a UE a aprobat, până în prezent, două vaccinuri - cel al alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech şi cel al companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

EMA urmează să-şi prezinte ”verdictul” cu privire la un al treilea vaccin, cel al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford.

Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 65 de ani, Marea Britanie nu e de acord. EMA ia o decizie vineri

Un număr de ţări nordice - inclusiv Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda şi Suedia - au semnalat decese ale unor persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer/BioNTech, însă nu s-a stabilit vreo legătură directă cu vaccinul.

ADVERTISING

Norvegia a înregistrat 33 de morţi în rândul bătrânilor care au fost vaccinaţi cu prima doză.

Oslo anunţa luna aceasta că nu a stabilit o legătură cu vaccinul, însă le recomandă medicilor norvegieni să ţină cont de starea sănătăţii pacienţilor celor mai fragili înainte de a decide să-i vaccineze.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇