Unu din opt pacienți cu Covid internați în ATI are varianta Delta. Ceilalți sunt infectați cu Omicron

Unu din opt pacienți cu Covid internați în ATI are varianta Delta. Ceilalți sunt infectați cu Omicron

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, sâmbătă, că a fost făcut un studiu săptămâna trecută, cu probe procesate la Institutul Matei Balș, care arată că din totalul pacienților care au făcut o formă gravă de Covid-19 și sunt internați la Terapie Intensivă, doar 12,8% ai fost identificați cu varianta Delta.

„Am făcut un studiu, el a fost finalizat la sfârşitul săptămânii trecute. Peste 350 de probe de la pacienţi internaţi în secţiile ATI, de la toate secţiile ATI din ţară, au fost secvenţiate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş. Rezultatele preliminare: 12,5% dintre pacienţi au varianta Delta, restul – varianta Omicron. Deci unu din opt dintre cei care sunt secţiile de terapie intensiv au infecţie cu varianta Delta”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă.

ADVERTISING

Potrivit datelor din bilanțul de vineri, la ATI erau internate 1.152 de persoane, cu 6 mai mult decât în ziua anterioară. Din cei aflați la Terapie Intensivă, 989 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 736 sunt minori, dintre care 17 sunt la ATI, cu 4 mai puțin decât în ziua anterioară.

În ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor, ministrul nu a dat un termen.  

„Chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puţine şi aşteptăm un moment optim în care aceste restricţii să permită şi desfăşurarea în siguranţă, din punct de vedere al sănătăţii publice, a tuturor activităţilor. Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid din momentul în care situaţia o va permite”, a mai spus Alexandru Rafila. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇