Un nou studiu arată că vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență mult mai mică în fața COVID Delta. Ar putea fi nevoie de încă o doză Pfizer sau Moderna

Un nou studiu arată că vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență mult mai mică în fața COVID Delta. Ar putea fi nevoie de încă o doză Pfizer sau Moderna

Vaccinul cu doză unică de la Johnson & Johnson este mult mai puțin eficient împotriva variantelor Delta și Lamba, decât față de tulpina originală de Sars-CoV-2.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de New York University Grossman School of Medicine, publicat marți. Autorii spun că cei peste 13 milioane de oameni vaccinați cu J&J ar putea avea nevoie de o doză suplimentară cu un vaccin pe bază de mRNA, adică Pfizer sau Moderna, informează New York Times.

Descoperirea contrazice studii la scară mai mică publicate de Johnson & Johnson la începutul lunii și care susțineau că o singură doză oferă protecție împotriva COVID Delta, chiar și la opt luni după imunizare.

ADVERTISING

Deși datele sunt îngrijorătoare, e de precizat că vorbim de analize de laborator, care ar putea să nu reflecte perfect performanțele vaccinului în condițiile reale.

Totodată, concluziile încă nu au fost validate de alți specialiști, însă ele sunt în aceeași linie cu datele publicate de AstraZeneca.

În esență, cele două vaccinuri se aseamănă, iar AstraZeneca a spus că o singură doză oferă o protecție de doar 33% împotriva simptomatologiei cauzate de infectarea cu Delta. Adică cei care se vor îmbolnăvi vor fi mai expuși să facă forme grave ale bolii.

ADVERTISING

“Nu spunem ca oamenii să nu se mai vaccineze cu Johnson & Johnson, dar sperăm ca în viitor va fi adăugată în schemă fie încă o doză de J&J, fie cu una de la Pfizer sau Moderna”, a spus virusologul Nathaniel Landau, care a condus studiul.

Varianta Delta este cea mai contagioasă versiune de până acum a coronavirusului responsabil de COVID-19. În SUA, 83% dintre cazuri sunt cu Delta.

În România, marți erau 101 cazuri de COVID Delta, iar 4 pacienți depistați cu această variantă au murit până acum în țara noastră. Din cele 101 cazuri, doar 8 persoane erau vaccinate, dintre care șase cu două doze.

ADVERTISING

Citește mai multe despre COVID Delta:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇