Un vaccin antiCovid aplicat printr-un plasture intră în teste în Elveția. În teorie, ar putea oferi protecție zeci de ani

Un vaccin antiCovid aplicat printr-un plasture intră în teste în Elveția. În teorie, ar putea oferi protecție zeci de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O companie din Oxfordshire a anunțat că va începe în curând studiile clinice pentru un vaccin antiCovid ușor de administrat, prin simpla aplicare a unui plasture, și care ar putea să ofere imunitate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Compania Emergex a fost înființată în 2016, cu scopul de a dezvolta vaccinuri bazate pe celule T, de profesorul Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei și profesor emerit de medicină moleculară la Facultatea de Medicină din cadrul University College London, potrivit The Guardian.

Celulele sau limfocitele T fac parte din familia leucocitelor (globulele albe din sânge), acestea având un rol central în declanșarea răspunsului imun la o infecție virală.

ADVERTISING

Dacă anticorpii produși de vaccinurile antiCovid aflate acum pe piață se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, limfocitele T din serul produs de Emergex vor identifica și ucide celulele infectate. Și vaccinurile existente acum produc un răspuns imun al celulelor T, însă la o scară redusă.

Emergex a primit undă verde de la autoritățile de profil din Elveția pentru a începe testele pe oameni. Un prim test clinic, cu 26 de subiecți umani, va începe pe 3 ianuarie la Lausanne. Pacienții vor primi o doză mare și o doză mică din vaccin.

”Este pentru prima oară când o autoritate a aprobat începerea studiilor clinice pentru un vaccin al cătui singur scop este să genereze un răspuns țintit al celulelor T, care să identifice și să ucidă celulele infectate”, a declarat Robin Cohen, directorul comercial al companiei.

ADVERTISING

Vaccinurile disponibile la acest moment oferă o protecție limitată ca timp, motiv pentru care au fost introduse dozele booster. Vaccinul Emergex acționează diferit. Celulele T ucid celula infectată, înainte ca aceasta să apuce să multiplice virusul.

Asta se traduce, cel puțin în teorie, printr-o imunitate mai îndelungată, poate chiar și de zeci de ani, și ar lupta mai eficient cu noile tulpini ale virusului.

Vaccinul ar urma să fie administrat prin aplicarea unui plasture de mărimea degetului mare, cu micro-ace prin care e injectat serul în doar câteva secunde. Dozele pot fi păstrate până la 3 luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte vaccinuri care au nevoie de condiții speciale de transport și depozitare.

ADVERTISING

Scepticism printre specialiști

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, a spus că se îndoiește că un vaccin bazat pe răspunsul celulelor T ar putea face treaba de unul singur, dar că ar putea funcționa în combinație cu celelalte tipuri de vaccin existente deja.

Altmann a explicat că vaccinurile pe bază de ARN mesager, cum sunt cele antiCovid de la Pfizer și Moderna, acționează atât de eficient pentru că produc un răspuns puternic de anticorpi care neutralizează virusul.

Astfel, vaccinul Pfizer s-a dovedit până acum mai eficient decât cel de la AstraZeneca, cel care provoacă un răspuns mai puternic al celulelor T.

Astfel, crede Altmann, mai degrabă am putea vorbi ca în viitor dozele antiCovid să fie din vaccinuri de tipuri diferite. El a mai spus că ideea de vaccinuri care să declanșeze reacția celulelor T nu este una nouă.

De exemplu, Saeah Gilbert, de la Universitatea Oxford, care a lucrat la producerea vaccinului AstraZeneca antiCovid, studiază de peste un deceniu posibilitatea unui vaccin antigripal care să funcționeze în acest mod.

În orice caz, și în cel mai optimist scenariu, vaccinul de la Emergex va fi disponibil cel mai devreme din 2025. Și asta și pentru că, spun reprezentanții companiei, nu se mai aplică principiul urgenței care a făcut ca primele vaccinuri antiCovid să primească autorizații în mai puțin de un an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇